Пикантни шишчета от гъби Лъвска грива




Гъбите  Hericium erinaceus са бели гъби с формата на кълбо, които имат дълги, рошави реснички. Външният и вид е причината да бъде наричана Лъвска грива, Игловиден корал, Таралеж, Брадати зъби, Таралеж-козя брадичка.

Видът е записан в Червения списък на гъбите и Червената книга на Република България с категория „Застрашен“ . Такова е положението и в още 12 европейски държави.


За щастие гъбата може да се култивира  и гъбите, които виждате да готвя са култивирани от Гъбено царство. На мен и на семейството ми ни станаха любими. Ще си поръчам отново! 

Тези вълшебни гъби имат невероятни здравословни ползи за нас. Могат да поддържат здравето на мозъка и да стимулират когнитивната функция, да управляват тревожността и депресията, така че подобряват настроението и фокуса ни. 


Ползи за здравето на гъбата лъвска грива:


Поддържа здравето на мозъка

Увеличава когнитивната функция

Намалява тревожността и депресията

Подобрява настроението и фокуса

Имат терапевтичен ефект при някои видове рак

Предпазва от язви храносмилателния тракт

Намалява риска от сърдечни заболявания

Противовъзпалителни свойства



Обикновено се използват като добавка под формата на прах, но днес искам да ви покажа как можете да ги приготвите и да им се насладите в тези пикантни шишчета. Приготвят се за нула време! 

Гъбите се почистват с четка. Не се мият. За тази рецепта накъсвам на малки парчета, колкото хапки. Ако има твърда част в основата, (там където гъбата се закрепя към дървото) се отстранява.

Вижте




видеото за по-голяма яснота. 


Пикантни шишчета от гъби лъвска грива

Време за подготовка: 20 минути

Време за готвене: 15 минути

Общо време: 35 минути

Порции: 2

Съставки

450 г пресни гъби лъвска грива

1/2-1 ч.л. захар

вода

олио

Тесто

2 с.л. брашно

3 с.л. вода

Смес от подправки

1 с.л. семена от кимион

2 ч.л. кимион на прах плюс допълнително за гарнитура

1 с.л. кайенски пипар на прах плюс допълнително за гарнитура

1 с.л. сусам

½ ч.л. сол плюс допълнително за гарнитура

Инструкции

1. Внимателно почистете гъбите с четка, след което отрежете жилавите части от стъблата, ако има такива. След това с пръсти накъсайте гъбите на парчета, колкото хапка.

2. Поставете вода в  тенджера (около 6-8 чаши в зависимост от големината на тенджерата) и я оставете да заври. След това добавете 1/2 или 1 чаена лъжичка захар в горещата вода.

3. Добавете гъбите и гответе около 3 минути, докато леко омекнат. Времето за готвене може да е по-кратко за по-малки парчета гъби.

4. Изцедете водата. След като се охладят, с длани леко изстискайте гъбите, за да отстраните цялата течност и ги прехвърлете в купа.

5. Междувременно разбийте заедно брашно и вода на рядка паста, оставете настрана.

6. Натрийте гъбите със семена от кимион, кимион на прах, чили на прах, сол и подправка за гъби, докато всички гъби се покрият. 

7. Добавете тестото и сусамовите семена, след това използвайте пръстите си, за да покриете гъбите, докато се смесят добре.

8. Нанижете няколко парчета гъби (около 4) на шишчето. Повторете, докато всички гъби са готови. (имам около 9 шишчета)

9. Поставете голям плитък тиган (достатъчно голям, за да побере шишчето) на средно слаб огън. Аз използвах малки шишчета, за по 3-4 хапки.  Покрийте дъното с тънък слой олио (вижте видеото).

10. Внимателно спуснете шишчето в сгорещеното олио.

11. Гответе, докато всички страни станат златистокафяви и се образува тънка коричка, като обръщате от време на време. Уверете се, че поддържате леко цвърчене на средно слаб огън и гответе напълно гъбите.

12. За да приготвите друга смес от подправки за топинг, смесете 1 супена лъжица кимион на прах и чили на прах с ¼ чаена лъжичка сол. Това е по желание.

13. Поръсете върху сготвените гъби преди сервиране. Като алтернатива, сервирайте шишчетата с веган майонеза и леко поръсете с чили на люспи. Добавете в чинията свежа салата и авокадо за пълноценен обяд или вечеря.


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни