Салата от спанак, кедрови ядки и чеснови крутони - Spinach salad, pine nuts and garlic croutons

Една лека и свежа салата, бърза за приготвяне, и много полезна.
 Кедровите ядки-съдържат ценни  полезни вещества, витамини и минерали Представляват  семената от Сибирски бор могат да бъдат една изключително важна хранителна добавка, подходяща не само за малки деца и бременни жени, но и за възрастни хора.
В Европа семената се добиват от Pinus pinea - италианска пиния, вид иглолистно дърво с височина около 20 м, виреещо в южната й част. Семената на това дърво достигат дължина до 2 см.Друго важно, особено за веганите, е, че сред ядките те имат най- много протеини- на 100 г ядки- 30 гр протеини.Имат повече аминокиселини отколкото месото и млякото.
Най-голямо значение за добива и износа на кедрови ядки има корейската пиния, добивана в Северен Китай.-Да не се чудите, защо на опаковките пише- произведено в Китай...
Специалистите съветват дневната доза да не превишава 50 гр. Това може да прочетете Тук
  както и още полезна информация.

Продуктите са ориентировъчни, преценете според желанието и вкуса си, колко да сложите от отделните продукти.



За около 2 малки салати:

* 2 -3 шепи пресни млади листенца от спанак, най-добре е да използвате бейби, ако има откъде да го купите.
* 2-3 с.л. кедрови ядки
* 1/2 много добре измит лимон, нарязан ,първо на тънки кръгчета, после на 8 парченца всяко кръгче
* 2 филии хляб за тостер
* 1 с.л. масло
* 1/2 чаена лъжичка чесън на прах, или ако искате по-интензивен аромат 1 скилидка пресован чесън
За дресинга:

* сока на 1 лимон
* 2 с.л. зехтин
* 1 ч.л. горчица
* по желание стрък ситно накълцан  пресен копър


отделно някорко капки редуцирано  балсамико



Приготвяне:

1.В дъното на купата, където ще приготвяте салатата, сипвате продуктите за дресинга и с вилица разбивате.
2.Измития и добре отцеден спанак, може да поставите в чиста кърпа и леко да разтръскате, така, излишната вода по листенцата ще попие в кърпата, поставяте в купата и с помоща на 2 вилици леко разбърквате с дресинга.Поставяте лимоновите парченца и отново леко разбърквате.
3. За приготвянето на крутоните
- загрявате тефлонов тиган
-смесвате маслото с чесновия прах или смляната скилидка, обърквате добре и намазвате филийките от двете страни.Нарязвате на кухненска дъска на малки  хапчици.
- печете в тигана , с постоянно разбъркване, докато порозовеят.

Преди сервиране поръсете с кедрови ядки, редуцирано балсамико и крутони.



* Съвет- може да освежите леко повехнала  салата или спанак- всякакви листни зеленчуци, като ги потопите в студена вода с изтискан вътре сок на лимон.Достатъчно е да стоят 1/2 час за да бъдат освежени и хрупкави, като току що откъснати.

Коментари

  1. Бети, толкова свежа и вкусна изглежда твоята салатка!Идеята с кедровите ядки ..... намирам за много екзотична и приятна! Благодаря ти за нея! Салатката ти е храна за душата , а.....снимките ти- храна за всяко око- чудесни са!
    Желая много приятни и весели почивни дни! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, страхотна салата, ще пробвам крутончетата! Благодаря за съвета, как да освежим салатките!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, не съм пробвала салата от спанак, но идеята ми допада! Кедровите ядки и крутоните определено внасят екзотика в тази салата! А снимките са прекрасни и толкова "свежи".

    ОтговорИзтриване
  4. Candy,по принцип може да се направи и от друго зелено...но спанака си има своя вкус.

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна салата!Благодаря за информацията и полезните съвет.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Вили, благодаря ти!
    хубава неделя

    ОтговорИзтриване
  7. Заинтригувана съм от салатката! Много обичам спанак, но никога не съм го яла в суров вид. От известно време се каня да пробвам, но още не съм.
    Записвам си рецептата.
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ммм много свежо предложение! Много обичаме вкъщи такива салати! Мерси за идеята!

    ОтговорИзтриване
  9. Ели, опитай, много е вкусен,като начало може леко да го обърнеш в тефлонов тиган със скилидка чесън и малко зехтин- за около 1 минута , ако се притесняваш от суровия спанак. А листенцата, които правиш на салата , трябва да съ съвсем млади и свежи.
    Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, всичко в тази салатка ми харесва, без цената на кедровите ядки;) Не ми идва отвътре;) Ще си я направя, но ще сменя ядките;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти Мъхче,
    Наистина са си скъпи, но е много вкусно и с орехи и със сусам, аз често я правя и с тях.

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна е салатката,Бети!
    Харесвам бейби спанак,стават хубави салати с него.
    Много свежи снимки,лъхат на пролет!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пълен контраст със студа навън..хахах :)
      Поздрави

      Изтриване
  13. Чудесна изглежда - свежа и питателна!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни