Шоколадова торта без брашно - Flourless Chocolate Cake






Обичам шоколад! Това кратко изречение трябва да изрази какъв почитател съм на абсолютно всичко направено или гарнирано с шоколад - торти, бисквити, понички, кремове, бонбони, трюфели, тарти, шоколадови блокчета и течен шоколад, сладолед, сушени плодове и ядки в шоколад, пудинги, горещ шоколад, мус...



За всеки любител на шоколадовите изкушения препоръчвам - Най-любимата ми шоколадова мус торта 

Не мога да покажа снимка на разрез, защото  изпратих и двете торти на малка рожденичка, но ако скоро направя, ще добавя снимка. Вкусът е много наситено шоколадов, текстурата е подобна на брауни, но без брашно.


Тортата е лесна за приготвяне, ако спазвате съветите и се придържате към рецептата.

Съвети:

Използвайте черен шоколад. В рецептата има достатъчно кокосова захар, която балансира естествения горчив вкус на какаото. 

Важно е да разделите белтъците от жълтъците старателно. Тъй като обемът и въздушността на тортата зависят от разбитите белтъци, внимавайте да не остане частица жълтък при белтъците. Процедирайте с всяко яйце поотделно. След като счупите яйцето може да прехвърляте жълтъка от черупка в черупка, докато белтъкът се отдели. Внимавайте да не нараните жълтъка. Друг вариант е след като счупите яйцето да го поставите в ръката си и да оставите белтъка да се отцеди през пръстите ви. Разбира се ръцете ви трябва да са абсолютно чисти.

Режете тортата с нож, потопен в гореща вода  и подсушен. След всеки разрез, потапяйте ножа в горещата вода и подсушавайте. Важно е, ако искате да имате чист разрез. 

Ако украсите с тънки плочки шоколад, както аз съм направила, отстранете плочките преди да нарежете тортата и след това декорирайте всяко парче с тях. Добре е да предвидите да има цветче за всяка порция.

Аз изпекох двете торти поотделно.



Шоколадова торта без брашно

Съставки:

 300 г черен шоколад
 150 г масло + 1 с.л.
 130 г кокосова захар
 6 малки до средни яйца от свободни кокошки- разделени
 1 ч.л. лимонов сок
 40 г тъмно какао - пресято + 1 с.л.

За украса- по желание

100 г черен шоколад
ядливи цветя
счукани зърна какао
пчелен прашец

вариант за сервиране:

разбита сметана или сладолед

Инструкции
:

1. Намажете 20-22 см форма за торта с подвижно дъно с едната супена лъжица масло. Поръсете с едната супена лъжица какао. Потупайте формата в различни посоки за да покриете равномерно с какао. Оставете настрани.

2. Загрейте фурната на 150 С. През това време:

3. Поставете в една купа и стопете шоколадите и маслото. Най-добре е на водна баня. От време на време леко разбърквайте за равномерно разтопяване. Докато шоколадът и маслото се топят:

4. В чиста стъклена или метална купа разбийте белтъците с лимоновия сок на сняг с мек връх, добавете захарта и продължете разбиването до образуването на твърди върхове.

5. Шоколадът и маслото през това време са се стопили. Разбъркайте и леко охладете. Добавете жълтъците и разбийте с миксер докато се усвоят от шоколада. Добавете и какаото и отново разбийте, докато се усвои. Добавете около 1/4 от разбитите белтъци и внимателно разбъркайте в шоколадовата смес. Използвайте силиконова шпатула. Още на два - три пъти добавете останалата част от белтъците към шоколадовата смес. Целта е еднородна смес с много въздух в нея. Силиконовата шпатула е най-удобна за разбъркване.

6. Изсипете шоколадовата смес във формата за печене, загладете и печете около 25-30 минути. След 25 минути проверете дали центъра на тортата не се движи . Ако е така, извадете я. Оставете я да изстине във формата. Височината леко ще спадне.

7. Поръсете с допълнителното какао. Поднесете със сладолед или разбита сметана. Ако искате да аранжирате както направих аз, разтопете още 100 г шоколад, темперирайте го и разстелете върху хартия за печене, силиконово килимче или ацетатна лента за изключително гладък и блестящ вид. Част от него поръсете със счукани какаови зърна, може да използвате ядки, цветен прашец, пуканки от киноа...След като се охлади начупете на неравномерни парчета. Покрийте тортата с парчетата и добавете свежи ядливи градински цветя.




Ще се радвам, ако приготвите да споделите тук в коментар вашето изживяване и впечатления.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни