Тарт с гъби шийтаке и мисо






Този тарт е пример за умами вкус. Пълнежът е пълен с гъби шийтаке и е изпълнен с опияняващи аромати като чили, джинджифил и чесън. Използвах пресни и сушени гъби. Мисото добавя дълбока сложност и сладост, без да надделява над шийтаке. Основата също крие вкусни изненади- използвах ръчно точени кори от лимец на Каnap Foods. Намазах ги със сусамово олио и поръсих със сусам. Получи се страхотен тарт, идеален за обяд или вечеря. Подходящ за компания на чаша мерло или каберне. 

Приготвянето е в няколко лесни стъпки. 

Залейте сушените гъби с вряла вода и оставете да се накиснат.

В тиган пригответе плънката. Сгответе лука.

Добавете чесъна, джинджифила, чилито, мисото. После пресните гъби и накиснатите, заедно с водата от накисването. Бъркайте, докато течноста се редуцира.

След това добавете яйцата и сметана. Следвайте указанията в инструкциите.

 Изсипете плънката към подготвените кори. Разпределете отгоре част от запазените  пресни гъби. 

Печете докато плънката се стегне и корите станат златистокафяви.

Както винаги съветът ми е да подготвите всички съставки преди да започнете готвенето. Така няма да забравите нещо или ще имате време да си набавите.

Да започваме да готвим!

Тарт с гъби  шийтаке и мисо

Време за приготвяне: 35 мин

Време за печене 25-30 мин


Съставки

2 листа ръчно точени кори за баница от лимец"Каnap Foods"

5-6 супени лъжици сусамово масло

4-5 супени лъжици сусамови семена

За пълнежа

1 с.л. растително масло, плюс допълнително за намазване на формата

2 червени лука, ситно нарязани

30 г сушени гъби шийтаке

250 г гъби шийтаке

1 -2  червени люти чушки, нарязани на 45 градуса (с почистени семки, ако желаете)

20 г джинджифил, настърган

3 скилидки чесън, смлян

2 с.л. мисо паста

1 с.л. оризов винен оцет

2 средно големи яйца от свободно отглеждани кокошки

4 с.л. овесена или кокосова сметана от кен

тиган, за приготвяне на плънката

22-24 см кръгла плитка форма за торта с подвижно дъно

Инструкции:

1.Започнете с приготвянето на плънката. Загрейте растителното масло в голям тиган на среден огън, след това добавете лука и гответе, докато омекне и стане златист.

1 с.л. растително масло, плюс допълнително за намазване на формата

2 червени лука, ситно нарязани

2.  Междувременно сложете сушените гъби шийтаке в термоустойчива купа и ги залейте с вряла вода. Когато увеличат обема си и омекнат ги нарежете на ситно. Запазете течността.

30 г сушени гъби шийтаке

3. Заделете няколко от пресните гъби за украса на тарта, а останалите нарежете на ситно.

250 г гъби шийтаке

4. В тигана с лука добавете половината от чилито, джинджифила и чесъна  и гответе още минута, като бъркате, докато замиришат. Разбъркайте нарязаните гъби и гответе още минута. Добавете накиснатите сушени гъби (с течността им) и мисото. Гответе, като бъркате редовно, докато по-голямата част от течността се изпари. Подправете и добавете оцета, след което свалете от котлона.

1 -2  червени люти чушки, нарязани на 45 градуса (с почистени семки, ако желаете)

20 г джинджифил, настърган

3 скилидки чесън, смлян

2 с.л. мисо паста

1 с.л. оризов винен оцет

5. Загрейте фурната на 180°C с вентилатор. Намажете формата  с малко олио и я поставете върху тава за печене. Разгънете корите и намажете всеки лист със сусамово олио, с помоща на четка.  Поставете  единия лист  във формата, частично да надвисва и поръсете със сусамови семена. Повторете с другия лист, като го поставите в различна посока, за да се застъпват и да напълнят цялата форма равномерно. Ако някой лист се пречупи, не е проблем, просто ги наредете, така че да надвисват извън формата и дъното да е покрито.

2 листа ръчно точени кори за баница от лимец"Каnap Foods"

5-6 супени лъжици сусамово масло

4-5 супени лъжици сусамови семена

6. Разбийте яйцата и сметаната и добавете към леко охладената смес от гъби. Разбъркайте добре, докато се смесят. 

2 средно големи яйца от свободно отглеждани кокошки

4 с.л. овесена или кокосова сметана от кен

7. Изсипете сместа във формата, след което поръсете със заделените гъби, някои от тях разполовени, останалите парченца чили и още малко сусамови семена. Печете 25-30 минути, докато плънката се стегне, а надвисналите кори станант наситено златистокафяво. Оставете да се охлади за 10 минути, преди да извадите от формата и да нарежете.

Да ви е вкусно!

Ако направите този тарт, ще се радвам да споделите тук впечатленията си!








Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни