Ябълков кейк с крамбъл( хрупкави трохи) и ванилов сос-Apple crumble cake and vanilla sauce
Събирането на ябълки е като празник за мен и за семейството ми! Винаги за този ден пека ябълков сладкиш, приготвяме кошници, кошове, касетки и дружно събираме ябълките, които са родили дърветата. Наслаждаваме се на деня, на ябълките, благодарим на дърветата, че за поредна година ни даряват с вкусните си плодове. Тези дни имат особена вибрация, ябълките са точно като в приказките- червени, жълти, блестят примамливо по клоните и как ухаят! Сладкият им сок избухва в устата с аромат и свежест.
Грижливо ги нареждаме в кошниците. От опадалите плодове приготвяме оцет или ябълков мус и ябълков мармалад.
До ябълковите дървета има орех. Да седна на земята, да счупя орех с камък и да ги съчетая в хапка! Това е вкуса на детството ми по това време на годината.
Любимата ми ябълка е на повече от 60 години и всеки плод ми е ценен и ми носи толкова радост! Обичаме да сядаме под клоните и. Там хапнахме и този сладкиш.
Ето на каква ябълкова вкусотия се насладихме.
Този вкусен ябълков сладкиш започва с влажна основа с аромат на канела и индийско орехче, следва слой от тънко нарязани ябълки и е покрит с хрупкави маслени трохи.
За прекрасен завършек сервирам всяко парченце с богат ванилов сос, в който има малко индийско орехче. Използвам семенца от истинска ванилия, уверявам ви, струва си всеки изхарчен лев. Може да се замени с ванилов екстракт или по-добре- ванилова паста.
Ябълков кейк с крамбъл( хрупкави трохи) и ванилов сос
Време за подготовка: 25 минути
Време за готвене: 50 минути
Общо време: 1час 15минути
Порции: 10-12
Съставки
Хрупкави трохи/Крамбъл
100 г универсално брашно
40 г овесени ядки
90 г студено кокосово олио или краве масло, нарязано на малки парченца
100 г еритритол/ксилитол или кристална захар
60 г смлени орехи
Кейк
3 големи ябълки, обелени и тънко нарязани, 500 г (след нарязване)
лимонов сок за поръсване на ябълките
120 г кокосово олио или краве масло на стайна температура
100 г кристална захар
2 големи яйца
3 с.л. мляко или сметана от кашу или овесено
160 г универсално брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче, настъргано
1/8 ч. л. сол
еритритол или пудра захар за поръсване на готовата торта
Ванилов сос
6 големи жълтъка
6 с.л. кленов сироп или обикновена захар
360 мл пълномаслено мляко от кашу или овесено
1 шушулка ванилия, семенцата ( запазете шушулката)*
Инструкции:
1. Загрейте фурната до 180 С и намажете 22 или 23 см-ова кръгла тава с подвижно дъно.
2. Поставете съставките за хрупкавите маслени трохи в малка купа и разбъркайте всичко заедно с върховете на пръстите си, докато придобие хубава, равномерна ронлива текстура и не се вижда брашно. Приберете в хладилник.
100 г универсално брашно
40 г овесени ядки
90 г студено кокосово олио или краве масло, нарязано на малки парченца
100 г еритритол/ксилитол или кристална захар
60 г смлени орехи
3. Поръсете резенчетата ябълка с малко лимонов сок, за да не покафеняват.
3 големи ябълки, обелени и тънко нарязани, 500 г (след нарязване)
лимонов сок
4. Разбийте заедно кокосовото олио или маслото и захарта, докато станат светли и пухкави. Добавете яйцата едно по едно и разбивайте след всяко.
120 г кокосово олио или краве масло на стайна температура
100 г кристална захар
2 големи яйца
5. Разбъркайте заедно брашното, бакпулвера, индийското орехче, канелата и солта. Сложете сухите съставки в сместа масло/захар. Добавете млякото или сметаната.
160 г универсално брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче, настъргано
1/8 ч. л. сол
3 с.л. мляко или сметана от кашу или овесено
6. Изсипете тестото във формата и го загладете равномерно. Отгоре наредете нарязаните ябълки и след това поръсете с натрошения топинг.
7. Печете около 50 минути, докато горната част леко покафенее и клечка за зъби излезе без влажно тесто да полепне по нея. Поставете слой фолио или хартия за печене отгоре, ако крамбълът покафенее твърде бързо.
8. Оставете да се охлади малко в тавата, преди да отстраните страните. Поръсете с пудра захар или еритритол на пудра преди сервиране.
еритритол или пудра захар за поръсване на готовата торта
Ванилов сос
1. Оставете млякото да къкри на среден огън.
360 мл пълномаслено мляко от кашу или овесено
2. През това време разбийте жълтъците и кленовия сироп или захарта до побеляване.
6 големи жълтъка
6 с.л. кленов сироп или обикновена захар
3. Налейте малко от горещото мляко в яйчената смес, като разбивате през цялото време. Добавете още малко, докато разбивате, след това го прехвърлете обратно в тенджерата и продължете да готвите, като бъркате непрекъснато, докато сместа покрие гърба на лъжица. Не сгъстявайте прекалено. Приготвяме сос, а не крем. Ако е необходимо прекарайте соса през цедка, за да се отстранят евентуални парченца от сварен белтък или жълтък. Добавете ванилията към гладкия сос и разбъркайте добре. За перфектна, гладка текстура може да пасирате с потапящ се блендер.
1 шушулка ванилия, семенцата ( запазете шушулката)*
4. Охладете ваниловия сос, докато е необходим.
* Шушулките ванилия можете да:
- изсушите и смелите и да използвате за ароматизиране на сладкиши, кремове, мляко
- сложите в буркан със захар
- да приготвите ванилов екстракт, като поставите шушулките в тъмно шише, пълно с водка; всеки път, когато остъргвате семенцата от ванилови шушулки, пускайте шушулките в шишето. След месеци ще имате ванилов екстракт.
Разкошни снимки! Толкова уютна атмосфера!
ОтговорИзтриванеРадост
Благодаря, Радост! И на мен са ми любими!
Изтриване