Морковени мъфини с крема сирене пълнеж и Медени матрьошки в стил гжел


Сега ще ви представя сочните морковени мъфини, за които имам вече отзиви, че много са се харесали. За дизайна се спрях на руския стил гжель, за него може да прочетете тук.Накратко ще спомена, че носи името на традиционен  руски център за производство на керамика и порцелан.Обичам съчетанието на синьо и бяло и беше удоволствие да нарисувам бисквитки матрьошки и мъфини в този стил.

marvina,специално за теб и приятелката ти - с благодарност, че сте подпомогнали благотворителната инициатив !

Много , много ме усмихна емоционалния ти пост!!!




Рецептата е адаптирана от мен, от един ябълков кекс в тетрадката ми.Много обичам сутрин в почивните дни да седна в "градината" си на чаша кафе и да  прелиствам готварските си тетрадки и да обмисля менюто за двата дена и естествено най-много ме вълнуват сладкишите.Тази рецепта съм правила стотици пъти и с ябълки и с тиквички и с моркови.Решението ми да пробвам с моркови,беше след посещение в Старбъкс. Поръчах си тази торта напук на онзи виц за горската сладкарница, морковената торта, Заека и Мечката...,а и защото никак не съм предубедена към вкусовете, и с удоволствие опитвам нови неща.



Много ми допадна  вкуса и вече съм ви споделяла, как хапвайки нещо,анализирам съставките и начина на приготвяне, това си е като една игра и забавление за мен.Беше влажна торта с прекрасен наситен аромат, усещаха се орехите и плънката, която  беше от крема сирене. Хапнах с голямо удоволствие и последната трошица.Тъй като напомняше структурата и вкуса на този мой кекс,просто смених ябълките с моркови, добавих малко кокос, портокалови корички, и тъй като морковите са по-сухи добавих и портокалов сок, но съм слагала и сок от ананас и от ябълки, с една дума импровизирате с нещо, което пасва на вкуса на морковите.Подправките също са на вкус.Лично аз, освен канела, добавих и индийско орехче.

И така, ето и рецептата:

Морковени мъфини с пълнеж от крема сирене

Продукти:
за 11-12 мъфина
с височина 3,5-4 см и диаметър 5 см

* 1 ч. ч. захар
* 1/3 ч.ч. олио, аз използвах от гроздови семки, но много пъти съм правила с обикновено слънчогледово
* 2-3 с.л. портокалов, ябълков или сок от ананас
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер
* 2 големи яйца
* 1 ч.л.бакпулвер
* 1/2 ч.л. сода бикарбонат
* 1/2 ч.л. канела
* 1/4 ч.л. прясно смляно индийско орехче
* 1/2 ч.л. сол
* 3/4 ч.ч + 2 с.л. брашно
* 1 1/2 ч.ч. настъргани моркови
* 1/2 ч.ч.смлени орехи, по-на едро-да се усещат
* 2-3 с.л. кокосови стърготини
* 1-2 с.л прясно настъргана кора от портокал- по желание,може да замените и с лимонова кора.




За глазурата отгоре или както в случая, аз използвах за пълнеж:


* 240 гр.крема сирене-не използвам българско-трябва да бъде от типа Филаделфия
* 1/2 ч.ч пудра захар
* 2 с.л меко масло- на стайна температура-ако пълните мъфините, може да пропуснете. Но ако ще шприцовате или мажете мъфините отгоре, непременно го добавете. Крема, ще стегне след като се охлади и ще бъде стабилен.
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер



Приготвяне:

1.Загрейте фурната на 180 С.Подгответе си формата за торта или кекс или мъфинската тавичка.
2.В купа разбийте олиото, захарта, сока, ванаилията, яйцата.
3.В друга купа пресейте брашното, набухвателите, канелата и индийското орехче.
4.Към мократа смес добавете сухата, разбъркайте.
5.С двете супени лъжици брашно разбъркайте настърганите моркови.Добавете и орехите и кокоса.
6.Към тестото прибавете морковената смес.Разбъркайте с вилица, докато се получи еднородна смес.
7.Разпределете сместа в капсулите, като пълните 2/3 от обема.
8.Печете до суха клечка без обдухване, за да не се изкривят.Тестото е малко по-рядко и съществува такава опасност. Печенето е около 20 минути.Все пак проверете след 15-та.
9.Извадете и  оставете да се охладят върху решетка напълно.



През това време пригответе глазурата. Предвид пренасяненто на мъфините, реших да ги напълня, вместо да мажа отгоре. Все пак не биваше да губят от очарователния си вкус.

Разбийте крема сиренето с пудрата захар и ванилията. Ако сте решили да използвате  крема, като глазура отгоре, добавете и маслото.

След като мъфините са напълно изстинали, намажете отгоре, или шприцовайте.Може да поръсите с кокос.

Аз отрязах конусчета, които напълних с крема и украсих празнично.Отгоре намазах с маслен крем  и покрих с айсинг.


Тъй като бях направила само 5 матрьошки, направих 5 мъфина в този стил.


Останалите 4 украсих по друг начин. Останаха 4, защото очарователните ми племенници, докато се печаха мъфините,непрекъснато влизаха в стаята и питаха на какво мирише и кога ще е готово..за проба?! :-)) Може ли човек да откаже?! Иначе са много дисциплинирани и ако бях казала,че не може, нямаше да питат повече.Но аз също, от всяко нещо, което правя и не е само   за у дома правя мини вариант, за да знам какво е на вкус.И въпреки, че съм правила тази рецепта толкова много пъти на торта и кексчета пак трябваше да пробвам..Резултата беше фантастичен, а знаех, че след ден -два, стават още по-ароматни и вкусни.Знаех, че ще зарадвам, този който ги купи.


 Ако искате  можете да опечете и торта, но за два блата ще ви трябват две дози от тестото и двойно количество крем.




Опитайте мъфинчетата и ще останете очаровани!

Коментари

  1. Силвия Христовааприл 21, 2012

    Бети, страхотна рецепта :) Трябва да се пробва ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Силве!
      Наистина са много вкусни!

      Изтриване
  2. Ах Бети, отново много красиви, впечатлена съм от умението ти така хубаво да рисуваш, разкошни бисквити, а тези морковени мъфинчета ... фантастични! Поздравления за участието ти в благотворителната инициатива!
    Сърдечни поздрави и чуден уикенд:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря ти!
      Беше голямо удоволствие за мен!И се чувствам щастлива от постигнатия съвместен резултат!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Много красиво рисуваш Бети!Колко различен може да изглежда един мъфин докоснат от твоите ръце!
    Поздравления за благотворителната инициатива в която си участвала!

    ОтговорИзтриване
  4. Винаги, когато вляза тук, Бети, имам чувството, че няма човешка намеса в тези шедьоври! Голям талант си, отново страшно красиви неща показваш, наистина са като порцеланови!

    ОтговорИзтриване
  5. Сърдечно благодаря,Мария!

    ОтговорИзтриване
  6. Синьо и бяло и аз много обичам в съчетание :-). А тези руски матрьошки как ми напомнят за един датски порцелан :-)... Разкошни са ти сладкишите!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени,благодаря ти!
      Забелязала съм , че много народи имат това съчетание. при англичаните ссъщо го има. Харесва ми и в съдовете и в интериора и в облеклото, мога да кажа, че през лятото това ми е любимата комбинация, заедно с червено.
      Хубава неделя, Дени!

      Изтриване
  7. Страхотни са, Бети!
    С бои или с фулмастери рисуваш? Ще трябва и аз да опитам :)

    Поздрави с пожелание за слънчев и много усмихнат неделен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Бети, толкова красоти си сътворила, исках да си избера фаворит, но не мога всички са много красиви!
    Все още не съм пробвала кейк с моркови, макар да има хвалебствия от толкова момичета, но ти ме накара да се замисля :)
    Поздрави за уменията и желанието, с което приготвяш всичко!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, благодаря!
      Радвам се много, че ти харесват нещата, които съм приготвила!
      Опитай, вярвам, че ще останеш доволна от резултата.
      Хубав, слънчев ден!

      Изтриване
  9. Тони,благодаря ти!
    И с бои и с фулмастери.Опитай, голямо удоволствие е!

    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети ние сме от щастливците видели на живо и при това опитали от тези матрьошки!УНИКАЛНИ!!!!! Имахме и удоволствието да се запознаем със сестра ти! Много позитивна и мила дама!Благодарим и на двете за емоцията!

    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леви, много благодаря!
      А тя сподели същите впечатления за вас! За мен също беше приятно, съжалявам само, че лично не можах да присъствам и да се запознаем!

      Прегръдки

      Изтриване
  11. Бети, идеята за матрьошките е неповторима- много са красиви и съвсем като истински!
    И другите, и другите, изобщо голяма красота!
    Поздравления за всичко! Убедена съм че са вкусни, ама никак не съм се съмнявала;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Бети, Бети... тази рецепта е божествена!!! Току-що изпекох една доза от сладкиша, правя го на правоъгълна малка торта. Ухае невероятно, от малкото, което успях да опитам, направо ми потекоха лигите! Още утре ще пека втора доза за вкъщи :)
    Благодаря, че сподели тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванилия, благодаря ти за отзива!Много ме зарадва!!!

      Изтриване
  13. Здравей. С какъв диаметър трябва да са блатовете ако се прави
    торта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитайте с 18 см. Ако се получи висок блат, разполовете. Ако имате форма с по-голям диаметър ще получите по-нисък блат. Ако искате по-висока торта изпечете още един блат. Ето две рецепти на морковени торти, които съм приготвяла. http://vkusnosbety.blogspot.com/2018/05/carrot-cake-with-orange-mascarpone-cream.html и другата http://vkusnosbety.blogspot.com/2017/09/carrot-cake.html

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни