Лепкав тофи пудинг - Sticky Toffee Pudding
Докато прелиствах тетрадките си с рецепти, търсейки един ябълков кекс, попаднах на тази рецепта, която съм маркирала с няколко удивителни, знак, че е много вкусна. Макар и отдавна се сетих, направо усетих аромата и вкуса на десерта. Приготвих я и добавих още няколко удивителни, снимах набързо и реших да споделя тук, защото съм сигурна, че ще намери своите почитатели. На външен вид не е впечатляващ, нооо опитате ли го веднъж, само името му- лепкав тофи пудинг, ще предизвиква слюноотделяне. А какъв аромат се носи в кухнята, докато го приготвяте....
В Нова Зенландия и Австралия е известен като лепкав пудинг с фурми. Този десерт се смята за модерна британска класика. Измислен е в Англия през 70-те години на миналия век и няколко кръчми оспорват авторството му. Който и да го е измислил този лепкав пудинг е истински дар, особено в това мрачно, дъждовно време. Да му се насладим.
Какво го прави толкова пристрастяващо вкусен?
Лек и влажен, ароматен пандишпан с фурми, поднесен с домашно приготвен тофи сос, много често гарниран със сметана и/или с ванилов сладолед. Фурмите са специалната съставка в този сладкиш. Накисват се във вода, пасират се и се прибавят към тестото. Те придават влажност и особена вкусна сладост. Задно с меласа и кафява захар оформят невероятния вкус и аромат на десерта. Сосът също има меласа, приготвя се много лесно и бързо( буквално за две минути), и вкусът е вълшебен.
Много вкусен десерт, подходящ за ежедневието, но и гостите ви ще бъдат впечатлени и очаровани. Може да се приготви в тавичка за мъфини, индивидуални алуминиеви или силиконови формички или в малка тавичка. Десертът се приготвя за около 40 минути.
Чувствайте се предупредени, че ще искате да го приготвите веднага, след като изядете първата доза, която сте изпекли.
Лепкав тофи пудинг
за 6-8 кексчета, изпечени в тавичка за мъфини или индивидуални силиконови формиПудинги
Съставки
80 г фурми без костилки
120 мл гореща вода
30 г масло или кокосово олио, меки
60 г кафява захар(например Панела)
1 ч.л. ванилов екстракт
1 яйце
1 с.л. меласа
1 с.л. златен сироп ( глюкоза)
90 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
Инструкции
1. Залейте фурмите с врялата вода. Добавете содата. Оставете за 15 минути. Пасирайте заедно с водата.
2. Загрейте фурната на 180 С. Намажете с масло формите и поръсете с брашно или какао. Изтупайте излишното количество.
3. В купа разбийте маслото , кафявата захар, ванилията, яйцето, меласата, глюкозата. Разбийте добре.
4. Пресейте брашното с бакпулвера.
5. Прибавете сухите към мокрите съставки, на 2-3 пъти, като всеки път разбърквате добре.
6. Добавете пюрето от фурми и разбъркайте до еднородна смес.
7. Разпределете тестото между 6 -8 форми. Напълнете около 3/4 от обема. Печете 20 -22 минути или докато центъра е стабилен. Опитайте с клечка за зъби. Не трябва да излиза тесто, когато я извадите. Не препичайте за да запазите влажната текстура.
7. Извадете от фурната и оставете за 5 минути леко да се охладят и да се извадят лесно. През това време пригответе Тофи соса. Сервирайте топли с тофи сос.
Тофи сос
90 мл кокосова сметана
30 г масло/кокосово масло
25 г кафява захар
1 с.л. златен сироп/глюкоза
1 с.л. меласа
1 ч.л. ванилов екстракт
Преди сервиране смесете съставките в малка тенджерка. Варете докато се стопи захарта- около 2 минути. Разбърквайте.
Сервирайте пудингите топли с топка сладолед/ сметана и/или само тофи сос.
Не забравяйте да ми кажете, когато приготвите!
Споделете тази публикация , ако ви е харесала и не забравяйте да се абонирате за нови рецепти и да ме последвате в Instagram, Pinterest, Facebook
Благодоря Ви за вкусната рецепта!Чудесен тофи пудинг,нищо не остана!
ОтговорИзтриванеМного се радвам! Благодаря за коментара!😍❤
Изтриване