Тарт с пълнеж от шамфъстък- без млечни
Ето от какво е приготвен този вкусен тарт: ванилова коричка, шамфъстъчен франжипан, хрупкав шамфъстъчен слой, слой кадифен крем с шамфъстък и бял шоколад, плътна поръска от фино смлян шамфъстък. С няколко думи процеса е следния:
1. Приготвих първо най-горния слой и поставих във фризера. Може да се направи ден-два предварително. Приготвих и изпекох коричката- тя също може да се приготви предварително.
2. Приготвих, охладих, разточих, охладих, поставих във формата, охладих и изпекох коричката. Охладих. Докато коричката се охлаждаше, а фурната беше гореща приготвих-
3. Хрупкавите трохи от шамфъстък, които са съставка за хрупкавия шоколадов слой.
4. Приготвих франжипана от шамфъстък. Изпекох тарта с франжипана. Охладих
5. През това време разтопих шоколадите, смлях вафлените фунийки. Смесих съставките.
6. Поставих върху охладения франжипан хрупкавия слой. Оставих да се охлади.
7. Извадих замразения крем и поставих върху хрупкавия слой. Оставих в хладилника. Преди поднасяне поръсих обилно със ситно смлян шамфъстък.
Използвах перфориран ринг за печене, но може да изпечете в обикновена форма с подвижно дъно за тарт.
1 кръгъл ринг за печене, 24 см диаметър и 2-2,5 см височина
1 регулиращ се ринг, наместен на 22-23 см диаметър ( освен ако нямате друг кръгъл ринг с диаметър 22-23 см)
Съставки
Крем от шам фъстък
120 г натурално масло от шам фъстък
100 г бял веган шоколад, накълцан на ситно
1/2 ч.л. г агар агар
180 г кокосова сметана- твърдата част от охладено кокосово мляко от кен ( 35-38 % млечна сметана)
160 г растително мляко ( пълномаслено краве мляко)
80 г жълтък (от 4 големи яйца)
40 г еритрол
Ванилова кора
235 г обикновено брашно
35 г бадемово брашно
60 г пудра захар
½ ч. л. сол
125 г студено кокосово олио (студено масло (нарязано на кубчета))
56 г яйца (1 голямо яйце)
1 ч. л. ванилова паста
Франжипан шамфъстък
50 г еритрол
100 г шамфъстък без черупки
2 с.л. нишесте
100 г меко веган масло на стайна температура
2 голями яйца на стайна температура
Хрупакви трохи от шам фъстък
70 г шам фъстък без черупки
30 г универсално брашно
30 г захар светла тръстикова захар или кокосова
1/2 чаена лъжичка сол
30 г веган масло
Шоколадов хрупкав слой от шамфъстък
100 г натурално масло от шам фъстък
30 г вафлени кори ( фунийки за сладолед)
100 г шамфъстък трохи
60 г млечен шоколад -веган
30 г черен шоколад над 60 %
Украса
Около 50-60 г фино смлени шамфъстъци
Инструкции
Крем от шам фъстък
120 г натурално масло от шам фъстък
100 г бял веган шоколад, накълцан на ситно
1/2 ч.л. г агар агар
180 г кокосова сметана- твърдата част от охладено кокосово мляко от кен ( 35-38 % млечна сметана)
160 г растително мляко ( пълномаслено краве мляко)
80 г жълтък (от 4 големи яйца)
40 г еритрол
1. Пригответе ринга: затоплете за кратко във фурната на слаб огън . Покрийте дъното на тава със свежо фолио. Поставете отгоре топлия ринг и издърпайте фолиото нагоре, като издърпате и прикрепите към страните, за да оформите плоско запечатано дъно. Ако не сте сигурни в здравината, обиколете от външната страна с тиксо. Трябва да сте сигурни, че е плътно запечатано, за да не изтече крема извън ринга. Поставете ринга върху плоска тава.
2. В тенджера се слагат млякото, сметаната, еритрола, агара и жълтъците и се разбъркват. Загрейте на среден огън, без да допускате завиране и бъркайте с шпатула енергично. Не трябва да се допусне жълтъците да се втвърдят. Гответе докато шпатулата започне да се облича и да се образува пътека по дъното на тенджерата. Ако забележите частици от яйцето- прецедете през сито.
3. Към горещата смес добавете накълцания шоколад и разбъркайте докато се разтопи напълно. Добавете тахана от шамфъстък и отново разбъркайте докато се получи еднородна смес.
4. Изсипете сместа в подготвения ринг. Оставете във фризера поне 2 часа или докато стегне. Това може да приготвите и ден-два по-рано.
Кора
235 г обикновено брашно
35 г бадемово брашно
60 г пудра захар
½ ч. л. сол
125 г студено кокосово олио (студено масло (нарязано на кубчета))
1 голямо яйце
1 ч. л. ванилова паста
1. Сложете брашно, бадемовото брашно, пудрата захар, солта и кубчета масло в купата на чопър или блендер.
2. Пулсирайте докато получите текстура, подобна на пясък.
3. С помощта на вилица разбийте жълтъка с ванилията. Добавете яйчената смес наведнъж и продължете да бъркате на средна скорост, докато тестото започне да се оформя, но все още не е напълно еднородно. Ако яйцето е по-малко добавете 1 ч.л. студена вода. Извадете тестото от купата и без да месите го съберете заедно. Разделете тестото на две равни части. Една част оставете в хладилника.
4. Поставете втората част върху пергаментова хартия. Изравнете малко тестото и поставете друга хартия за печене отгоре. Разточете тестото с точилка между двете хартии за печене на 3 мм дебелина. Продължете да обръщате тестото през цялото време. Става лесно, когато е между две хартии.
5. Поставете тестото с хартиите за печене в тава. Съхранявайте в хладилника за час-два. Повторете процеса с другата част от тестото.
Рязане и сглобяване на кората в ринга ( Ако използвате обикнове форма с подвижно дъно, пропуснете стъпки от 1 до 5 ):
1. Намажете с масло вътрешната страна на ринга за печене, така че тестото да полепне по нея. Когато тестото е готово, отлепете хартия за печене от горната страна. Повторете с другото тесто.
2. С линийка и остър нож изрежете от тестото 2 ленти с дължина 38 см и ширина 3 см.
3. Поставете ринга върху второто тесто и изрежете кръга. Оставете тестото вътре в ринга.
4. Повдигнете лента от тестото и я прикрепете към вътрешната страна на пръстена. Повторете с другата лента. Прикрепете краищата и изрежете излишното тесто.
Моля, обърнете внимание (!) Ако в даден момент тестото започне да омеква, поставете го отново в хладилника, докато отново стане леко твърдо.
5. Внимателно натиснете страните, така че ъглите в долната част да образуват прав ъгъл. Преминете горната част на ринга с остър нож и отстранете излишното тесто. Надупчете долната част на кората навсякъде с вилица.
6. Дръжте корите във фризер, докато стегне тестото (около половин час).
Печене :
Загрейте фурната до 170 °C . Когато се достигне желаната температура, извадете кората от фризера, поставете хартия за печене в тарта и напълнете с тежести до ръбчето на тарта. ( морска сол, боб, камъчета) и изпечете кората на сляпо.
7. Сложете веднага във фурната и печете около 16-18 минути или докато коричката започне да покафенява. Извадете от фурната и оставете настрана да се охлади.
8. Освободете кората от ринга.
Франжипан шамфъстък
50 г еритрол
100 г шамфъстък без черупки
2 с.л. нишесте
100 г меко веган масло на стайна температура
2 голями яйца на стайна температура
1. Загрейте фурната до 170 C. Сложете шамфъстъка и еритрола или пудрата захар в малък кухненски робот и смелете на фин прах. Добавете нишестето и отново блендирайте за кратко. Прехвърлете в купата на миксера и добавете мекото масло. Разбъркайте на ниска-средна скорост, докато получите еднородна смес.
2. Добавете яйцата постепенно към маслената смес и продължете да бъркате. Остържете от време на време стените на купата. Продължете да бъркате до получаването на еднороден крем. Прехвърлете крема в кората (използвайте извита лъжица, за да изравните повърхността равномерно). Ако използвате форма с посочените размери би трябвало да запълните около, но нен повече от половината от височината на тарта.
3. Сложете отново кората във фурната. Пече се около 16-19 минути, докато кремът стегне и започне да се отделя от ръба на корите. Извадете от фурната и оставете настрана да се охлади.
Хрупкави трохи от шамфъстък
70 г шамфъстък без черупки
30 г универсално брашно
30 г захар светла тръстикова захар или кокосова
1/2 чаена лъжичка сол
30 г веган масло
1. Загрейте фурната до 170 C. В кухненски робот смелете шамфъстъка и брашното заедно на прах. Добавете захарта, маслото и солта. Смелете на кратки импулси, докато получите трохи.
2. Разстелете ронливата смес върху покрита с хартия за печене тава. Поставете във фурната и печете 8-10 минути до златисто кафяво. Извадете от фурната и оставете да се охлади на стайна температура. Претеглете необходимото количество за шоколадовия крънч от шамфъстък.
Шоколадов крънч от шамфъстък
100 г натурално масло от шамфъстък
30 г вафлени кори ( фунийки за сладолед)
100 г шамфъстък трохи
60 г млечен шоколад -веган
30 г черен шоколад над 60 %
1. В купа сложете маслото от шам фъстък, натрошените или грубо смлени вафлени кори и хрупкавите трохи от шамфъстък.
2. Разтопете заедно млечния и черния шоколад на водна баня. Добавете разтопения шоколад към сместа и разбъркайте до хомогенност. Консистенцията трябва да прилича на хрупкава паста. Ако сместа не става за мазане, добавете още малко разтопен шоколад (5-10 г).
Монтаж и декорация
1. С помощта на офсетна шпатула разпределете шоколадовия шамфъстъченен крънч върху тарта и изравнете повърхността, която трябва да се изравни с ръба на кората. Оставете да се втвърди.
2. Извадете крема с шам фъстък от фризера и го освободете от ринга, поставете внимателно върхо тарта. Отстранете стреч фолиото. Направете го върху тарта.
3. Изчакайте малко, докато кремът се размрази малко и създаде тънък лъскав слой около него, който ще позволи на шамфъстъците да полепнат по него. Украсете крема с фино смления шамфъстък, отгоре и навсякъде (леко натиснете шамфъстъка с ръка).
Споделете тази публикация , ако ви е харесала и не забравяйте да се абонирате за нови рецепти и да ме последвате в Instagram, Pinterest, Facebook
Това е всичко в общи линии. Съхранявайте тарта с шамфъстък в хладилника за около 2-3 дни в херметически затворен съд.
Коментари
Публикуване на коментар