Шоколадова торта без брашно - Flourless Chocolate Cake
За всеки любител на шоколадовите изкушения препоръчвам - Най-любимата ми шоколадова мус торта
Не мога да покажа снимка на разрез, защото изпратих и двете торти на малка рожденичка, но ако скоро направя, ще добавя снимка. Вкусът е много наситено шоколадов, текстурата е подобна на брауни, но без брашно.
Тортата е лесна за приготвяне, ако спазвате съветите и се придържате към рецептата.
Съвети:
Използвайте черен шоколад. В рецептата има достатъчно кокосова захар, която балансира естествения горчив вкус на какаото.
Важно е да разделите белтъците от жълтъците старателно. Тъй като обемът и въздушността на тортата зависят от разбитите белтъци, внимавайте да не остане частица жълтък при белтъците. Процедирайте с всяко яйце поотделно. След като счупите яйцето може да прехвърляте жълтъка от черупка в черупка, докато белтъкът се отдели. Внимавайте да не нараните жълтъка. Друг вариант е след като счупите яйцето да го поставите в ръката си и да оставите белтъка да се отцеди през пръстите ви. Разбира се ръцете ви трябва да са абсолютно чисти.
Режете тортата с нож, потопен в гореща вода и подсушен. След всеки разрез, потапяйте ножа в горещата вода и подсушавайте. Важно е, ако искате да имате чист разрез.
Режете тортата с нож, потопен в гореща вода и подсушен. След всеки разрез, потапяйте ножа в горещата вода и подсушавайте. Важно е, ако искате да имате чист разрез.
Ако украсите с тънки плочки шоколад, както аз съм направила, отстранете плочките преди да нарежете тортата и след това декорирайте всяко парче с тях. Добре е да предвидите да има цветче за всяка порция.
Аз изпекох двете торти поотделно.
Шоколадова торта без брашно
Съставки:
300 г черен шоколад
150 г масло + 1 с.л.
130 г кокосова захар
6 малки до средни яйца от свободни кокошки- разделени
1 ч.л. лимонов сок
40 г тъмно какао - пресято + 1 с.л.
За украса- по желание
100 г черен шоколад
ядливи цветя
счукани зърна какао
пчелен прашец
вариант за сервиране:
разбита сметана или сладолед
Инструкции:
1. Намажете 20-22 см форма за торта с подвижно дъно с едната супена лъжица масло. Поръсете с едната супена лъжица какао. Потупайте формата в различни посоки за да покриете равномерно с какао. Оставете настрани.
2. Загрейте фурната на 150 С. През това време:
3. Поставете в една купа и стопете шоколадите и маслото. Най-добре е на водна баня. От време на време леко разбърквайте за равномерно разтопяване. Докато шоколадът и маслото се топят:
4. В чиста стъклена или метална купа разбийте белтъците с лимоновия сок на сняг с мек връх, добавете захарта и продължете разбиването до образуването на твърди върхове.
5. Шоколадът и маслото през това време са се стопили. Разбъркайте и леко охладете. Добавете жълтъците и разбийте с миксер докато се усвоят от шоколада. Добавете и какаото и отново разбийте, докато се усвои. Добавете около 1/4 от разбитите белтъци и внимателно разбъркайте в шоколадовата смес. Използвайте силиконова шпатула. Още на два - три пъти добавете останалата част от белтъците към шоколадовата смес. Целта е еднородна смес с много въздух в нея. Силиконовата шпатула е най-удобна за разбъркване.
6. Изсипете шоколадовата смес във формата за печене, загладете и печете около 25-30 минути. След 25 минути проверете дали центъра на тортата не се движи . Ако е така, извадете я. Оставете я да изстине във формата. Височината леко ще спадне.
7. Поръсете с допълнителното какао. Поднесете със сладолед или разбита сметана. Ако искате да аранжирате както направих аз, разтопете още 100 г шоколад, темперирайте го и разстелете върху хартия за печене, силиконово килимче или ацетатна лента за изключително гладък и блестящ вид. Част от него поръсете със счукани какаови зърна, може да използвате ядки, цветен прашец, пуканки от киноа...След като се охлади начупете на неравномерни парчета. Покрийте тортата с парчетата и добавете свежи ядливи градински цветя.
Инструкции:
1. Намажете 20-22 см форма за торта с подвижно дъно с едната супена лъжица масло. Поръсете с едната супена лъжица какао. Потупайте формата в различни посоки за да покриете равномерно с какао. Оставете настрани.
2. Загрейте фурната на 150 С. През това време:
3. Поставете в една купа и стопете шоколадите и маслото. Най-добре е на водна баня. От време на време леко разбърквайте за равномерно разтопяване. Докато шоколадът и маслото се топят:
4. В чиста стъклена или метална купа разбийте белтъците с лимоновия сок на сняг с мек връх, добавете захарта и продължете разбиването до образуването на твърди върхове.
5. Шоколадът и маслото през това време са се стопили. Разбъркайте и леко охладете. Добавете жълтъците и разбийте с миксер докато се усвоят от шоколада. Добавете и какаото и отново разбийте, докато се усвои. Добавете около 1/4 от разбитите белтъци и внимателно разбъркайте в шоколадовата смес. Използвайте силиконова шпатула. Още на два - три пъти добавете останалата част от белтъците към шоколадовата смес. Целта е еднородна смес с много въздух в нея. Силиконовата шпатула е най-удобна за разбъркване.
6. Изсипете шоколадовата смес във формата за печене, загладете и печете около 25-30 минути. След 25 минути проверете дали центъра на тортата не се движи . Ако е така, извадете я. Оставете я да изстине във формата. Височината леко ще спадне.
7. Поръсете с допълнителното какао. Поднесете със сладолед или разбита сметана. Ако искате да аранжирате както направих аз, разтопете още 100 г шоколад, темперирайте го и разстелете върху хартия за печене, силиконово килимче или ацетатна лента за изключително гладък и блестящ вид. Част от него поръсете със счукани какаови зърна, може да използвате ядки, цветен прашец, пуканки от киноа...След като се охлади начупете на неравномерни парчета. Покрийте тортата с парчетата и добавете свежи ядливи градински цветя.
Ще се радвам, ако приготвите да споделите тук в коментар вашето изживяване и впечатления.
Много оригинална украса! Все едно изпод изпадалата кора от дърветата в гората с разцъфтели теменужки! Прекрасна е!
ОтговорИзтриванеЛили В