Бананов кекс с канела и елда, за закуска
Бананов кекс с канела и елда за закуска. Спокойно може да мислите за него като за хляб. Текстурата му е по хлебна отколкото кексова. Същевременно няма и гъвкавостта на хляба, с който сме свикнали. Много подходящ е за намазване с тахан или крема сирене. Не е сладък, по начина по който сме свикнали да мислим за кекс и същевременно не мога да го нарека хляб, защото представите на българите за хляб са доста традиционни и не включват банани в състава му. Бих определила сладостта му към едва забележима, въпреки двата банана, малкото меласа, която добавих повече като вкусова добавка и незначителното количество смес от еретритол и стевия. Исках един здравословен, безглутенов, веган кекс, който да служи като засищащо и вкусно нещо за похапване към чай или кафе между хранения, нещо което мога да взема на работа или на разходка в гората. Супер подходящ е и за топъл есенен ден, в който бихме си направили пикник в есенна гора. Но и в дъждовен ден с чаша чай ще ви бъде добра компания.
Използвах орехов тахан, защото харесвам вкуса който се получава в съчетание с елда, а и смятах да поръся отгоре богато с орехи.
Защо елда?
Обичам елда под всякаква форма- в супи, например напоследък приготвям копривената супа с елда вместо с традиционния ориз. Понякога я приготвям в стил ризото с гъби. Обичаме елдени палачинки или просто накисната или сварена с канела и орехи.
Елдата е с висока хранителна стойност, като 100 г сурова елда съдържа около 343 kcal, 13,3 г протеин, 71,5 г въглехидрати и 3,4 г мазнини. Тя е отличен източник на фибри (около 10 г), витамини от група B (като B1, B2, B3, B6 и фолиева киселина) и минерали като магнезий, калий, фосфор и желязо. Елдата също така съдържа всички 18 незаменими аминокиселини и е естествено безглутенова.
Последното и качество я прави подходяща за всички мои безглутенови приятели, които често се отбиват тук и търсят нещо вкусно за себе си.
Ако приготвите този кекс(което се надявам, че ще направите) ще се радвам да чуя как е бил за вас. Пишете тук или в Инстаграм. Наистина обичам да чета мненията ви!
Бананов кекс с канела и елда
Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 45 минути
Общо време: 55 минути
Порции: 8 -10 филийки
Съставки
240 г елдено брашно*
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 – 2 супени лъжици канела
50 г кокосова захар или смес от еритритол и стевия
250 г презрели банани (2-3)
125 г орехов/пекан тахан (или от семена) Белун
1 ч.л. екстракт от ванилия
40 г меласа, по желание
180 мл немлечно мляко или газирана вода
За поръсване отгоре- нарязани орехи и кокосова захар, по желание
Инструкции
1. Загрейте фурната до 180 С.
2. Разбийте заедно брашното, бакпулвера, солта и канелата. Оставете на страна. Аз сложих в нутри булета семената елда и останалите съставки и блендирах до брашно.
240 г елдено брашно*
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 – 2 супени лъжици канела
3. Пасирайте бананите, тахана, меласата (ако използвате), кокосовата захар, ванилията и растителното мляко или газираната вода.
250 г презрели банани (2-3)
125 г орехов/пекан тахан (или от семена) Белун
1 ч.л. екстракт от ванилия
40 г меласа, по желание
180 мл немлечно мляко или газирана вода
4. Добавете мокрите към сухите съставки и разбъркайте, за да се комбинират.
5. Изсипете в намазнена форма за хляб или кекс. Може и покрита с хартия за абсолютно сигурно чисто изваждане.
6. Поръсете отгоре с нарязани орехи и поръсете с кокосова захар (по желание).
За поръсване отгоре- нарязани орехи и кокосова захар, по желание
7. Печете 50-60 минути на 180 С. Пробвайте с тънък дървен шиш за готовност. Не трябва да има полепнали трохи. Може да се наложи печене още 5 минути.
8. Оставете да се охлади за 10-15 минути, преди да извадите от тавата и да нарежете.
Може да ядете леко топъл или напълно охладен. Вкусен е намазан с някакъв тахан или масло и мед или мармалад. Тъй като не е сладък кекс може да намажете и с крема сирене, например от кашу или друго веган сирене.
9. Съхранявайте остатъците в херметически затворен контейнер в хладилник до една седмица.
Бележки
*Препоръчвам да си смелете брашно от сурова елда. Тъмно кафявата придава съвсем различен вкус, който може и да не ви допадне.
P.s.
Пишейки това, се намирам в болнична стая с абокат в ръката и хапвам парче от кекса с огромна наслада. Опекох го вчера и опитах едно парче, докато снимах. Днес се наложи да вляза в болница и да съм под наблюдение и лечение. Надявам се всичко да мине добре и скоро да се върна в кухнята и да изпека нещо вкусно. Сега се наслаждавам на горещ чай, кекс и интересна книга.
До скоро!










Коментари
Публикуване на коментар