Топла есенна салата с карфиол Романо, тиква, цвекло и бадеми - Warm Autumn Romano Cauliflower Salad with Pumpkin, Beets and Amonds-vegan
Очарована съм от невероятния природен геометричен дизайн на този карфиол.
Разбира се виждала съм го на снимки, както и лилав карфиол и жълт, които никога не съм опитвала, а ми се виждат толкова красиви и ако се сдобия със семена, непременно ще си засадя.
Не е ли прекрасен? Толкова сложни, напълно еднакви, в различни размери малки розички...И какъв цвят!....И колко сила, и енергия за нас носи в себе си този красив зеленчук!....
Толкова много ме вдъхнови този съвършен карфиол, че докато се усетя направих специална салфетка, на която да го снимам, и която постлах, когато сервирах салатата на дъщеря ми.
Тя беше очарована и възхитена! А доброто настроение, което създаваме на
близките си е неоценимо, както и нашето, предизвикано от техните
емоции!
Ето и салатата, която направих.
Продукти:
* 1 чаша накисната, сварена египетска пшеница*
* 1 средна глава карфиол Романо, накъсана на малки розички
* 1/2 средна глава бял карфиол , накъсана на малки розички
* 3-4 с.л. студено пресован зехтин
* 3-4 с.л. слънчогледово олио
* 1 с.л. хималайска сол
* 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
* 1 голяма глава лук
* 2 с.л. синап
* 1 с.л. кимион на зърна
* 1 ч.л. мадсраско къри
* 1/2 тиква цигулка, печена без захар и вода
* 1 глава цвекло сварена предварително
* 1/2 ч.л. чили
* сок от 1 лимон
* шепа магданозени листа
* сока на един лимон
* шепа сурови бадеми
* шепа фино настъргани или смлени на брашно бразилски орехи
Продуктите изглеждат много, но повечето от тях са подправки. Салатата може да се приготви само от бял карфиол. Разлика във вкуса няма. Обикновето всеки ден у дома в този сезон имаме печена тиква. Ако нямате, не е проблем да се пропусне. Аз я харесвам и добавих заради приятния контраст като цвят и текстура. Тя заедно с вареното цвекло освен, че са много полезни и внасят допълнително полезност и здравословност, придават приятен колорит в чинията, а и карат Романо карфиола още по-добре да се откроява :)
Подправките са от индийската кухня. Забелязвам, че най-често приготвям карфиола с такива подправки...:)
*Друг нов продукт, който използвах в тази салата бе египетската пшеница. Видях я в магазина, където ходя за прясно смляно брашно от лимец, поинтересувах се и реших да опитам. Тя е по-едра, по- дълго се вари от обикновената пшеница, въпреки, че я киснах няколко часа. Казаха ми, че хора, които имат непоносимост към глутена я понасят добре, а също, че е богат източник на селен. Селенът, е един от основните градивни елементи на защитната стена, която организмът ни създава срещу вирусите, стареенето, и всякакви други заболявания. Отворете линка по-горе и прочетете повече. Увеличих количеството на този микро елемент като добавих и бразилски орехи, за които знам, че го съдържат в най-висока степен от всички ядки.
Като начало реших да опитам тази пшеница варена, а следващия път ще бъде смляна като брашно и замесена в нещо вкусно.
Приготвяне:
1.От опечената тиква и свареното цвекло, разрязано на две половини се оформят топчета. Това се прави с лъжицата за коктейлни топчета. Поставете ги в различни чинии. Топчетата от цвекло поръсете с лимонов сок и малко зехтин.
2. Нарязва се лукът на полумесеци.В тиган се загрява слънчогледовото олио и към него се добавя нарязания лук. Разбърква се и се оставя да се остъкли. Добавят се черния пипер, солта, кимиона, синапеното семе, чилито. След няколко минути-3-4 се добавя и кърито. Разбърква се добре около минута. Добавя се сварената пшеница, разбърква се.Добавя се половината от лимоновия сок.Огънят се изключва, но тиганът продължава да стои на котлона.
3.Докато чакате лука да се остъкли наливате в тенджерка гореша вода.Когато заври, поръсвате малко сол и пускате последователно розичките от белия карфиол и после зеления Романо. Тъй като у дома предпочитаме карфиолът да хрупка го попарих само за около 1 минута. Извадих, отцедих и поставих в купа, близко до котлона. Купата също беше затоплена.Целта е всички продукти да се задържат топли до поднасянето на тази топла, ароматна салата.
4. Добре е купичките, в които ще поднасяте салатата да бъдат затоплени, за да задържат колкото може по-дълго салатата топла.Към купата, в която е карфиолът добавете ароматната пшеница, поръсете още малко от зехтина, поръсете останалия лимонов сок, смлените бразилски орехи и разбъркайте. Разпределете в купичките. Поръсете магданоза и разпределете от топчетата тиква и цвекло. Разпределете и суровите бадеми.
Бадемите може да бъдат и запечени, но аз предпочитам да са сурови.Понякога разбира се се изкушавам да запичам леко ядките, особено, ако ще ги влагам в бисквити или друг десерт и тъй или иначе ще ги обработвам термично.
Ако сте скъсали току що от градината си карфиола или купувате от производител, можете да хапнете и него суров.
Насладете се ! Здравословно и вкусно!
Que bien quedaron las verduras estampadas en la tela. Gracias por lo de pinterest Bety, besitos canarios.
ОтговорИзтриванеPara la diversión, hice copias con colorante de alimentos! Como una cubierta especial para sus verduras favoritas!
ОтговорИзтриванеFor fun, I made prints with food dye! As a special cover for your favorite vegetables!
Бети, отново красива и цветна салата, овкусена с любимите ми подправки!
ОтговорИзтриванеОбичам салата от пресен карфиол :)
Салфетките са прекрасни !
Поздрави и хубава неделя!
Дани, благодаря ти!
ИзтриванеБети, поздравления за прелестната салатка и красивата салфетка, невероятна си! С пожелания за хубава съботна вечер! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеИгличе, радвам се, че ти харесва! Хубава нова седмица!
ИзтриванеБети, невероятна си! С какво желание приготвяш всичко, при теб готвенето не е просто готвене, при теб е направено от душа и сърце, влагаш емоции! Романеско съм купувала само веднъж, преди години от Метро, бях очарована. Не ми хрумна нищо друго освен да го панирам:))), толкова е красив, че ако сега си намеря може би ще го сготвя цял, но преди това ще го наснимам едно хубаво:))) Прелестна публикация, салфетката е уникална, а салатката чудна! Поздрави, Бети!
ОтговорИзтриванеКате, :)верно, че за мен готвенето е емоция голяма! :)
ИзтриванеА този карфиол е наистина толкова прекрасен!
Благодаря ти за милите думи и усмивки, които ми дари!
Бети, Бети... Извира от теб, фантазията не те напуска и за миг. Прекрасно е всичко! :)
ОтговорИзтриванеА карфиолът наистина е много ефектен. Още помня, когато го видях за първи път и снимката все още седи в телефона ми, хе-хе. ;)
Поздрави и все такова споделено семейно щастие! :)
Гери, за теб една силна и усмихната прегръдка!
ИзтриванеИдва ми да копи/пейстна коментара на Гери! Абсолютен извор си на идеи, подправени с фантазия и артистизъм. Страшна си!!! Целувам те :*
ОтговорИзтриванеО, Тики, благодаря ти!
ИзтриванеМного ме радваш!
Първо искам да кажа, че покривката ми е фаворит, после салатата, карфиол обичам много и ще ми хареса много! Приказно! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеДнес ми казаха, че покрай салфетката и карфиол ще проядат...:
ИзтриванеКоето е страхотно, защото и карфиолът и броколите са много здравословни!
Благодаря, Павлинка!
Прекрасно! Нямам друга дума! Покривчицата е страхотна, като я видях на първата снимка веднага се зачудих откъде си си намерила такава тематична, а то ти си била артиста! Салатата звучи много вкусна, много обичам карфиол във всякакъв вид! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Алекс, много се радвам, че ти харесва покривчицата и салатката!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Това със салфетката ме довърши, Бети! Ти си..... неизчерапем извор на добри и красиви идеи! Тази салатка и цялото оформление на снимките, е поредното доказателство за това. Дали у вас осъзнават какво съкровище имат;)? Поздрав и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеАх, Марти, как ме усмихваш!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Хубава и успешна нова седмица!
Винаги си много изобретателна мила Бети. Витаминозна салатка с екзотичен карфиол, индийски подправки и хендмейд салфетка.Страхотна си!
ОтговорИзтриванеАни, радвам се, че поспря тук!
ИзтриванеБлагодаря ти за сърдечните думи!
Вдъхновяваш ме, Бети! След твоя публикация се поражда желанието да те копирам :)) Салфетката е страхотна и си е легнала баш на мястото! Аплодирам те за кой ли път - уникална си!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че те вдъхновявам!
ИзтриванеБлагодаря, Снежи!
Прегръдка!
Бети,чудесна салата!
ОтговорИзтриванеБрюкселско зеле сее баща ми,че много го обича,но у дома не сме му фенове.Броколи и карфиол много обичам,затова приветствах салатата!
Пожелавам успешна нова седмица!
Роси,
ИзтриванеБлагодаря ти!
Wonderful pictures, you are very creative! Have a nice day.
ОтговорИзтриванеVicky,
ИзтриванеThanks for your lovely comment!
Бети, аз съм от хората, които предимно се "хранят с очи",
ОтговорИзтриванеи при теб съм винаги преситена не само визуално, но и здравословно...
Изчерпвам се в коментари - много красиво, ефектно и полезно.
Сърдечни поздрави, хубав, слънчев и усмихнат ден!
Дианка, забелязала съм, че и другите храниш първо с очите....:)
ИзтриванеБлагодаря ти за прекрасните думи!
Бети, прекрасни цветове! Нарисувала си чудна картина!
ОтговорИзтриванеСкоро видят този карфиол и много ми хареса как изглежда, но този зеленчук не е от най-предпочитаните у нас, освен в туршия :) Обаче така ми хареса твоето предложение, че ще се отбия през пазара и ще направя изненада вкъщи :)
Хубава и успешна седмица, Бети! Поздрави!
Всъщност у дома единствената туршия, освен киселите краставици и лютите пърлени чушки правя само от карфиол и моркови... Ако видя отново от този карфиол ще си заложа в един буркан. Но предпочитам суров или съвсем леко попарен.
ИзтриванеРадвам се, че ти е допаднало предложението ми и много се надявам да изненадаш приятно близките си!
Благодаря ти!
Много ми хареса тази салата.., както винаги тук намирам разнообразни, красиви, вкусни и полезни нещица.. Аз карфиола като броколи-то го ям почти само сурово, обожавам вкуса му на ядки мммм, този не съм пробвала обаче и съвсем скоро трябва да попълня този пропуск :)))
ОтговорИзтриванеБети, голяма си вълшебница! Салатката ти е просто страхотна, интересни и вкусни продукти и подправки. А това със салфетката беше просто радост за очите.
ОтговорИзтриванеТез еднаквите елементчета и чупки в карфиолчето и броколите са си природни фрактали! Изумителни!