вторник, 15 ноември 2011 г.

Салата с айсберг, спанак, глухарче, рукола, авокадо, грейпфурт, помело и нигела -черен сусам - Iceberg salad with spinach, dandelion greens, arugula, avocado, grapefruit, pomelo, and Nigel, black sesame



 Обичам вкуса на салатата айсберг-хрупкава и леко горчива, с нежен, но осезаем аромат.Харесва ми и нежно зеленият й цвят. Нейният вкус ме доведе до това съчетание с другите подукти.Опитайте и ще останете очаровани.Ще споделя и за полезните съставки на продуктите и мисля, че окончателно ще ви убедя поне да я опитате.Сигурна съм,че ще се влюбите в тази вълшебна салата.Всеки, който я е опитал у дома е вече пристрастен!


 Продукти:


* 1 салата айсберг
* 1/2 връзка рукола
* шепа бейби спанак или малките листенца от обикновен спанак
* 1/2 помело, внимателно почистено от ципите
* 1/2 -1 голям грейпфурт, внимателно почистен от ципите
* 15-20 листенца от глухарче, може да ги накиснете за 30 мин.в подсолена вода.Аз не ги кисна в солена вода, по-скоро ги потапям във вода с изтискан лимонов сок.
* шепа маслини стафиди -обожавам ги
* връка копър
* 1 или 2 авокадо
* 1-2 с.л. лимонов сок за поливане на авокадото

За дресинга:

* 1 ч.л. горчица
* сока на 1 голям лимон
* 50 мл. зехтин-студенопресован
* сока, който е изтекъл от грейпфурта, докато го белите

За поръска:

* 2 с.л. нигела-може да замените със сусам или орехи
* 1-2 с.л. редуцирано балсамико

Нарочно не слагам балсамикото в дресинга, за да не придаде тъмен цвят на зеленчуците.По красиво е, когато го накапите отгоре върху готовата вече салата, при поднасяне.

Приготвяне:

1.Обелвате авокадото, разполовявате и  нарязвате на парчета, широки 1 см.Поливате с лимоновия сок и оставяте настрани.Накъсвате салатата, добавяте листата спанак, накъсаната рукола и листа от глухарче.Добавяте ситно нарязания копър, маслините и начупените парченца помело и грейпфурт.
2.В малко бурканче поставете съставките за дресинга, сложете капапчката и разбийте с бързи движения.Полейте салатата и разбъркайте,с две вилици, с леки движения.Сипете авокадото и отново леко разбъркайте.
3.Поръсете с нигелата и редуцираното балсамико.Поднесете и се насладете!


***Идеи:

1.Салатата е много вкусна и с орехи или със сусам.
2.Вместо зехтин, може да използвате сусамено олио или орехово,при всички случаи студенопресовани.
3.Винаги за листни зеленчуци,които са леко увяхнали, и искате да освежите, може да използвате студена вода с няколко супени лъжици прясно изцеден лимонов  сок. Накиснете поне за 1/2 час.Тази "баня" прави чудеса-стават като току що откъснати.Разбира се хербаризирани листа няма да станат свежи -:) .

Сега, вече сте се зачудили каква е тази нигела?-Това е навярно известната ви челебитка-най-вероятно сте я виждали по поляни и селски дворове.Ето я на снимката по-долу.Известна още като черен кимион,черен сусам.

  Семената на това растение са изключително полезни. Използвано в древен Египет, има над 100 активни съставки, които обуславят ползите за човешкия организъм. Накратко някои от тях:




- силно противовъзпалително действие-при простудни и ревматични заболявания
- като цяло повишава имунитета 
- има антисклеротично, антиканцерогенно и съдоразширяващо действие
- силен антиоксидант
- подобрява физическото и умственото състояние
- заздравява мембраните на клетките и укрепва  стените на кръвоносните съдове
- влияе върху злокачествените ракови клетки като ги унищожава
- засилва защитата срещу алергии от прах и цветен прашец, астма
- прилага се като болкоуспокояващо средство на стомаха и червата, има газогонно действие
- подобрява функцията на жлъчката
- облекчава болезнената менструация при жената
- оказва много добър ефект при различни кожни заболявания като акне, псориазис и екземи и невродерматити
информация   на  български.Снимката също е от тази публикация.Може да погледнете и тук

Интересна информация на английски език.
Източник
източник
източник
Намерих и още инфо за  Nigella damascena 

не знам каква е разликата с  Nigella  sativa , за която има много написано  и говорехме досега, но много ми харесва популярното английско название на растението-Love-in-a-mist-много романтично нали? А тази година отново си събрах от семенцата на челебитката от бабината градина.


Рукола,известна още като Аругула  - Има интересен леко пикантен орехово-горчив вкус и наситен характерен аромат.Идеално се съчетава с орехи, пармезан, козе сирене, моцарела и домати.Руколата съдържа етерични масла, каротин, витамин C, витамини от групата B и минерални вещества,незаменимите мастни киселини Омега-3. Витамин С повишава устойчивостта на организма спрямо най-различни заболявания и преумора. Полезна е при язва.Растението е известно и като афродизиак.


Купувайки Помело-установих, че много хора, нямат представа каква е тази голяма светложълта топка и като как се яде и на какво има вкус.А мои познати, които са го хапвали като плод, останаха очаровани от салатата. Беленето на плода, също като при грейпфурта, е много приятно,заради невероятно свежия аромат на кората.Помелото е вкусно, диетично и много полезно.Произхожда от Китай, и китайците си подаряват на Нова година помело, като израз на благоденствие и благополучие.В 100 г помело се съдържат 36 ккал, 0 г маднини, 0.7 г белтъчини, 9.1 г въглехидрати, 58 мг витамин С, 1 г фибри,  205 мг калий и 1 мг натрий.Тук може да прочетете много интересна информация за състава, полезните действия на помелото, как да изберете помело в магазина, както и да видите клипче как се бели лесно .

Глухарче-чувала съм, че в Гърция е много популярно и се продава на връзки на пазара.Аз знам от баба ми и майка ми, че листата се хапват в салатка.Обичам да го слагам пролетно време в зелената салатка, но му се наслаждавам и сега с последните истински домати и поникналия пресен зелен лук от градината. Пресните листа и сокът от растението се препоръчват за лечение, на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет и някои кожни болести.Може да прочетете тук








 Авокадото е плод, богат на витамини от групата B,
витамин К, витамин Е и витамин С. Сред плодовете авокадото съдържа най-много мазнини, освен това спомага за усвояването на мазнините от други храни. Той е ценен източник на омега 3 и омега 6 мастни киселини. Съдържа още мед и манган. Съдържа много малко въглехидрати  и е нискокалоричен плод.
Авокадото е сред най-добрите антиоксиданти.

12 коментара:

  1. Бети,салатката е безспорно много вкусна,интересна като състав и много цветна!
    Снимките отново галят окото,чинийките са прекрасни,приборите също!Отново личи много старнаие в презентацията,коплименти!
    Помелото става ли вече за ядене,все още го избягвам,че ми се струва неузряло?

    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    салатката ти освен че е полезна, е и наслада за очите :)
    Цветна, полезна, примамваща!
    Благодаря за информацията за отделните съставки!
    Ще разкрася трапезата си на всяка цена!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Богата салата и много информативен пост! Директно отива в кулинарния акцент от днес :)

    ОтговорИзтриване
  4. Еликсирче,благодаря за ласкавите думи!
    Аз купувам за втори път и 3-те плода бяха узрели.Колкото е по-жълта кората,толкова е по-узряло.
    Ти имаш градинка, в която със сигурност ще намериш глухарче.Надявам се да ти допадне вкуса на салатата.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    радвам се,че ти е допаднала тази салата!

    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря,Илиан!
    Мисля, че е богата,вкусна,здравословна,диетична и достъпна салата, не напоследно място и бърза.Надявам се да съм била полезна с информацията.

    ОтговорИзтриване
  7. Каква експлозия от вкусове, аромати и цветове!
    Истински разкош!
    Искрени адмирации, Бети, салатата ме спечели!


    Сърдечен поздрав и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти мила Леви!

    ОтговорИзтриване
  9. Много цветна, полезна и вкусна!
    Направо разкошна;-)

    ОтговорИзтриване
  10. Изключителна комбинация!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Ptirinha-благодаря!
    Наистина е много вкусно!Всички вкусове идеално се допълват.

    ОтговорИзтриване