Салата от бели гъби " Сребърни ушички", див ориз и лимонов босилек - Snow Fungus "Silver ears", Wild Rice and Lemon Basil Salad
Заглавието на салатата е от типа " ...и последният да затвори вратата", но е изчерпателно :) . Можех да напиша антиракова салата, както е модно сега и щеше да е вярно, тъй като бялата гъба, популярна с името сребърни ушички има антираково и противовъзпалително действие. Твърди се още, че поддържа кожата млада, поради голямото си съдържание на колаген. Салатата е с много свеж вкус , който се дължи на богатия лимонов аромат от босилека ( лимонов босилек - Lemon basil, Thai lemon basil) кората и сока от лайм. Много свежа, лека и здравословна. Може и е желателно да приготвите съставките предварително - със сигурност дивият ориз отнема най-много време за приготвяне - около 40-50 минути, едновременно с това се приготвя гъбата, но това не бива да ви отказва да я пробвате. Аз предния ден приготвях друго ястие с него и заделих 1 чаша, незнайно още с каква цел, но бях убедена, че ще направя някаква салата - твърдата му текстура, и не на последно място целостта на зърната след продължителното готвене, при мен печене, ме наведоха на тази мисъл. Не е от най-евтините хранителни продукти, но не е и непоносимо скъп - може да си позволи човек да го опита и да го включи в някое ястие - струва си заради аромата, хранителните му качества и заради това да се опита нова, различна храна. В краен случай може да се замени с императорски ориз, но той също се готви по продължително от белия. Както казах в рецептата съм използвала приготвен ориз. Докато подготвя останалата част от вечерята, гъбата се накисна, после я сварих за кратко, облях със студена вода, (макар, че салатата е вкусна и топла) и самото смесване на продуктите става бързо.
Още малко за дивия ориз.
Всъщност е вид водна трева, отглежда се основно в Канада. Този който готвих аз е от там. има 4 треви, чийто зърна са популярни с името див ориз. Отглежда се и в Китай, където основно използват като зеленчук стъблата. Дивият ориз, странно, как въпреки че е отгледжан все още се нарича див...:) Приемам го, защото и аз си отглеждам тученица - дива и саморасла, за която единствената грижа, която полагам е да не я оплевя по невнимание. Вероятно отглеждането на тази трева /ориз се състои в създаването на оптимални условия за развитие и събирането на реколтата. Зърната са черни или тъмно кафяви, дълги, гладки с блестяща повърхност.Вкусът е ядков. Богат е на магнезий, витамин В3, калий, калций, фолиева киселина.
Източник
Лимоновият босилек е хибрид между босилек ( Ocimum basilicum ) и американски босилек ( Ocimum americanum ) . Има изключително наситен лимонов аромат. Използва се широко в индонезийската кухня, в Тайланд и Малайзия.
Тъй като съм написала в рецептата сварен ориз, а за първи път публикувам рецепта с този ориз ще напиша как го приготвих. Кипнах 3 чаши вода с 3-4 стръка мащерка и 1 дафинов лист, щипка сол и добавих ориза. След като завря, го покрих с капак и сложих във фурната на 170 С за 50 минути. Веднага след изваждането прецедих, водата запазих за другата рецепта, която приготвих и скоро ще покажа.
Продукти:
за 1 порция:
* 1 бяла гъба
* 2 стръка лимонов босилек
* 1/3 - 1/2 чаша сварен див ориз
* 1-2 ч.л. олио от авокадо
* сока и кората от 1/2 лайм
Приготвяне:
1. Гъбата се накисва в хладка вода за 20-30 минути, докато придобие нежна желирана текстура. Изрязвате с нож долната твърда част. Вижте снимките по- долу. Сварявате за 10-15 минути в леко подсолена вода. Прецеждате, обливате със студена вода и гъбата е готова.
Сухата гъба....
Накисната след 30 минути в хладка вода.
Твърдата основа отрежете с остър нож .
2. Нарязвате или накъсвате гъбата, обърквате с ориза, поръсвате листата босилек, настъргвате кората от лайма, изтисквате сока, поръсвате с олиото и салатата е готова.
Салатата е вкусна и с обикновен босилек, подходящ е и магданоз, листенца маточина, но лимоновия босилек наистина внася екзотичност и много свеж, ярък лимонов вкус и аромат.
Бети,
ОтговорИзтриванемного интересно ястие.Чувала съм за тази гъба, но не съм виждала някъде да я продават.А дивият ориз и на мен ми изглежда като друго растение.Не е точно ориз, както и ти пишеш.Не знаех,че се вари по - дълго време.Благодаря,че ни запознаваш с тези продукти.
Поздрави !
Гъбите ги купих от китайски магазин, а оризът - любопитството ми да го опитам, да приготвя разни неща с него надделя и си го купих - не съм разочарована, харесва ми и отново ще си взема, като привърша пакета. Благодаря, Ели!
ОтговорИзтриванеGreat post!
ОтговорИзтриванеfood&emotions
http://fefoodemotions.blogspot.pt
Thank you!
ОтговорИзтриване