Сурови лешникови топчета



Тези малки бонбонки са хапчици блаженство. Приготвени само от 3 продукта + нещо за овалване. Сурови са и биха могли да се приготвят с алтернативен подсладител- със стевия или еритрол. Аз подсладих с кленов сироп, но може да се използва и мед. За овалването използвах мака, но може да се овалят в брашно от рожков, какао, лукума или мескит.  Рожковът, мескитът и лукумата имат леко сладък вкус. Основният продукт са лешниците- те също са леко сладки и ако не си падате по сладките неща, бихте могли да пропуснете подсладителите. Най-важното е смилането на лешниците. Смлях ги в Нутрибулет и спрямо количеството на ядките и начина на смилане, мисля че е оптималната машина. ( Не е реклама ) Смилането става бързо и с точната текстура- малко преди ядките да се превърнат в тахан. Ако се чудите дали може да замените с лешниково брашно- не препоръчвам, защото брашната от ядки са обезмаслени. Когато затворите капака и включите мотора след няколко секунди ядките ще бъдат фино смлени, продължете още малко, докато част от ядките образуват паста и останат по стените на съда. Това е точната текстура. 

Знам, че има хора, които не са опитвали, не знаят и не са чували за растението мака. Няколко реда, които да предизвикат интереса ви и може би- да я използвате от време на време. 

 Мака ( Lepidium meyenii ) е растение, което вирее на височина до 4300 м в планините на Перу и Боливия. Често я наричат Перуански женшен. Тя е кореноплодно растение от семейство Кръстоцветни, подобно на ряпата, репичките, хряна, броколите и други. Местните я използват от хилядолетия като храна и лекарство. Качествата, които има я правят суперхрана и адаптоген. 

Ето някои от многото и качества:

- повишава енергията и издържливостта, включете я в сутрешното си смути или закуска в купа и няма да имате нужда от кафе; ще се чувствате пълни с енергия; подходяща и за спортисти
- подобрява настроението и намалява тревожността
- стимулира имунитета, спомага действието на естествените антиоксиданти в организма ни
- помага на тялото да се бори със стреса
- балансира хормоните и намалява симмптомите на менопаузата
- редовния прием на мака подобрява тургора, здравето на кожата ни
- афродизиак
- подобрява паметта, яснотата на мисълта и фокуса
- помага за поддържането на костната плътност

Препоръчителната дневна доза е 1 с.л. на ден, ако никога не сте опитвали мака, започнете с 1/2 или 1 ч.л.

Сурови лешникови топчета

Съставки

 за  18 топчета, всяко по 10 г

 време за приготвяне- 10-15 минути


 160 г лешници

 20 г  кленов сироп или стевиа на вкус

 20 г разтопено кокосово масло


за овалване:

1-2 с.л. мака/какао/рожков/лукума/мескит - няма да използвате цялото количество, но знаете как е при овалването..

1/2 ч.л. прясно смляна цейлонска канела- по желание


Инструкции

1. Блендирайте лешниците много фино, докато започнат частично да се превръщат в паста. Използвах Нутрибулет. Смелете наистина фино ядките, до степен на слепване на частиците. Това е важно за обединяването на сместа после при оформянето на топчетата. Не прекалявайте, защото ще получите тахан, което не е лошо, но не търсим тази текстура.  

2. Извадете в купа смлените лешници. Добавете стопеното кокосово масло и кленовия сироп или избрания от вас подсладител. Омесете сместа с шпатула или с ръка.

3. Оформете топчета, колкото хапка. Направих точно 18 топчета по 10 г.

4. Оваляйте всяко топче в мака на прах или каквото сте избрали. 

5. Съхранявайте в хладилник ( през лятото) или на стайна температура.

Тези топчета могат и да се изпекат- вижте печения вариант тук- Лешникови топчета

Споделете тази публикация , ако ви е харесала и не забравяйте да се абонирате за нови рецепти и да ме последвате в Instagram,  Pinterest Facebook

Ако харесвате тази публикация, закачете я в Pinterest!

Коментари

  1. Ще взема да си изтрия профилите в социалните мрежи:) и ще се завърна към добрите стари блогове. Не знам мързел ли, депресия ли, пренасищане ли ме натикаха в Инстаграм, но ... Каква красота е тук! Прегръдки, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз чувствам блоговете като най-уютните места. Мога да усетя душата на човека зад блога и да се потопя в атмосферата на създаването на нещата. Някак по-спокойно е. Инста, Фб, да не говорим за тик-ток(там не съм) са като едни пътеки за тичане, на които дори скоростта не можеш да регулираш. Благодаря ти мила, Кате!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни