Къпкейкчета Ботаник- с аромат на мед,ванилия и лайка, с фондан с аромат на бял шоколад
Обичам да пия чай и билкови отвари.Трудно ми е да изброя дори любимите ми, но сред най- харесваните са лайка, зелен чай с жасмин или лимонови кори, ройбос с екзотични плодове, Honeybush, - този чай има прекрасен естествен аромат на мед и дори не се нуждае от подслаждане. Обичам мащерка, бъз, сушени горски плодове,мента.Обичам чая с мед и мляко. Тези къпкейкчета, които ви предлагам са прекрасно допълнение към чаша билкова отвара, освежаващ зелен чай или черен чай.Една от любимите ми марки чай е Twinings. И един от най-предпочитаните вкусове е лайка, мед и ванилия.Точно този вкус използвах в кексчетата. Имаше и кексче с нарисувана лайка, за жалост го изпуснах и не ставаше за снимки...
Адаптирах тази любима рецепта.
Ето и продуктите:
За къпкейкчетата:
* 150 грама масло на стайна температура
* 120 грама захар
* 1 с.л. мед
* 2 големи яйца
* 150 грама самонадигащо брашно,или обикновено пресято с 1/2 бакпулвер
* 2-3 супени лъжици пълномаслено мляко,предварително ароматизирано с пакетче чай Туайнингс -лайка,мед и ванилия
* 1 ампула есенция ванилия/масло на д-р Йоткер
Приготване::
1.Сгорещете до завиране 4 с.л. мляко и залейте 1 пакетче чай. Покрийте чашата и оставете за 15 -20 минути.
2.Загрейте фурната на 180 градуса .
3. Разбийте маслото и захарта до пухкав светъл крем. Добавете меда и яйцата едно по едно,като след всяко разбивайте до пълното му поемане. Добавя се млякото и есенцията и всичко се разбива отново за кратко .
4. Добавя се предварително пресятото брашно и се разбърква с дървена лъжица . Капсулите се пълнят 3/4 от обема им.За по-равномерно пълнене аз използвам лъжица за сладолед. Печете около 15 минути, докато кейкчетата се надигнат и порозовеят или до т.н. суха клечка.
5. Охладете приготвените кейкчета върху решетка.
Когато покриваме торти или кексчета с фондан трябва да имаме гладка повърхност. Това постигаме, като измажем отгоре кексчетата (тортата и отстрани) със затоплен,прецеден кайсиев мармалад.А много по-често с маслен крем, на който съм давала много пъти рецепта.
* 100 грама масло на стайна температура
* 100 грама пудра захар
* 1 ампула есенция ванилия на д-р Йоткер
Приготвяне:
Разбиват се всички продукти на пухкав крем.
Сега ми се иска да предложа и една малко по-различна рецепта, бях я написала в коментарите някъде, като отговор на някакво запитване.Струва ми се, че за първи път я прочетох при Марта Стюарт и затова давам линк към нейната рецепта. .Това е широко популярният вече швейцарски маслен крем.Това е един много лек и гладък крем, който се използва и за украса, чрез шприцоване.
Продукти за швейцарски маслен крем:
* 90 гр. меко масло
* 50 гр. захар
* 1 белтък
* 1 ванилия
Начин на приготвяне:
1. В подходящ съд-топлоустойчив-поставяте белтъка и захарта. Този съд поставяте на водна баня,над къкреща вода и леко разбърквате с вилица или тел, докато се стопи захарта и не усещате гранули между пръстите си. Внимавате да не попадне нито капка вода в съда с белтъка и захарта.
2. Свалете от огъня и разбийте сместа с
миксер на висока степен, докато се получи гладка, стабилна и лъскава смес, с твърди върхове.Сместа през това време се охлажда -разбиването продължава около 10 минути.
3.
Намалете миксера на средна степен и започнете постепенно да добавяте по
лъжица от маслото, като разбивате добре след всяка. Сложете ванилията.
Разбийте още 3-5 минути на най-ниска степен.*
* Ако искате да приготвите такъв крем за украса и искате да е оцветен, заедно с ванилията или предпочитаната от вас есенция, добавете и няколко капки боя.Разбийте.
Измазват се охладените мъфини и се покриват с разточен фондан.
Аз използвах с аромат и цвят на бял шоколад Много ми допадна и като аромат и като вкес-идеално допълни вкуса на къпкейкчетата. След това нарисувах с прахообразни бои, разтворени с малко медицински спирт.Използвам такъв, защото е с висок градус и много бързо се изпарява, без да овлажнява излишно захарното покритие.
Не мога да посоча цветове на боичките, тъй като ги смесвам , докато получа необходимия и подходящ цвят.
Ако и вие харесвате вкуса на лайка, мед и ванилия може да видите и опитате Панакота с лайка и мед
Желая ви усмихнат, слънчев и ароматен майски ден!
Бети, много красиви рисунки си сътворила. У дома много се тачи Еньовден и тази декорация ми напомня, че той наближава!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мариянка, благодаря ти!
ИзтриванеЗа мен също е емоционален този ден, най-вече заради билките и техните качества, харесва ми целия обичай с неговата тайнственост и мистериозност.
Бети, толкова красиви и нежни мъфини :)
ОтговорИзтриванеУсмихна ми утрото!
Прегръдка от мен и усмихнат ден!
Дани, мила,благодаря ти за хубавите думи рано сутринта!
ИзтриванеУсмихнат ден и на теб!
Бети, разкошни са! Като хербарий са! Ако имах твоя талант щях да изненадам някой учител по биология, когато поиска хербарий:). Много красиви рисунки! Възхищавам ти се всеки път! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕ,Кате, върна ме в ученическите години, много обичах часовете по биология и най-вече свързаните с растенията.Още помня подробности и класификации...:-))НО сега май учителите не искат хербарии.
ИзтриванеУсмихнат ден ти желая!
Много ароматна рецепта, а рисунките направо ме плениха! Тези са ми любимите :)
ОтговорИзтриванеЕли,благодаря ти!
ИзтриванеПрегръдки
Голяма радост за очите са тези къпкейкчета. Създадоха ми прекрасно настроение. Толкова са красиви! Поздравления, Бети. Рецептата също ми допада и ще я изпробвам скоро.
ОтговорИзтриванеElti,благодаря!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти е допаднала и рецептата.
Бети, ама си жестока!!! Много ми харесва как си изрисувала кексчетата, някак се пренасям из лавандуловите полета на Прованса ;)
ОтговорИзтриванеХубав майски ден :)
Ина, благодаря ти!!!:-)))Ах, ако знаеш как искам да посетя Прованс, за сега само в кексчета и торти го пренасям и в мислите си....
ИзтриванеХубав ден с много усмивки!
Страхотни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Траянка!
ИзтриванеБетинка и аз съм от почитателите на чай и неговите превъплъщения :) Винаги те посещавам с удоволствие, защото знам, че ще се насладя на нещо красиво - прекрасни са кексчетата! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеГаби,благодаря!
ИзтриванеОчаквам да ме включиш в графика за чаша чай!:-))
Красиви ,красиви ! Ма то не е за ядене тази красота , особенно тези с теменужките -станаха ми веднага любими :) ! Поздравления !
ОтговорИзтриванеIvana,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМного са вкусни...
Магьоснице, рисунките ти са уникални! Поздравявам те!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Павлинка!
ОтговорИзтриванеБети,отново толкова нежно и красиво си рисувала,погали ми окото с тези пъстри картинки!Даже не мога да си представя как бих го хапнала това мъфинче,то е невероятно ефектно,като произведение на изкуството!
ОтговорИзтриванеХубава вечер пожелавам!
Роси,благодаря ти за хубавите думи!
ИзтриванеБети,уникални са,поздравления
ОтговорИзтриванепрекланям се пред таланта и търпението ти
хубава вечер
miriams28,благодаря ти!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват!
Бети, толкова са красиви! И аз обожавам чай!
ОтговорИзтриванеЗори,благодаря сърдечно!
ОтговорИзтриванеБети, обичам билкова отвара ( каква ли не) и с голямо удоволствие ще хапна и едно кексче- много са красиви, носят твоя си почерк- нежни, красиви и вкусни!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав четвъртък!
Марта,радвам се, че и ти обичаш чай, е някой ден ще се видим на чаша...
ИзтриванеБлагодаря ти и хубав ден!
Колко ароматно и красиво е тук!
ОтговорИзтриванеВъзхитена съм за пореден път!
Поздравления за рецептата и дизайна!
В.Михайлова
Бети, перфекно изпълнение както винаги! Обожавам ботанически книги от малка точно заради картинките! Напълни ми душата с тези красоти!
ОтговорИзтриванеБиби,благодаря ти!
ИзтриванеБети,
Изтриванепоздравления за вкуса, стила и уменията ти!
Чудно е това, което създаваш!
Страничката ти радва сетивата :-)
Дими, благодаря ти за чудесните думи!
ИзтриванеМного ме радваш,...естет и майстор като теб!
Слънчеви и усмихнати дни!
Как съм я пропуснала тази публикация! Истински трибют на чая - и в снимки и на думи! Много красиви кейкчета!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни от мен!
Дени,радвам се, че са ти харесали!
ОтговорИзтриванеБлагодаря да думите ти!
Бети, и аз не знам какво да кажа... Прелест просто, златни ръце имаш!
ОтговорИзтриванеМария, благодаря ти!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват!
Истинска прелест!
ОтговорИзтриванеПрегръдки:)
Благодаря ти, мила Леви!
ОтговорИзтриванеЕеее, толкова е стилно всичко, много, много ми хареса.
ОтговорИзтриванеТолкова са нежни и чисти, че чак е грях човек да посегне да ги хапне.
Страхотни са, наистина!
Ginger Cookies,
ИзтриванеБлагодаря сърдечно за хубавите думи!
Много ме радват!
Не само художник, ти си творец! Уникални ястия, десерти има в блога ти и с удоволствие всеки път надниквам тук:)
ОтговорИзтриванеŁał... piękne to za małe słowo. Zrobiłaś po prostu cudeńka! Aż szkoda by mi było zjeść :)
ОтговорИзтриванеThanks for the lovely comment!
Изтриване