Закуска с бадемов тахан, гранола, мака, лукума и сливи




Обичам да разнообразявам любимата ми закуска на основата на кокосово мляко и гранола или овесени ядки, с различни съставки. За по-богат и различен вкус, но и повече нутриенти. Обикновено се чувствам сита и енергична до ранния следобед. 

В днешната закуска към кокосовото кисело мляко добавих, мака, лукума, чиа. Поръсих с домашна гранола, филирани бадеми, резенчета сливи и щедра лъжица тахан.

Използвала съм и друг път мака и лукума, но все пак ще спомена защо ги добавям в закуската си и имам от тях в шкафа. 

Лукума- Отглежда се в Перу и се счита за суперхрана. Наричана "златото на инките" лукумата е плод с вкус между тиква и крем карамел и е източник на хранителни вещества като витамин B3, желязо, цинк, калции магнезий. Използва се често за подслаждане в сладки и печива като алтернатива на захарта, но с по-нискък гликемичен индекс. Тя действа успокояващо на нервната система. Заредена е с витамин В3, който ви влияе благотворно в моментите, в които сте склонни към депресия. Плодът е богат също на фибри, желязо, каротин и фосфор. Според някои проучвания екстрактът от лукума има противовъзпалителен ефект и помага за бързото затваряне на рани и регенерация на тъкани.

В този плод има повече от 14 съществени микроелемента и ако го включите в обичайното си меню, можете да:

– подобрите храносмилането си;

– поддържате стабилен хормонален баланс;

– стимулирате имунната си система;

– подобрите физическата си издръжливост.

Препоръчителната дневна доза е 1-3 с.л. на ден.


Виждали сте я в тези рецепти:

Сурови шоколадови бонбони с боровинки и лавандула

Смути Банофи пай

Сурови лешникови топчета

Бял веган шоколад с коледни аромати Коледен календар 2013 година

Пастички със сини сливи

Мини крамбъл-печени сливи с хрупкави лешникови трохи


Мака- Още едно растение от Перу. То е от семейството на ряпата и е популярно като перуанският женшен. Не е лютива като ряпата, по-скоро може да се оприличи на прах от картофи Коренът на мака е много богат на протеини и въглехидрати и се смята, че има възстановителна сила. Повишава енергията и либидото. Мака е богата на витамини В , С и Д и ви осигурява голямо количество калций, цинк , желязо, магнезий, фосфор и аминокиселини.


Закуска с бадемов тахан, гранола, мака, лукума и сливи

Съставки:

300 г кокосово кисело мляко

1 ч.л. мака

1 с.л. лукума

2 ч.л. чиа

2 с.л. домашна гранола

1 с.л. бадемов тахан

1 слива

1 с.л. филирани бадеми

Инструкции:

1. Разбъркайте първите 4 съставки в купа. 

2. Поръсете с гранола, бадемов тахан, нарязаната слива и поръсете с филирани бадеми.



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни