Юдино ухо, коприва и орехи - ястие от гората - Auricularia ear-judaer, nettle and walnuts - a dish of forest
Едно от хубавите следствия от есенните дъждове е появата на дървесните гъби. След много приятна, но кратка разходка в гората, набързо събрах малко коприва, мащерка, и юдино ухо. Ето какво направих бързо след това.
Продукти:
* коприва
* гъби юдино ухо
* 1-2 скилидки чесън
* щипка сушен джоджен
* мащерка
* индийско орехче
* черен пипер
* олио
* орехи
* поници слънчоглед
* сол
Приготвяне:
1. Гъбите се измиват старателно. Олиото се загрява и в него се слага чесънът, накълцан на ситно, гъбите и се бърка често. Готвят се около 15-20 минути, като огъня се намалява. Добавя се черния пипер, солта, и се настъргва малко индийско орехче. Накрая се поръсват листенца мащерка. Добавят се орехите. Разбърква се. Изваждат се от тенджерата и се държат на топло.
2. В същата тенджера се слага една две лъжици олио, загрява се и се пускат стръкчетата коприва, няколко пъти се обърква, колкото копривата да омекне. Поръсва се сушения джоджен и се обърква отново.
3. Към копривата се добавят гъбите, смесват се леко и ястието се сервира. Може да поръсите допълнително орехи и слънчогледови поници.
Looks amazing, thanks for recipe:)
ОтговорИзтриванеГорска приказка е това, Бети, не само рецепта! Изглежда чудесно! самата аз не съм хапвала такива гъби досега, та ми стана повече от любопитно! Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеЛюси, вероятно си опитвала в китайски ресторант. Често ги включват. Остава хрупкава след готвене.
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванеза първи път чувам за такава гъба и ми е много любопитно това ястие.Попрочетох информация, не разбрах има ли двойник и как се разпознава, може ли да се обърка с някоя друга отровна.
Поздрави !
Не, няма.
ИзтриванеЕдна горска фея си ти, Бетинка! Прекрасно и много интересно ястие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори. Де да живеех в гората...
ИзтриванеЛеле, вие с Елена ще ме убиете:)), абе от къде ги разпознавате тез горски работи:), странно, та странно, не би ми дошло и на ум, че се яде:)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Бети!
Много е вкусна, Веси! В някои магазини се предлага като китайска черна дървесна гъба. Популярна е с антитумурно, антиоксидантно действие.
ИзтриванеHello Bety, I really like mushrooms. How interesting that they grow around your neck of the woods. The rain makes everything fresh and clean again, and these are wonderful pictures.
ОтговорИзтриванеEnjoy the Autumn days, my friend.
~Sheri
Yes, I love mushrooms too, and especially walking in wet forest! Collecting mushrooms is one of the pleasures of autumn ...
Изтриване