Класическо тирамису



Скоро приятелка ме попита как приготвям тирамису и имам ли рецептата в блога. Често приготвям тирамису, а не съм го снимала в най-обикновения му и класически вариант. И ето днес идвам с рецептата, по която приготвям класическо тирамису. Това е най-добрата рецепта за класическо тирамису, която съм приготвяла. Бишкотите се потапят в кафе и се наслояват с вкусна кремообразна маскарпоне смес. Завършвам със семпло поръсване с какао отгоре и това е напълно достатъчно. Ключът към доброто тирамису са качествени продукти и поне 8 часа престой в хладилника за да се развият ароматите и вкусовете.

 Тук ще намерите разнообразни варианти на тирамису: 






Веган сурово тирамису - изключително вкусно е!



Домашното тирамису изглежда впечатляващо, а всъщност се прави доста лесно. По-вкусно ще е,  отколкото бихте хапнали на много места. Това е така, защото ще използвате истински продукти- маскарпоне, сметана, яйца, ванилия. Ще използвате най-хубавото кафе, което обичате, ще добавите марсала или тъмен ром. Ще го оставите за 8 часа в хладилника за да се обединят превъзходните аромати и вкусове и тогава....Тогава всяка хапка ще е блаженство в устата ви!



Класическо тирамису

Време за приготвяне: 30 минути 
Време за готвене: 10 минути 
Време за охлаждане: 8 часа
Общо време: 8 часа 40 минути 
Порции: 4-6


Съставки: 

3 големи жълтъка
70 г захар
1/4 ч.л. сол
350 г студено  маскарпоне (направо от хладилника)
1 семенцата от една шушулка ванилия
200 мл студена (36-40 % масленост)  сметана за разбиване
250 мл студено еспресо
30 мл Марсала или тъмен ром (по избор)
20-24 бишкоти
1-2 с.л. неподсладено какао на прах

Инструкции:
 
1. Комбинирайте жълтъците, захарта и солта в голяма топлоустойчива купа.
Поставете купата върху тенджера с кипяща вода. Разбиваме докато сместа се сгъсти, стане бледа на цвят и достигне температура 70 С (трябва да отнеме около 10 до 13 минути), извадете купата от тенджерата и я оставете настрана да се охлади за 5 до 10 минути.

3 големи жълтъка
70 г захар
1/4 ч.л. сол

2. Разбийте студеното маскарпоне и семената от ванилия или екстракта от ванилия в яйчената смес, докато се смесят добре и не останат бучки ( не прекалявайте). Най-добре е да добавяте малки количества и да разбърквате, докато се усвои.

350 г студено  маскарпоне (направо от хладилника)
1 семенцата от една шушулка ванилия

3. В отделна студена купа  с чисти бъркалки разбийте тежката сметана  до средно твърди върхове ( не прекалявайте за да не получите масло и суроватка).

200 мл студена (36-40 % масленост)  сметана за разбиване

4. Разбъркайте половината от разбитата сметана в яйчената смес с маскарпоне, докато се смеси напълно, след което добавете останалата разбита сметана. Оставете настрани.


5. В плитка чиния смесете студеното еспресо и марсалата.
Потопете всяка бишкота в сместа за кафе и подредете половината от тях на един слой в тава за печене.

250 мл студено еспресо
30 мл Марсала или тъмен ром (по избор)
20-24 бишкоти

6. Разпределете половината от сместа с маскарпоне върху бишкотите и отгоре поставете другия слой потопени бишкоти.

7. Разпределете останалата смес от маскарпоне върху бишкотите ( може да шприцовате с кръгъл накрайник, както съм направила аз) и поръсете с какао на прах, с помоща на малка цедка.

1-2 с.л. неподсладено какао на прах

8. Покрийте тавата  с найлоново фолио и охладете за поне 8 часа или една нощ преди сервиране. Тирамисуто е един от десертите, които стават по-вкусни, когато престоят. Сервирайте непосредствено след изваждане от хладилника. 

Може да съхранявате покрито в хладилника до 4-5 дни.












Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни