Стек от карфиол със салса от маслини и каперси
Ако все още не сте опитвали стек от карфиол, не го пропускайте. Сега е в сезон. Усещането е съвсем различно от сготвените розички. Не се вари предварително, така че миризмата на зеле, която отблъсква част от хората я няма. Стекът от карфиол е просто печен карфиол, но под формата на дебели филийки или резени, а не на розички. Той не само изглежда по-красив, но и прави самостоятелния обяд или брънч за момичетата още по-вълнуващ, защото е толкова изискан, вкусен е и с малко калории( в случай, че ги следите). И освен, че не се вари, готви се във фурната и не се обръща. Хубаво, нали? През това време ще извадите хубавите си чинии и прибори за хранене. А когато го гарнирате с любимата си салса, песто, чатни или нарязана на кубчета салата, изглежда невероятно луксозно.
Как да приготвим перфектен стек от карфиол?
Начинът, по който го правя, е да намажа със зехтин тавата за печене. Когато поставите карфиоловите пържоли върху тази намаслена повърхност и поръсите с още олио отгоре, вие по същество намазвате и двете страни на карфиола и равномерната топлина на фурната ще го изпече до златисто съвършенство. Не е необходимо обръщане! Важно е първо да се готви на ниска температура, за да се сготви зеленчукът до съвършенство, а след това на висока температура, за да се получат красивите кафяви краища.
Преди да се усетите, ще си сипете още. Ще забравите за това, че сте избягвали карфиола. Ще гледате на карфиола като на лакомство, което заслужава да бъде на трапезата ви!
Салсата, с която го гарнирах е в средиземноморски стил- маслини и каперси, малко магданоз и люспи чили за характер. За разнообразие може да поднесете и с песто от босилек, до добавите ситно нарязани мариновани лимони.
Ако приготвите това и ви хареса, моля, оставете отзивите и ентусиазма си в коментар по-долу. Това наистина помага на другите, когато решават дали искат да го сготвят!
Стек от карфиол със салса от маслини и каперси
Време за подготовка: 5 минути
Време за готвене: 50 минути
Порции: 4
Съставки
1 ( около 1,5 кг ) карфиол , средна глава
3 супени лъжици зехтин
За салсата от маслини и каперси
60 г маслини без костилки
1 супена лъжица бейби каперси , отцедени
1/2 чаена лъжичка люспи от червен чили
1 супена лъжица пресен магданоз , ситно нарязан
60 мл екстра върджин зехтин
люспеста сол , на вкус
черен пипер , прясно смлян
пресен магданоз , нарязан
Инструкции
1. Загрейте фурната до 160°C. Намажете голяма метална тава за печене с една супена лъжица зехтин.
2. Поставете карфиола върху дъска за рязане, като го поставите върху дръжката. Държейки внимателно главата, нарежете карфиола на 5-6 дебели резена (всеки с ширина около 2,5 см).
1 ( около 1,5 кг ) карфиол , средна глава
3 супени лъжици зехтин
3. Поставете внимателно резените карфиол върху подготвената тава. Поръсете отгоре с останалия зехтин.
4. Печете в предварително загрята фурна за 30 минути.
5. Увеличете температурата на фурната до 200°C (ако фурната ви има грил, включете го). Печете още 15-20 минути на тази по-висока температура, докато карфиолът започне да се запържва и покафенява хубаво. Извадете от фурната и оставете настрана.
6. Нарежете ситно маслините и каперсите. Сложете всички съставки за салсата в малък стъклен буркан. Разбъркайте добре.
60 г маслини без костилки
1 супена лъжица бейби каперси , отцедени
1/2 чаена лъжичка люспи от червен чили
1 супена лъжица пресен магданоз , ситно нарязан
60 мл екстра върджин зехтин
7. Сложете приготвената салса върху карфиоловите пържоли. Поръсете с щипка морска сол на люспи, прясно смлян черен пипер и нарязан магданоз.
Сервирайте веднага.










Коментари
Публикуване на коментар