Къри леща с кейл и кокосово мляко


Тази рецепта за къри леща е подправена с куркума, синапено семе, кимион и пресен джинджифил. Кокосовото мляко добавя богат вкус и фина сладост, балансирайки лютивината и подправките. Кейлът добавя свежест и хранителна стойност. Богато индийско ястие, което засища и доставя истински уют с вкус, аромат и визия в мрачните есенно-зимни дни. Съставките се намират във всяка кухня, предполагам или са лесно достъпни, ако нещо липсва. Щастлива съм, че преодолях всички пречки и вредители, които се опитаха да изядат кейла в градината, и сега имам добра реколта от 3 вида кейл, който ще мога да използвам и зимата. Струва си човек да го отглежда. Ако нямате достъп до кейл, заменете със спанак. 

Приготвянето е изключително лесно. 

Съвет: Най-добре е всички съставки да приготвите пред себе си предварително. Така ще се уверите, че нищо не липсва, ще избегнете евентуално пропускане на някоя и ще спестите време.

Започваме със задушаване на лука и чесъна, докато омекнат.

Добавяме подправки - куркума, кориандър, кимион, счукани люспи от червен пипер, синапено семе и джинджифил - и готвим за минута-две.

Добавете лещата и течността:  комбинация от вода и кокосово мляко.

Завършвате  с кейл или спанак.

Използвам два вида леща- френска, която запазва формата си и червена, която се разварява и създава плътност.

Къри леща с кейл и кокосово мляко

Време за подготовка: 15 минути

Време за готвене: 40-50 минути

 Общо време: 1 час 

 Порции: 4 


Съставки

3 с.л. зехтин

1 средно голяма жълта глава лук, ситно нарязана

4 скилидки чесън, обелени и ситно накълцани или смлени

1 ч.л.  сол

1 с.л. ситно настърган пресен джинджифил

2 ч.л. синапено семе

2 ч.л.  куркума, суха

1 ч.л. смлян кориандър

2 ч.л. смлян кимион 

щипка черен пипер

1/2 -1 ч.л. люспи от червен пипер

3 1/2 чаши вода

1 кенче 400 мл неподсладено кокосово мляко с висока масленост

1/2 чаша червена леща

1/2 чаша френска зелена леща

170 г кейл (или бейби спанак), листа с отстранени  стъбла, едро нарязани

пресен лайм, за сервиране, по избор

допълнително чили за сервиране, по желание


Инструкции

1. В голяма тенджера на средно силен огън смесете олиото, лука, чесъна и 1 чаена лъжичка сол.

3 с.л. зехтин

1 средно голяма жълта глава лук, ситно нарязана

4 скилидки чесън, обелени и ситно накълцани или смлени

1/2 ч.л. сол

 2. Когато чуете цвърчене, покрийте тенджерата, намалете котлона на слаб огън и гответе, като разбърквате от време на време, докато лукът омекне и започне да се оцветява, 7 до 9 минути.

3.  Разбъркайте джинджифила, синапените семена, куркумата, кориандъра, черния пипер и люспите червен пипер. Гответе, като разбърквате често, докато замирише, около 1 минута.

1 с.л. ситно настърган пресен джинджифил

2 ч.л. синапено семе

2 ч.л.  куркума, суха

1 ч.л. смлян кориандър

2 ч.л. смлян кимион 

щипка черен пипер

1/2 -1 ч.л. люспи от червен пипер

 4. Добавете водата, кокосовото мляко, лещата и останалата 1/2 чаена лъжичка сол, след което оставете да заври. Намалете котлона на слаб огън, покрийте и оставете да къкри, като разбърквате веднъж или два пъти, докато червената леща се разпадне, а френската се сготви- 40 до 50 минути.

3 1/2 чаши вода

1 кенче 400 мл неподсладено кокосово мляко с висока масленост

1/2 чаша червена леща

1/2 чаша френска зелена леща

1/2 ч.л. сол

5. Разбъркайте кейла или спанака и оставете отново да къкри, колкото листата да увяхнат и станат ярко зелени. Опитайте и подправете със сол, ако желаете. Сервирайте веднага. 

Насладете се на ястието с чаша ароматно сухо червено вино. 



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни