Салата от спанак, кедрови ядки и чеснови крутони - Spinach salad, pine nuts and garlic croutons
Една лека и свежа салата, бърза за приготвяне, и много полезна.
Кедровите ядки-съдържат ценни полезни вещества, витамини и минерали Представляват семената от Сибирски бор могат да бъдат една изключително важна хранителна добавка, подходяща не само за малки деца и бременни жени, но и за възрастни хора.
В Европа семената се добиват от Pinus pinea - италианска пиния, вид иглолистно дърво с височина около 20 м, виреещо в южната й част. Семената на това дърво достигат дължина до 2 см.Друго важно, особено за веганите, е, че сред ядките те имат най- много протеини- на 100 г ядки- 30 гр протеини.Имат повече аминокиселини отколкото месото и млякото.
Най-голямо значение за добива и износа на кедрови ядки има корейската пиния, добивана в Северен Китай.-Да не се чудите, защо на опаковките пише- произведено в Китай...
Специалистите съветват дневната доза да не превишава 50 гр. Това може да прочетете Тук
Продуктите са ориентировъчни, преценете според желанието и вкуса си, колко да сложите от отделните продукти.
За около 2 малки салати:
* 2 -3 шепи пресни млади листенца от спанак, най-добре е да използвате бейби, ако има откъде да го купите.
* 2-3 с.л. кедрови ядки
* 1/2 много добре измит лимон, нарязан ,първо на тънки кръгчета, после на 8 парченца всяко кръгче
* 2 филии хляб за тостер
* 1 с.л. масло
* 1/2 чаена лъжичка чесън на прах, или ако искате по-интензивен аромат 1 скилидка пресован чесън
За дресинга:
* сока на 1 лимон
* 2 с.л. зехтин
* 1 ч.л. горчица
* по желание стрък ситно накълцан пресен копър
отделно някорко капки редуцирано балсамико
Приготвяне:
1.В дъното на купата, където ще приготвяте салатата, сипвате продуктите за дресинга и с вилица разбивате.
2.Измития и добре отцеден спанак, може да поставите в чиста кърпа и леко да разтръскате, така, излишната вода по листенцата ще попие в кърпата, поставяте в купата и с помоща на 2 вилици леко разбърквате с дресинга.Поставяте лимоновите парченца и отново леко разбърквате.
3. За приготвянето на крутоните
- загрявате тефлонов тиган
-смесвате маслото с чесновия прах или смляната скилидка, обърквате добре и намазвате филийките от двете страни.Нарязвате на кухненска дъска на малки хапчици.
- печете в тигана , с постоянно разбъркване, докато порозовеят.
Преди сервиране поръсете с кедрови ядки, редуцирано балсамико и крутони.
* Съвет- може да освежите леко повехнала салата или спанак- всякакви листни зеленчуци, като ги потопите в студена вода с изтискан вътре сок на лимон.Достатъчно е да стоят 1/2 час за да бъдат освежени и хрупкави, като току що откъснати.
Кедровите ядки-съдържат ценни полезни вещества, витамини и минерали Представляват семената от Сибирски бор могат да бъдат една изключително важна хранителна добавка, подходяща не само за малки деца и бременни жени, но и за възрастни хора.
В Европа семената се добиват от Pinus pinea - италианска пиния, вид иглолистно дърво с височина около 20 м, виреещо в южната й част. Семената на това дърво достигат дължина до 2 см.Друго важно, особено за веганите, е, че сред ядките те имат най- много протеини- на 100 г ядки- 30 гр протеини.Имат повече аминокиселини отколкото месото и млякото.
Най-голямо значение за добива и износа на кедрови ядки има корейската пиния, добивана в Северен Китай.-Да не се чудите, защо на опаковките пише- произведено в Китай...
Специалистите съветват дневната доза да не превишава 50 гр. Това може да прочетете Тук
Продуктите са ориентировъчни, преценете според желанието и вкуса си, колко да сложите от отделните продукти.
* 2 -3 шепи пресни млади листенца от спанак, най-добре е да използвате бейби, ако има откъде да го купите.
* 2-3 с.л. кедрови ядки
* 1/2 много добре измит лимон, нарязан ,първо на тънки кръгчета, после на 8 парченца всяко кръгче
* 2 филии хляб за тостер
* 1 с.л. масло
* 1/2 чаена лъжичка чесън на прах, или ако искате по-интензивен аромат 1 скилидка пресован чесън
За дресинга:
* сока на 1 лимон
* 2 с.л. зехтин
* 1 ч.л. горчица
* по желание стрък ситно накълцан пресен копър
отделно някорко капки редуцирано балсамико
Приготвяне:
1.В дъното на купата, където ще приготвяте салатата, сипвате продуктите за дресинга и с вилица разбивате.
2.Измития и добре отцеден спанак, може да поставите в чиста кърпа и леко да разтръскате, така, излишната вода по листенцата ще попие в кърпата, поставяте в купата и с помоща на 2 вилици леко разбърквате с дресинга.Поставяте лимоновите парченца и отново леко разбърквате.
3. За приготвянето на крутоните
- загрявате тефлонов тиган
-смесвате маслото с чесновия прах или смляната скилидка, обърквате добре и намазвате филийките от двете страни.Нарязвате на кухненска дъска на малки хапчици.
- печете в тигана , с постоянно разбъркване, докато порозовеят.
Преди сервиране поръсете с кедрови ядки, редуцирано балсамико и крутони.
* Съвет- може да освежите леко повехнала салата или спанак- всякакви листни зеленчуци, като ги потопите в студена вода с изтискан вътре сок на лимон.Достатъчно е да стоят 1/2 час за да бъдат освежени и хрупкави, като току що откъснати.
Бети, толкова свежа и вкусна изглежда твоята салатка!Идеята с кедровите ядки ..... намирам за много екзотична и приятна! Благодаря ти за нея! Салатката ти е храна за душата , а.....снимките ти- храна за всяко око- чудесни са!
ОтговорИзтриванеЖелая много приятни и весели почивни дни! Прегръдки!
Мила Албена,много ти благодаря!
ИзтриванеБети, страхотна салата, ще пробвам крутончетата! Благодаря за съвета, как да освежим салатките!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Марианка!
ИзтриванеБети, не съм пробвала салата от спанак, но идеята ми допада! Кедровите ядки и крутоните определено внасят екзотика в тази салата! А снимките са прекрасни и толкова "свежи".
ОтговорИзтриванеCandy,по принцип може да се направи и от друго зелено...но спанака си има своя вкус.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Прекрасна салата!Благодаря за информацията и полезните съвет.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Вили, благодаря ти!
ОтговорИзтриванехубава неделя
Заинтригувана съм от салатката! Много обичам спанак, но никога не съм го яла в суров вид. От известно време се каня да пробвам, но още не съм.
ОтговорИзтриванеЗаписвам си рецептата.
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!
Ммм много свежо предложение! Много обичаме вкъщи такива салати! Мерси за идеята!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Биби!
ИзтриванеЕли, опитай, много е вкусен,като начало може леко да го обърнеш в тефлонов тиган със скилидка чесън и малко зехтин- за около 1 минута , ако се притесняваш от суровия спанак. А листенцата, които правиш на салата , трябва да съ съвсем млади и свежи.
ОтговорИзтриванеХубава седмица и на теб!
Бети, всичко в тази салатка ми харесва, без цената на кедровите ядки;) Не ми идва отвътре;) Ще си я направя, но ще сменя ядките;)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря ти Мъхче,
ОтговорИзтриванеНаистина са си скъпи, но е много вкусно и с орехи и със сусам, аз често я правя и с тях.
Страхотна е салатката,Бети!
ОтговорИзтриванеХаресвам бейби спанак,стават хубави салати с него.
Много свежи снимки,лъхат на пролет!
Сърдечен поздрав!
Пълен контраст със студа навън..хахах :)
ИзтриванеПоздрави
Чудесна изглежда - свежа и питателна!
ОтговорИзтриванеСтрахотна салата!
ОтговорИзтриване