Бананов кейк с медено- кокосов крем




Тази влажна и пухкава бананова торта с кокос и кремообразен кокосово-меден крем е не само изключително вкусна, но и супер бърза, лесна и здравословна! Появи се от нуждата да оползотворя няколко презрели банана, а също и да направя някаква нова рецепта. Имам много любими( сложила съм линкове по-долу- вижте ги). За два дни изпекох 3 пъти. Първият път го направих в квадратна форма с размери 20х20 см. Стана около 3 см висок. Следващия блат изпекох в любимата ми форма за малки торти-17 см. Тази торта я подарих на приятели на ММ, и третата, тази която виждате- снимах и почерпих приятели. Ние също се и се насладихме у дома. Няма млечни, овесеното брашно може да е сертифицирано безглутеново. Подсладителя е еритритол, може да се използва и захар, според вашите предпочитания. Медът в крема придава невероятен аромат и вкус, разбира се трябва да използвате най-хубавия мед, който имате у дома. Ако имате проблем с пчелните продукти-използвайте кленов сироп или еритритол. Кремът излиза доста и е достатъчен за две торти с диаметър 17 см. Това е така, защото го направих спрямо сметаната от една кутийка- 350 г . Може да замразите остатъка или да го използвате за Меки тиквени бисквити или Здравословна морковена торта без млечни и глутен


Ако сте любители на сладкишите с банан, ето няколко рецепти, които ще ви харесат: 















Бананов кейк с медено- кокосов крем

Време за приготвяне: 20 минути

Време за печене: 45 минути 

Общо време: 1 час 5 минути

Порции: 8-10  


Съставки


За кейка:

160 г овесено брашно (или универсално брашно)

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1/2 ч.л бакпулвер

щипка сол

1/4 ч.л цейлонска канела

1/8 ч.л индийско орехче

100 г еритритол или гранулирана захар

 60 мл зехтин

60 мл/75 г неподсладено ябълково пюре

2 яйца

2 супени лъжици ванилов екстракт или ванилия която използвате

2 големи банана, пасирани (280 г)

1/2 чаша настърган кокос


За кокосовия крем:


300- 350 г кокосова сметана ( твърдата част от кенче кокосово мляко с висок процент кокос)

4 супени лъжици течен мед или кленов сироп, или еритритол

300 г накиснато кашу за 6 часа, изплакнато с вряла вода

50 мл течна част от същата кутия- загрята

100 мл разтопено кокосово масло

½ ч.л. канела

1 шушулка ванилия-семенцата ( запазете шушулката)

¼ ч.л. джинджифил на прах

¼ чаена лъжичка сол


Инструкции

1. Загрейте фурната до 190 C. Покрийте с хартия квадратен съд с размери 20х20 см или кръгла форма за торта с размери 20 см. За по-висока торта може да се изпече в 17 см форма-в случая на снимките. Съответно печенето ще се удължи ( вижте по-долу)

2. В голяма купа смесете всички сухи съставки с изключение на еритритола/захарта. Оставете настрана.

3. Във втора купа разбийте заедно еритритола/захарта, зехтина, яйцата, екстракта от ванилия и ябълковото пюре. Намачкайте бананите с преса за картофи и смесете с мокрите съставки. Добавете кокосовите стърготини. Бавно добавете сухите съставки в мокрите, докато се смесят.

4. Изсипете в тавичката и печете около 40-45 минути или докато клечката за зъби излезе чиста, когато се постави в центъра на формата. Ако печете в 17 см форма- печете върху решетката, поставена на пода на фурната за 45 минути. Охладете напълно.

5. За да направите крема, разбийте всички съставки, докато се смесят добре и станат кремообразни. Охладете, докато сместа стане удобна за шприцоване.

6. Разделете изпечения блат на три части. Поставете глазурата в плик с голям кръгъл накрайник. Шприцовайте върху първия и втория блат равномерен концентричен кръг( може и да намажете, но с шприца е по-бързо и по-равномерно) и накрая украсете тортата отгоре. Може и просто да я намажете отгоре. Ако използвате по-широка форма и готовия блат е по-нисък, шприцовайте или намажете целия крем отгоре на по-дебел слой.

Идеи: 

Поръсете върху крема орехи или малко канела или настърган шоколад.

Ако имате още банани, нарежете на колелца и поставете между блатовете под и над крема във всеки слой, с изключение на горния.

Замразете останалия крем и използвайте за сладолед, или пригответе  Меки тиквени бисквити и ги слепете с този крем. 

Коментари

  1. Анонименянуари 31, 2023

    Cu ce înlocuiesc ouăle?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Încearcă-l cu chia.
      pentru 1 ou-1 lingura. seminte de chia + 3 linguri. apă
      Se amestecă semințele și apa într-o cană mică și se lasă să stea puțin (cel puțin 15 min) până când semințele absorb lichidul, se umflă și ajung la o textură care seamănă cu un gălbenuș de ou crud.

      Изтриване
  2. I wish I had a slice of this to go with my tea right now. Love those pretty plates, they're delightful.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  3. Анонименмарт 25, 2023

    Здравейте, как се процедира с кашуто?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пасира/блендира се с кокосовата сметана и останалите продукти за крема. Написала съм.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни