Бананов кейк с медено- кокосов крем
Бананов кейк с медено- кокосов крем
Време за приготвяне: 20 минути
Време за печене: 45 минути
Общо време: 1 час 5 минути
Порции: 8-10
Съставки
За кейка:
160 г овесено брашно (или универсално брашно)
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л бакпулвер
щипка сол
1/4 ч.л цейлонска канела
1/8 ч.л индийско орехче
100 г еритритол или гранулирана захар
60 мл зехтин
60 мл/75 г неподсладено ябълково пюре
2 яйца
2 супени лъжици ванилов екстракт или ванилия която използвате
2 големи банана, пасирани (280 г)
1/2 чаша настърган кокос
За кокосовия крем:
300- 350 г кокосова сметана ( твърдата част от кенче кокосово мляко с висок процент кокос)
4 супени лъжици течен мед или кленов сироп, или еритритол
300 г накиснато кашу за 6 часа, изплакнато с вряла вода
50 мл течна част от същата кутия- загрята
100 мл разтопено кокосово масло
½ ч.л. канела
1 шушулка ванилия-семенцата ( запазете шушулката)
¼ ч.л. джинджифил на прах
¼ чаена лъжичка сол
Инструкции
1. Загрейте фурната до 190 C. Покрийте с хартия квадратен съд с размери 20х20 см или кръгла форма за торта с размери 20 см. За по-висока торта може да се изпече в 17 см форма-в случая на снимките. Съответно печенето ще се удължи ( вижте по-долу)
2. В голяма купа смесете всички сухи съставки с изключение на еритритола/захарта. Оставете настрана.
3. Във втора купа разбийте заедно еритритола/захарта, зехтина, яйцата, екстракта от ванилия и ябълковото пюре. Намачкайте бананите с преса за картофи и смесете с мокрите съставки. Добавете кокосовите стърготини. Бавно добавете сухите съставки в мокрите, докато се смесят.
4. Изсипете в тавичката и печете около 40-45 минути или докато клечката за зъби излезе чиста, когато се постави в центъра на формата. Ако печете в 17 см форма- печете върху решетката, поставена на пода на фурната за 45 минути. Охладете напълно.
5. За да направите крема, разбийте всички съставки, докато се смесят добре и станат кремообразни. Охладете, докато сместа стане удобна за шприцоване.
6. Разделете изпечения блат на три части. Поставете глазурата в плик с голям кръгъл накрайник. Шприцовайте върху първия и втория блат равномерен концентричен кръг( може и да намажете, но с шприца е по-бързо и по-равномерно) и накрая украсете тортата отгоре. Може и просто да я намажете отгоре. Ако използвате по-широка форма и готовия блат е по-нисък, шприцовайте или намажете целия крем отгоре на по-дебел слой.
Идеи:
Поръсете върху крема орехи или малко канела или настърган шоколад.
Ако имате още банани, нарежете на колелца и поставете между блатовете под и над крема във всеки слой, с изключение на горния.
Замразете останалия крем и използвайте за сладолед, или пригответе Меки тиквени бисквити и ги слепете с този крем.
Cu ce înlocuiesc ouăle?
ОтговорИзтриванеÎncearcă-l cu chia.
Изтриванеpentru 1 ou-1 lingura. seminte de chia + 3 linguri. apă
Se amestecă semințele și apa într-o cană mică și se lasă să stea puțin (cel puțin 15 min) până când semințele absorb lichidul, se umflă și ajung la o textură care seamănă cu un gălbenuș de ou crud.
I wish I had a slice of this to go with my tea right now. Love those pretty plates, they're delightful.
ОтговорИзтриване~Sheri
Thanks Sheri! The cake is really delicious! I love these plates too!
ИзтриванеЗдравейте, как се процедира с кашуто?
ОтговорИзтриванеПасира/блендира се с кокосовата сметана и останалите продукти за крема. Написала съм.
Изтриване