Букет в чинията.Честита пролет! - Bouquet in the plate. Happy Spring!
У дома сме свикнали от ранна пролет да добавяме в салатата много други растения, които не се продават никъде, берем си ги сами- от поляни в гората или от двора на село.
Вероятно някои от вас също ги използват, а други ги познават като пролетни цветя. Съвсем накратко за тези цветя от поляните, които освен че са ядливи са и билки, т.е. са полезни за здравето ни.А най-важното е, че са достъпни за всеки.
Глухарче
Taraxacum Officinale
Пресните листа и сокът от растението имат подсилващо действие, препоръчват се за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет.Имат благоприятното действие при стомашно-чревни и жлъчни заболявания. Прилагат се за засилване на апетита, като слабителни, глистогонни и диуретични средства. Освен листата и цветовете, за дрога се използват и корените, но те се събират есенно време и се сушат. Листата леко нагарчат, в общото количество салата и полети с лимонов сок това не се усеща.
Иглика
Primula veris - L.Synonyms P. officinalis
За лечебни цели се използват коренището и корените, цветовете и листата. Притежават антиоксидантно, противовъзпалително, отхрачващо и диуретично действие. Засилват стомашната секреция. Действа успокоително и на нервната система. Фитотерапията използва билката при лечение на бронхити и неговите симптоми.Отварата от цветовете има лек успокояващ ефект и се използва при лечение на стрес и безсъние. Свежите листа на игликата имат много витам.С и каротен. Нямат изявен вкус.
Горска теменуга
Viola odorata
Лимонова мащерка
Thymus citriodorus (Lemon thyme or Citrus thyme)
За лечебни цели се използват изсушените ѝ цветове. Притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, болкоуспокояващо действие.
Лимоновата мащерка има много приятен лимонов аромат, подобно на маточината.
Рукола
(Eruca sativa)
Силен афродизиак.Руколата нормализира обмяната на веществата, повишава хемоглобина. Руколата е богата на етерични масла и на органични киселини, на витамини (А, С и К) и минерали -калций, калий, магнезий и фосфор. Редовното похапване на рукола спомага за намаляването на кръвната захар в организма. Препоръчва се и при възпалителни заболявания на пикочните пътища. Листата на руколата имат леко лютив вкус, и слаб орехов аромат.
Спанак
(Spinacia)
Изключително полезен и ниско калоричен-100 гр.-22 кал. Но богат на минерали и витамини. Вижте тази таблица
Спанакът съдържа и оксалова киселина, която е противопоказна при хора с бъбречна недостатъчност.
Хора, които страдат от бъбречна недостатъчност трябва да внимават с количествата спанак, които консумират, поради съдържанието на оксалова киселина.
Орехи
Орехите са богати на фибри, ненаситени мастни киселини, протеини, минерали- магнезий, йод, мед, фосфор, желязо.Витамини -Е, В6, В9, В1.
Продукти:
за всяка порция по:
* 1 стрък пресен лук
* 3-4 репички
* 1/4 краставица
* листа и цветове от жълта иглика (Primula veris - L.)Synonyms P. officinalis.
* няколко стръка лимонова мащерка Thumus citodorus /Lemon Thyme/
* теменужки
* няколко стръка розова иглика
* няколко листа от глухарче Taraxacum Officinale- Dandelion
* няколко стръка див лук
Песто:
* 2 шепи рукола
* 1 шепа свежи листа спанак
* шепа орехи
* 50 мл зехтин или малко повече
* сок от половин лимон
Приготвяне:
Репичките и краставицата се режат на тънки шайби и се аранжират в чинията. Ако имате ренде цялата тази салата, наистина няма да ви отнеме много време.Подреждат се листата и цветовете от иглика, клончетата мащерка, листата от глухарчето, стръковете лук.Поръсва се с листенца мащерка и нарязан див лук.
За пестото -
Всички съставки се блендират.Вероятно сте забелязали, че няма сол. Наистина не е необходимо.
С лъжичка се поръсва от пестото върху салатата. Останалото количество се сервира отделно в подходяща малка чашка. Много е вкусно и може да се маже на филийка или да се поднесе с печени картофи например.
За повече настроение сложете в малки стъклени чашки от цветята и мащерката, също добре измити, за да може да си вземате и допълвате салатата.
Ако имате желание или за още по празничен вид, може да украсите и приборите с панделка и цветя или мащерка.
Може би ще ви бъде интересно да видите:
wonderful Bety....
ОтговорИзтриванеPETUNYALARIM,
ИзтриванеThank you!
Have a nice day!
Усмихна ме, Бети!
ОтговорИзтриванеТолкова красива и цветна публикация!
Усмихнат ден!
Дани, благодаря ти!
ИзтриванеНаистина си прекрасна, Бети! Благодаря за споделената информация и красота.
ОтговорИзтриванеНо имам един въпрос - в салатката ти има и цветове на иглика, нали? Това значи ли, че и те са ядливи, защото не си ги споменала по-горе?
Поздрави!
Гери, ядливи са. От жълтите суша и за чай.
ИзтриванеВсичко в чинията се яде..:)
Хубав ден!
Благодаря ти!
Благодаря за отговора. Ще пробвам и аз да ги използвам тогава. Голям вдъхновител си!
ИзтриванеЗа мен е удоволствие!
ИзтриванеБети…Честита Пролет мила!
ОтговорИзтриванеТолкова красота има в тази салатка :) ами тя Пролета се е приземила в твоята чиния!
Ако е пред мен…само ще си я гледкам да знаеш….и може би ще си хапна само краставицата , репичките и лука…а цветенцата ще сложа във вазичката да продължа да си ги гледкам :)))
Пестото ще си го направя и за други салатки ще го ползвам също…много ми хареса!
Харесаха ми и останалите салатни предложения…обожавам салатки!
Поздрави и много цветно и пролетно настроение!
Дани, полезни и красиви са, а и на поляната има още...а във вазичката ще увяхнат, ако ги изядеш ообаче красотата им ще мине в теб!:)
ИзтриванеА пестото наистина се получи страхотно. Спанакът, освен, че го дообогатява с минерали и леко тушира вкуса на руколата, орехите овкусяват и няма нужда от сол или пармезан.
Благодаря ти!
Царица си ,Бети на красотата ! Толкова красиво и свежо прилотно изглежда поста ти , че и непопарена коприва да ми сложиш в чинията ще я изям :) ! Не знаех ,че игликата се яде !
ОтговорИзтриванеЧестита ти пролет - слънчева и уханна ! Прегръдки ! Хубав петък !
Ив,
Изтриваневсъщност може и непопарена да се яде-стрита с малко сол или орехи:))))
Благодаря ти за комплимента и за усмивката!
Първите четири в списъка, признавам, не съм ги опитвала. Бети, благодаря ти за този полезен, цветен и красив пролетен пост, който за мен е като свежа глътка въздух!
ОтговорИзтриванеУсмивки и честита пролет! :)
Опитай Дани,
ИзтриванеЩе ти донесе настроение!
Благодаря!
Толкова е нежно и красиво, че няма как да не "открадна" идеята!
ОтговорИзтриванеЧестита пролет - вдъхновяваща и цветна!
Желая ти прекрасен ден!
Благодаря, Албена!
ИзтриванеНадявам се да споделиш.
Прекрасно!
ОтговорИзтриванеУхае на пролет и свежест! Зареди ме с енергия!!
Добре дошла Бенита!
ИзтриванеРадвам се!
Благодаря ти!
Честита пролет, Бети!
ОтговорИзтриванеМного свежа и колоритна публикация!
Хубави почивни дни!
Ели, честита и на теб!
ИзтриванеБлагодаря ти!
С толкова настроение и цвят, дори в мрачен ден като днешния ме караш да се усмихвам! Салатата изглежда невероятно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се, Ваня!
Изтриванеох Бети, страхотни комбинации правиш. Много ми е приятно тук и откривам много идеи за моето си хранене
ОтговорИзтриванеБлагодаря Вики!
ИзтриванеРадвам се, че намираш полезни неща!
О,това тук е като цветна градина,Бети!Колко пъстро,свежо и стилно!Браво,страхотни композиции!Комплименти за цялостната подготовка и аранжиране,много ми хареса!Прегръдка,честита и благодатна пролет и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Роси, нямаше кой знае каква подгодовка...:)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Прекрасно е!Прегръщам те,Бети!
ОтговорИзтриванеМиленче, благодаря сърдечно!
ИзтриванеИстинска пролетна цветна и зелена публикация Бети :) Напълни ми очите :) Истинска прелест, както винаги много красиво поднесено :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат уикенд Бети!
Еви,благодаря ти!
ИзтриванеБети, донесе такава радост в душата ми с тази публикация, а и леко ме шашна с наличната иглика в салатата, за сушена в чай знам, ама сурова в салата....ще пробвам, дори да звучи "канибалско", както се забавляваха с мен домашните...
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Хи-хи, в твоя случай странно да...:)))
ОтговорИзтриванеОпитай, за колорит и полезни съставки, инак няма изявен вкус като руколата например..
Благодаря ти, Игличе, на Кокичето сестриче!
Бети, ето тази пролет все още я чакам. А дворът е пълен с иглики;) Благодаря за всичко, което показа тук !
ОтговорИзтриванеО,Марта, искам да се загубя в твоя двор!"Моят" на баба ми е на 30км....
ИзтриванеА днес на терасата ми има сняг :(
Изумително...!!! Честита, слънчева и щастлива пролет, Бети! Красотата, която си сервирала е завладяваща! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеСнежи,благодаря за слънчевите думи!
ИзтриванеМного ме радват в този снежен ден!
Вкусно Бети, здравей!
ОтговорИзтриванеЧестита пролет!
Това, с което ме посреща блога ти е уникално! Ти направо рисуваш в чиниите!
Прелест радваща окото!:)
Дари,
ИзтриванеДобре дошла!
Радваш ме!
Бети, невероятно красиво си поднесла тази вкусна, здравословна пролетна салата!
ОтговорИзтриванеОт посочените съставки само за теменужките не съм се сетила че може да се употребят. Иначе съм брала за чай.
Поздрави!
Радвам се, че ти е допаднало предложението ми!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети, пролетна и цветна импресия е при теб! Невероятно стилно и красиво е всичко!Желая ти много такова, цветно и усмихнато настроение и на теб!
ОтговорИзтриванеМария,
ИзтриванеБлагодаря ти!
Qué RICO este plato! No dá ganas de comerlo, sino, mirarlo, admirarlo etc!!! ;)
ОтговорИзтриванеAbrazos desde Brasil.
Cilene Macedo
Oh, Cilene Macedo,
ОтговорИзтриванеgracias por esas palabras!
Каква красота си сътворила!
ОтговорИзтриванеОсвен това всичко е и полезно.
Благодаря ти, Бети, за удоволствието, което ми достави и за информацията.
Винаги съм мислела, че игликата не се яде. Сега зная, че съм бъркала.
Пожелавам ти хубава пролет.
Разкошна е, Бети! Такава нежна прелест. Браво ти за вкуса!
ОтговорИзтриване