Сладолед от кайсии, банани и лавандула - бърз и веган - Apricots, Bananas and Lavender Ice cream- quick and vegan
Да си направим сами сладолед е много лесно. И бързо. Ако обичате плодови сладоледи, този тип сладолед ще ви допадне. В него няма никакви млечни продукти, никакви яйца и все пак е кремообразен и вкусен. Приготвя се бързо и не е необходима сладоледена машина. Необходим е само блендер или пасатор и разбира се фризер. Този, който ще споделя днес е вероятно най-популярния с основна съставка банан. Другият плод, който добавяте е по избор - сега разнообразието е голямо - малини, ягоди, касис, боровинки, праскови, кайсии, къпини, череши, вишни... Основното за този бърз сладолед е едната съставка да е замразена. Ако имате замразени плодове може да използвате пресен банан или обратно нарязвате банан на кръгчета и замразявате, комбинирате с пресен плод по избор, блендирате или пасирате двата вида плодове и сладоледът е готов. Може да добавите мед или кленов сироп на вкус, стевия, ако се съобразявате с калории. Може да се добави по избор бадемов екстракт, канела, лавандула, розово масло или розова вода, ликьор или кюрасо...Разнообразието от вкусове наистина е голямо и може да импровизирате според вкусовите си предпочитания и въображение. Съотношението между бананите и другият вид плод също е според вашия вкус и наличност, но все пак за да преобладава вкусът на плодовете, които сте избрали е добре да бъдат в пропорция 1:1 или 1:2 в полза на другите плодове. Сладоледът, който ще получите е мек, кремообразен, може да се яде веднага или да замразите в кутия и след час-два във фризера може да оформите топки с лъжица за сладолед.
Продукти:
1 банан, нарязан и предварително замразен
10-15 кайсии без костилки, разполовени
1-2 капки бадемов екстракт
2 с.л. мед или кленов сироп
1 ч.л. сушени лавандулови цветчета
за сервиране:
няколко амарети, приготвени по тази рецепта
лавандулови цветчета,
течен мед или кленов сироп,
смлени кайсиеви ядки или бадеми
В блендера или в съда за пасиране поставяме замразените парченца банан*** и кайсиите, добавят се меда или кленовия сироп/стевията или нищо, според предпочитанията ви, Добавя се и бадемовия екстракт, сушената лавандула. Всичко се блендира или пасира до гладка смес. Може да сервирате веднага в чаши или да замразите в кутия във фризера за час -два и след това да оформите топки с лъжица за сладолед. При сервиране поръсете с лавандулови цветчета, натрошени амарети, смлени кайсиеви ядки или бадеми и малко мед.
*** Добре е да не са слепнали едно за друго. Това важи и за другите плодове, ако решите да използвате пресен банан и замразени плодове. Това се постига, когато плодовете се разстилат на един ред и след като замръзнат се прибират в торбичка или кутия. Този начин отнема малко повече време, но е много по-удобно да се използват замразените плодове след това )
Насладете се на лятото и многообразието от вкусове.
Wow...this looks so yummy! Thanks for sharing the recipe <3
ОтговорИзтриванеxo Azu
www.raven-locks.blogspot.com
Thank you, dear Azu!
ИзтриванеHallo Betty,
ОтговорИзтриванеoh, ich liebe Lavdendel. Deine Lavendelkugeln schauen sehr lecker aus!
Ganz liebe Sonntagsgrüße,
Christine
Thanks for your kind comment,dear Christine!
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванеи аз цяло лято правя плодов сладолед, но имам специална машинка за тази цел.И във фризер става, същият сладолед ще се получи.Но е чудесно плодово изкушение.
Поздрави !
И аз Ели, но за този сладолед с банани и други плодове наистина не е необходима машина, само едната съставка да е замразена :)
ИзтриванеThank you!
ОтговорИзтриванеThank you dear friend!
ОтговорИзтриване