неделя, 10 юли 2016 г.

Сладолед от кайсии, банани и лавандула - бърз и веган - Apricots, Bananas and Lavender Ice cream- quick and vegan



Да си направим сами сладолед е много лесно. И бързо. Ако обичате плодови сладоледи, този тип сладолед ще ви допадне. В него няма никакви млечни продукти, никакви яйца и все пак е кремообразен и вкусен. Приготвя се бързо и не е необходима сладоледена машина. Необходим е само блендер или пасатор и разбира се фризер. Този, който ще споделя днес е вероятно най-популярния с основна съставка банан.Другият плод, който добавяте е по избор - сега разнообразието е голямо - малини, ягоди, касис, боровинки, праскови, кайсии, къпини, череши, вишни... Основното  за този бърз сладолед е едната съставка да е замразена. Ако имате замразени плодове може да използвате пресен банан или обратно нарязвате банан на кръгчета и замразявате, комбинирате с пресен плод по избор, блендирате или пасирате двата вида плодове и сладоледът е готов. Може да добавите мед или кленов сироп на вкус, стевия, ако се съобразявате с калории. Може да се добави по избор бадемов екстракт, канела, лавандула, розово масло или розова вода, ликьор или кюрасо...Разнообразието от вкусове наистина е голямо и може да импровизирате според вкусовите си предпочитания и въображение. Съотношението между бананите и другият вид плод също е според вашия вкус и наличност, но все пак за да  преобладава вкусът на плодовете, които сте избрали е добре да бъдат в пропорция 1:1 или 1:2 в полза на другите плодове. Сладоледът, който ще получите е мек, кремообразен, може да се яде веднага или да замразите в кутия и след час-два във фризера може да оформите топки с лъжица за сладолед.

Продукти:

* 1 банан, нарязан и предварително замразен
* 10-15 кайсии без костилки, разполовени
* 1-2 капки бадемов екстракт
*  2 с.л. мед или кленов сироп
* 1 ч.л. сушени лавандулови цветчета

за сервиране:

* няколко амарети, приготвени по тази рецепта
* лавандулови цветчета,
* течен мед или кленов сироп,
* смлени кайсиеви ядки или бадеми

В блендера или в съда за пасиране поставяме замразените парченца банан*** и кайсиите, добавят се меда или кленовия сироп/стевията или нищо, според предпочитанията ви, Добавя се и бадемовия екстракт, сушената лавандула. Всичко се блендира или пасира до гладка смес. Може да сервирате веднага в чаши или да замразите в кутия във фризера за час -два и след това да оформите топки с лъжица за сладолед. При сервиране поръсете с лавандулови цветчета, натрошени амарети, смлени кайсиеви ядки или бадеми и малко мед.


*** Добре е да не са слепнали едно за друго. Това важи и за другите плодове, ако решите да използвате пресен банан и замразени плодове. Това се постига, когато плодовете се разстилат на един ред и след като замръзнат се прибират в торбичка или кутия. Този начин отнема малко повече време, но е много по-удобно да се използват замразените плодове след това )




Насладете се на лятото и многообразието от вкусове.

10 коментара:

  1. Wow...this looks so yummy! Thanks for sharing the recipe <3

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  2. Hallo Betty,
    oh, ich liebe Lavdendel. Deine Lavendelkugeln schauen sehr lecker aus!
    Ganz liebe Sonntagsgrüße,
    Christine

    ОтговорИзтриване
  3. Looks delicious:)
    kisses

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  4. Бети,
    и аз цяло лято правя плодов сладолед, но имам специална машинка за тази цел.И във фризер става, същият сладолед ще се получи.Но е чудесно плодово изкушение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз Ели, но за този сладолед с банани и други плодове наистина не е необходима машина, само едната съставка да е замразена :)

      Изтриване
  5. Yummy food :)

    http://shizasblog.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване