Къпкейкчета Ботаник- с аромат на мед,ванилия и лайка, с фондан с аромат на бял шоколад


Обичам да пия чай и билкови отвари.Трудно ми е да изброя дори любимите ми, но сред най- харесваните са лайка, зелен чай с жасмин или лимонови кори, ройбос с екзотични плодове, Honeybush, - този чай има прекрасен естествен аромат на мед и дори не се нуждае от подслаждане. Обичам мащерка, бъз, сушени горски плодове,мента.Обичам чая с мед и мляко. Тези къпкейкчета, които ви предлагам са прекрасно допълнение към чаша билкова отвара, освежаващ зелен чай или черен чай.Една от любимите ми марки  чай е Twinings. И един от най-предпочитаните вкусове е лайка, мед и ванилия.Точно този вкус използвах в кексчетата. Имаше и  кексче с нарисувана лайка, за жалост го изпуснах и не ставаше за снимки...


Адаптирах тази любима рецепта.

Ето и продуктите:
За къпкейкчетата:
 
* 150 грама масло на стайна температура
* 120 грама захар

* 1 с.л. мед
* 2 големи яйца

* 150 грама самонадигащо брашно,или обикновено пресято с 1/2 бакпулвер
* 2-3 супени лъжици пълномаслено мляко,предварително ароматизирано с пакетче чай  Туайнингс -лайка,мед и ванилия
*  1 ампула есенция ванилия/масло на д-р Йоткер






 Приготване::
 1.Сгорещете до завиране 4 с.л. мляко и залейте 1 пакетче чай. Покрийте чашата и оставете за 15 -20 минути.

2.Загрейте фурната  на 180 градуса .
3. Разбийте маслото и захарта  до пухкав светъл крем. Добавете меда и  яйцата едно по едно,като след всяко разбивайте до пълното му поемане. Добавя се млякото и есенцията и всичко се разбива отново за кратко .
4. Добавя се предварително пресятото брашно и се разбърква с дървена лъжица . Капсулите се пълнят 3/4 от обема им.За по-равномерно пълнене аз използвам лъжица за сладолед. Печете около 15 минути, докато кейкчетата се надигнат и порозовеят или до т.н. суха клечка.
5. Охладете приготвените кейкчета върху решетка.

Когато покриваме торти или кексчета с фондан трябва да имаме  гладка повърхност. Това постигаме, като измажем отгоре кексчетата (тортата и отстрани)  със затоплен,прецеден кайсиев мармалад.А много по-често с маслен крем, на който съм давала много пъти рецепта.

 * 100 грама масло на стайна температура
*  100 грама пудра захар
*  1 ампула есенция ванилия на д-р Йоткер

 Приготвяне:

 Разбиват се всички продукти на пухкав крем.


Сега ми се иска да предложа и една малко по-различна рецепта, бях я написала в коментарите някъде, като отговор на някакво запитване.Струва ми се, че за първи път я прочетох  при Марта Стюарт и затова давам линк към нейната рецепта. .Това е широко популярният вече швейцарски маслен крем.Това е един много лек и гладък крем, който се използва и за украса, чрез шприцоване. 


Продукти за швейцарски маслен крем:

* 90 гр. меко масло 
* 50 гр. захар
* 1 белтък
* 1 ванилия

Начин на приготвяне:

1. В подходящ съд-топлоустойчив-поставяте белтъка и захарта. Този съд поставяте на водна баня,над къкреща вода и леко разбърквате с вилица или тел, докато се стопи захарта и не усещате гранули между  пръстите си. Внимавате да не попадне нито капка вода в съда с белтъка и захарта.
2. Свалете от огъня и разбийте сместа с миксер на висока степен, докато се получи гладка, стабилна и  лъскава смес, с твърди върхове.Сместа през това време се охлажда -разбиването продължава около 10 минути.
3. Намалете миксера на средна степен и започнете постепенно да добавяте по лъжица от маслото, като разбивате добре след всяка. Сложете ванилията. Разбийте още 3-5 минути на най-ниска степен.*


* Ако искате да приготвите такъв крем за украса и искате да е оцветен, заедно с ванилията или предпочитаната от вас есенция, добавете и няколко капки боя.Разбийте.
 

Измазват се охладените мъфини и се покриват с разточен фондан. 
Аз използвах с аромат и цвят на бял шоколад Много ми допадна и като аромат и като вкес-идеално допълни вкуса на къпкейкчетата. След това нарисувах с прахообразни бои, разтворени с малко медицински спирт.Използвам такъв, защото е с висок градус и много бързо се изпарява, без да овлажнява излишно захарното покритие.


Не мога да посоча цветове на боичките, тъй като ги смесвам , докато получа необходимия  и подходящ цвят.



Ако и вие харесвате вкуса на лайка, мед и ванилия може да видите и опитате  Панакота с лайка и мед


Желая ви усмихнат, слънчев и ароматен майски ден!



Коментари

  1. Бети, много красиви рисунки си сътворила. У дома много се тачи Еньовден и тази декорация ми напомня, че той наближава!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, благодаря ти!
      За мен също е емоционален този ден, най-вече заради билките и техните качества, харесва ми целия обичай с неговата тайнственост и мистериозност.

      Изтриване
  2. Бети, толкова красиви и нежни мъфини :)
    Усмихна ми утрото!
    Прегръдка от мен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, мила,благодаря ти за хубавите думи рано сутринта!
      Усмихнат ден и на теб!

      Изтриване
  3. Бети, разкошни са! Като хербарий са! Ако имах твоя талант щях да изненадам някой учител по биология, когато поиска хербарий:). Много красиви рисунки! Възхищавам ти се всеки път! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е,Кате, върна ме в ученическите години, много обичах часовете по биология и най-вече свързаните с растенията.Още помня подробности и класификации...:-))НО сега май учителите не искат хербарии.
      Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  4. Много ароматна рецепта, а рисунките направо ме плениха! Тези са ми любимите :)

    ОтговорИзтриване
  5. Голяма радост за очите са тези къпкейкчета. Създадоха ми прекрасно настроение. Толкова са красиви! Поздравления, Бети. Рецептата също ми допада и ще я изпробвам скоро.

    ОтговорИзтриване
  6. Elti,благодаря!
    Радвам се, че ти е допаднала и рецептата.

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, ама си жестока!!! Много ми харесва как си изрисувала кексчетата, някак се пренасям из лавандуловите полета на Прованса ;)
    Хубав майски ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, благодаря ти!!!:-)))Ах, ако знаеш как искам да посетя Прованс, за сега само в кексчета и торти го пренасям и в мислите си....
      Хубав ден с много усмивки!

      Изтриване
  8. Бетинка и аз съм от почитателите на чай и неговите превъплъщения :) Винаги те посещавам с удоволствие, защото знам, че ще се насладя на нещо красиво - прекрасни са кексчетата! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи,благодаря!
      Очаквам да ме включиш в графика за чаша чай!:-))

      Изтриване
  9. Красиви ,красиви ! Ма то не е за ядене тази красота , особенно тези с теменужките -станаха ми веднага любими :) ! Поздравления !

    ОтговорИзтриване
  10. Ivana,благодаря ти!
    Много са вкусни...

    ОтговорИзтриване
  11. Магьоснице, рисунките ти са уникални! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Павлинка!

    ОтговорИзтриване
  13. Бети,отново толкова нежно и красиво си рисувала,погали ми окото с тези пъстри картинки!Даже не мога да си представя как бих го хапнала това мъфинче,то е невероятно ефектно,като произведение на изкуството!
    Хубава вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  14. Бети,уникални са,поздравления
    прекланям се пред таланта и търпението ти
    хубава вечер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. miriams28,благодаря ти!
      Радвам се, че ти харесват!

      Изтриване
  15. Бети, толкова са красиви! И аз обожавам чай!

    ОтговорИзтриване
  16. Зори,благодаря сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  17. Бети, обичам билкова отвара ( каква ли не) и с голямо удоволствие ще хапна и едно кексче- много са красиви, носят твоя си почерк- нежни, красиви и вкусни!
    Поздрави и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта,радвам се, че и ти обичаш чай, е някой ден ще се видим на чаша...
      Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  18. Анонименмай 10, 2012

    Колко ароматно и красиво е тук!
    Възхитена съм за пореден път!
    Поздравления за рецептата и дизайна!
    В.Михайлова

    ОтговорИзтриване
  19. Бети, перфекно изпълнение както винаги! Обожавам ботанически книги от малка точно заради картинките! Напълни ми душата с тези красоти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Биби,благодаря ти!

      Изтриване
    2. Бети,

      поздравления за вкуса, стила и уменията ти!
      Чудно е това, което създаваш!

      Страничката ти радва сетивата :-)

      Изтриване
    3. Дими, благодаря ти за чудесните думи!
      Много ме радваш,...естет и майстор като теб!
      Слънчеви и усмихнати дни!

      Изтриване
  20. Анонименмай 12, 2012

    Как съм я пропуснала тази публикация! Истински трибют на чая - и в снимки и на думи! Много красиви кейкчета!
    Хубави почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  21. Дени,радвам се, че са ти харесали!
    Благодаря да думите ти!

    ОтговорИзтриване
  22. Бети, и аз не знам какво да кажа... Прелест просто, златни ръце имаш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, благодаря ти!
      Радвам се, че ти харесват!

      Изтриване
  23. Истинска прелест!


    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ти, мила Леви!

    ОтговорИзтриване
  25. Ееее, толкова е стилно всичко, много, много ми хареса.
    Толкова са нежни и чисти, че чак е грях човек да посегне да ги хапне.
    Страхотни са, наистина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ginger Cookies,
      Благодаря сърдечно за хубавите думи!
      Много ме радват!

      Изтриване
  26. Не само художник, ти си творец! Уникални ястия, десерти има в блога ти и с удоволствие всеки път надниквам тук:)

    ОтговорИзтриване
  27. Łał... piękne to za małe słowo. Zrobiłaś po prostu cudeńka! Aż szkoda by mi było zjeść :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни