Тарт с пълнеж от шамфъстък- без млечни

 



Честит рожден ден на моята дъщеря! 
Да е здрава, обичана, да е все така добра! Да сбъдва мечтите си!



Обичате ли вкусът на шамфъстък? В този тарт го има в няколко текстури и е една симфония шамфъстъчена. И като една симфония има 4 части, в които шамфъстъкът се съчетава с други вкусни съставки в различни  текстури.  



Тази година за рождения ден на дъщеря ми реших да приготвя не торта, а нещо друго специално и много вкусно. И ето го този тарт с шамфъстък. Не е труден за приготвяне, но все пак отнема време. Излишно е да казвам, че усилията и времето си заслужават! Не съм използвала млечни, но ако на вас ви е по-удобно-може да замените продуктите с посочените в скоби -млечни.


Ето от какво е приготвен този вкусен тарт: ванилова коричка, шамфъстъчен франжипан, хрупкав шамфъстъчен слой, слой кадифен крем с шамфъстък и бял шоколад, плътна поръска от фино смлян шамфъстък. С няколко думи процеса е следния:

1. Приготвих първо най-горния слой и поставих във фризера. Може да се направи ден-два предварително. Приготвих и изпекох коричката- тя също може да се приготви предварително.

2. Приготвих, охладих, разточих, охладих, поставих във формата, охладих и изпекох коричката. Охладих. Докато коричката се охлаждаше, а фурната беше гореща приготвих-

3. Хрупкавите трохи от шамфъстък, които са съставка за хрупкавия шоколадов слой.

4. Приготвих франжипана от шамфъстък. Изпекох тарта с франжипана. Охладих

5. През това време разтопих шоколадите, смлях вафлените фунийки. Смесих съставките.

6. Поставих върху охладения франжипан хрупкавия слой. Оставих да се охлади.

7. Извадих замразения крем и поставих върху хрупкавия слой. Оставих в хладилника. Преди поднасяне поръсих обилно със ситно смлян шамфъстък. 

 

Използвах перфориран ринг за печене, но може да изпечете в обикновена форма с подвижно дъно за тарт. 

1 кръгъл  ринг за печене, 24 см диаметър и 2-2,5 см височина

1 регулиращ се ринг, наместен на  22-23 см диаметър ( освен ако нямате друг кръгъл ринг с диаметър 22-23 см)

Съставки

Крем от шам фъстък

120 г натурално масло от шам фъстък

100 г бял веган шоколад, накълцан на ситно

1/2 ч.л. г агар агар

180 г кокосова сметана- твърдата част от охладено кокосово мляко от кен ( 35-38 % млечна сметана)

160 г растително мляко ( пълномаслено краве мляко)

80 г жълтък  (от 4 големи яйца)

40 г еритрол


Ванилова кора

235 г обикновено брашно

35 г бадемово брашно

60 г пудра захар

½ ч. л. сол

125 г студено кокосово олио (студено масло  (нарязано на кубчета))

56 г яйца  (1 голямо яйце) 

1 ч. л. ванилова паста


Франжипан шамфъстък

50 г еритрол

100 г шамфъстък без черупки

2 с.л. нишесте

100 г меко веган масло  на стайна температура

2 голями яйца на стайна температура


Хрупакви трохи от шам фъстък

70 г шам фъстък без черупки

30 г универсално брашно

30 г захар светла тръстикова захар или кокосова

1/2 чаена лъжичка сол

30 г веган масло


Шоколадов хрупкав слой от шамфъстък

100 г натурално масло от шам фъстък

30 г вафлени кори ( фунийки за сладолед)

100 г  шамфъстък трохи

60 г млечен шоколад -веган

30 г черен шоколад над 60 %


Украса

Около 50-60 г фино смлени шамфъстъци



Инструкции

Крем от шам фъстък

120 г натурално масло от шам фъстък

100 г бял веган шоколад, накълцан на ситно

1/2 ч.л. г агар агар

180 г кокосова сметана- твърдата част от охладено кокосово мляко от кен ( 35-38 % млечна сметана)

160 г растително мляко ( пълномаслено краве мляко)

80 г жълтък  (от 4 големи яйца)

40 г еритрол

1. Пригответе  ринга: затоплете за кратко във фурната на слаб огън . Покрийте дъното на тава със свежо фолио. Поставете отгоре топлия ринг и издърпайте фолиото нагоре, като издърпате и прикрепите към страните, за да оформите плоско запечатано дъно. Ако не сте сигурни в здравината, обиколете от външната страна с тиксо. Трябва да сте сигурни, че е плътно запечатано, за да не изтече крема извън ринга. Поставете ринга върху плоска тава.

2. В тенджера се слагат млякото, сметаната, еритрола, агара  и жълтъците и се разбъркват. Загрейте на среден огън, без да допускате завиране и бъркайте с шпатула енергично. Не трябва да се допусне жълтъците да се втвърдят. Гответе докато шпатулата започне да се облича и да се образува пътека по дъното на тенджерата. Ако забележите частици от яйцето- прецедете през сито.

3. Към горещата смес добавете накълцания шоколад и разбъркайте докато се разтопи напълно. Добавете тахана от шамфъстък и отново разбъркайте докато се получи еднородна смес.

4. Изсипете сместа в подготвения ринг. Оставете във фризера поне 2 часа или докато стегне. Това може да приготвите и ден-два по-рано.

Кора

235 г обикновено брашно

35 г бадемово брашно

60 г пудра захар

½ ч. л. сол

125 г студено кокосово олио (студено масло  (нарязано на кубчета))

1 голямо яйце

1 ч. л. ванилова паста

1. Сложете брашно, бадемовото брашно, пудрата захар, солта и кубчета масло в купата на чопър или блендер.

2. Пулсирайте докато получите текстура, подобна на пясък. 

3. С помощта на вилица разбийте жълтъка с ванилията. Добавете яйчената смес наведнъж и продължете да бъркате на средна скорост, докато тестото започне да се оформя, но все още не е напълно еднородно. Ако яйцето е по-малко добавете 1 ч.л. студена вода. Извадете тестото от купата и без да месите го съберете заедно. Разделете тестото на две равни части. Една част оставете в хладилника.

4. Поставете втората част върху пергаментова хартия. Изравнете малко тестото и поставете друга хартия за печене отгоре. Разточете тестото с точилка между двете хартии за печене на 3 мм дебелина. Продължете да обръщате тестото през цялото време. Става лесно, когато е между две хартии.

5. Поставете тестото с хартиите за печене в тава. Съхранявайте в хладилника за час-два. Повторете процеса с другата част от тестото.


Рязане и сглобяване на кората в ринга ( Ако използвате обикнове форма с подвижно дъно, пропуснете стъпки от 1 до 5 ):

1. Намажете с масло вътрешната страна на ринга за печене, така че тестото да полепне по нея. Когато тестото е готово, отлепете хартия за печене от горната страна. Повторете с другото тесто. 

2. С линийка и остър нож изрежете от тестото 2 ленти с дължина 38 см и ширина 3 см. 

3. Поставете  ринга върху второто тесто и изрежете  кръга. Оставете тестото вътре в ринга. 

4. Повдигнете лента от тестото и я прикрепете към вътрешната страна на пръстена. Повторете с другата лента. Прикрепете краищата и изрежете излишното тесто.

Моля, обърнете внимание (!)  Ако в даден момент тестото започне да омеква, поставете го отново в хладилника, докато отново стане леко твърдо.

5. Внимателно натиснете страните, така че ъглите в долната част да образуват прав ъгъл. Преминете горната част на ринга с остър нож и отстранете излишното тесто. Надупчете долната част на кората навсякъде с вилица.

6.  Дръжте корите във фризер, докато стегне тестото (около половин час).

Печене :

Загрейте фурната до 170 °C . Когато се достигне желаната температура, извадете кората от фризера, поставете хартия за печене в тарта и напълнете с тежести до ръбчето на тарта. ( морска сол, боб, камъчета) и  изпечете кората на сляпо. 

7. Сложете веднага във фурната и печете около 16-18 минути или докато коричката започне да покафенява. Извадете от фурната и оставете настрана да се охлади.

8. Освободете кората от ринга. 

Франжипан шамфъстък

50 г еритрол

100 г шамфъстък без черупки

2 с.л. нишесте

100 г меко веган масло  на стайна температура

2 голями яйца на стайна температура

1. Загрейте фурната до 170 C. Сложете шамфъстъка и еритрола или пудрата захар в малък кухненски робот и смелете на фин прах. Добавете нишестето и отново блендирайте за кратко. Прехвърлете в купата на миксера и добавете мекото масло. Разбъркайте на ниска-средна скорост, докато получите еднородна смес.

2. Добавете яйцата  постепенно  към маслената смес и продължете да бъркате. Остържете от време на време стените на купата. Продължете да бъркате до получаването на еднороден крем. Прехвърлете крема в кората  (използвайте извита лъжица, за да изравните повърхността равномерно). Ако използвате форма с посочените размери би трябвало да запълните около, но нен повече от половината от височината на тарта. 

3. Сложете отново кората във фурната. Пече се около 16-19 минути, докато кремът стегне и започне да се отделя от ръба на корите. Извадете от фурната и оставете настрана да се охлади.

Хрупкави трохи от шамфъстък

70 г шамфъстък без черупки

30 г универсално брашно

30 г захар светла тръстикова захар или кокосова

1/2 чаена лъжичка сол

30 г веган масло

1. Загрейте фурната до 170 C. В кухненски робот смелете шамфъстъка и брашното заедно на прах. Добавете захарта, маслото и солта. Смелете на кратки импулси, докато получите трохи.

2. Разстелете ронливата смес върху покрита с хартия за печене тава. Поставете във фурната и печете 8-10 минути до златисто кафяво. Извадете от фурната и оставете да се охлади на стайна температура. Претеглете необходимото количество за шоколадовия крънч от шамфъстък.

Шоколадов крънч от шамфъстък

100 г натурално масло от шамфъстък

30 г вафлени кори ( фунийки за сладолед)

100 г  шамфъстък трохи

60 г млечен шоколад -веган

30 г черен шоколад над 60 %

1. В купа сложете маслото от шам фъстък, натрошените или грубо смлени вафлени кори и хрупкавите трохи от шамфъстък. 

2. Разтопете заедно млечния и черния шоколад на водна баня. Добавете разтопения шоколад към сместа и разбъркайте до хомогенност. Консистенцията трябва да прилича на хрупкава паста. Ако сместа не става за мазане, добавете още малко разтопен шоколад (5-10 г).



Монтаж и декорация

1. С помощта на офсетна шпатула разпределете шоколадовия шамфъстъченен крънч  върху  тарта и изравнете повърхността, която трябва да се изравни с ръба на кората. Оставете да се втвърди.

2. Извадете крема с шам фъстък от фризера и го освободете от ринга, поставете внимателно върхо тарта. Отстранете стреч фолиото. Направете го върху тарта. 

3. Изчакайте малко, докато кремът се размрази малко и създаде тънък лъскав слой около него, който ще позволи на шамфъстъците да полепнат по него. Украсете крема с фино смления шамфъстък, отгоре и навсякъде (леко натиснете шамфъстъка с ръка).

Споделете тази публикация , ако ви е харесала и не забравяйте да се абонирате за нови рецепти и да ме последвате в Instagram,  Pinterest Facebook

Ако харесвате тази публикация, закачете я в Pinterest!


Това е всичко в общи линии. Съхранявайте тарта с шамфъстък в хладилника за около 2-3 дни в херметически затворен съд.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни