Бургер с гъба Лъвска грива



Бургер с гъби с лъвска грива

Това е най-бързият и лесен за приготвяне бургер, който съм приготвяла! И може би най-полезният за тялото! Такъв е благодарение на съставките и действието на гъбата Лъвска грива. Ще припомня някои от тях. 

Гъбите  Hericium erinaceus са бели гъби с формата на кълбо, които имат дълги, рошави реснички. Външният и вид е причината да бъде наричана Лъвска грива, Игловиден корал, Таралеж, Брадати зъби, Таралеж-козя брадичка.

За щастие гъбата може да се култивира  и гъбите, които виждате да готвя са култивирани от Гъбено царство. На мен и на семейството ми ни станаха любими. Ще си поръчам отново! Така че, очаквайте скоро още вкусни рецепти с тях! 

Ползи за здравето на гъбата лъвска грива:


Поддържа здравето на мозъка

Увеличава когнитивната функция

Намалява тревожността и депресията

Подобрява настроението и фокуса

Имат терапевтичен ефект при някои видове рак

Предпазва от язви храносмилателния тракт

Намалява риска от сърдечни заболявания

Противовъзпалителни свойства

Повече може да видите в предната рецепта, която приготвих с тази гъба- 

Пикантни шишчета от гъба Лъвска грива.

Видео 

Блог

Рецепта за Веган кето хлебчета:

Видео

Блог и тук


Бургер с гъби Лъвска грива

Време за подготовка: 10 минути

Време за готвене: 10 минути

Общо време: 20 минути

Порции: 3 -4  малки бургера


Съставки

2  гъби Лъвска грива

3-4  питки за бургер, аз използвах домашни кето, веган хлебчета

3 с.л. веган майонеза

1 с.л. паста хариса или лют сос 

1 салатка Литъл Джем или листа от Маслена салата

2 бр лук шалот

1 узряла, но твърда райска ябълка

2 чаши брашно ( ако е необходимо използвайте безглутеново брашно)

1 с.л. червен пипер на прах

1 с.л. куркума

1 с.л. кайенски пипер  пипер 

щипка кимион

вода

сол 

черен пипер

олио 


Инструкции

 вижте видеото : 



1. В купа поставете едната чаша брашно и около 1/4 ч.л. сол. Започнете да добавяте вода и да разбърквате, докато получите гладка смес, с гъстота на палачинково тесто или малко по-плътно. Оставете настрана.

1 чаша брашно

вода

сол

2. В подходяща чиния или друга купа смесете другата чаша брашно и го овкусете с червен пипер на прах, куркума, кайенски пипер и кимион. 

1 чаша брашно

1 с.л. червен пипер на прах

1 с.л. куркума

1 с.л. кайенски пипер  пипер 

щипка кимион

3. Разрежете гъбите по дължина на филии с дебелина около 2-3 см. След това потопете всяко парче в тестото, вдегнете и оставете излишното тесто да изтече. След това потопете в купата с овкусено брашно. Поставете отстрани в чиния. Подгответе по този начин всички парчета гъби.

4. Загрейте тиган, напълнен поне 1 см с олио.

5. Пържете за 4-5 минути от всяка страна, до дълбоко златисто кафяво. Използвайте щипки, за да обърнете гъбата, за да избегнете пръски от горещо масло.

6. Разполовете хлебчетата, добавете веган майонеза, хариса или лютият сос, който сте избрали. Леко разбъркайте. Добавете листа салата агнешка маруля, малко нарязан лук отгоре, бургерът от Лъвска грива, кръгче райска ябълка и затворете отгоре с намазаната втора половинка от хлебчето.

Наслади се!

Коментари

  1. Бети,
    от скоро научих за тази гъба и нейните полезни свойства.Има я под формата на капсули за лечение на черен дроб и стомашно - чревни заболявания.За радост научавам от теб, че я култивират.Браво на тези хора.Макар,че дивия вариант е по - полезен със сигурност и култивирания си има своите предимства.Браво и на теб, че я представяш тук в твоята страничка.От теб научавам за много полезни гъби.Да лекува и някои видове рак.В Русия и Украйна има цели институти по фунготерапия.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни