Картофени бонбони с кокос - Коледен календар -Ден 15-ти
Това са едни много вкусни бонбонки, които не изискват много връткане, не изисква дори миксер. Продуктите са достъпни и всеки, ако ги няма в дома си, може лесно да ги намери.Няма да ви разказвам предисторията им, защото и без това няма кой знае каква връзка с крайния резултат...по точно е ....ами не знам....От един индийски десерт с моркови и кокос, който опитах..... си направих с тиква и кокос, пък после си казах, ами замествам картофите с тиква в ястия, защо не направя обратното... Малко се шокирах от втечняването на картофеното пюре от захарта, но с кокоса нещата си дойдоха на мястото.... Направо започвам с продуктите и начина на правене.
За около 30 бонбона с големина на по-големичък орех. Може да се ориентирате и по големината на капсулите, в която са поставени - от Икеа.Много ми допадна цялата снежна серия от чинийки, таблички, купички и всякакви аксесоари на снежинки.
Продукти:
180 гр сварен и обелен картоф. Количеството не е крайно, просто моя картоф се случи такъв. Може вашия да е 200 гр.
200 гр.пудра захар
120-140 гр кокосови стърготини
1-2 с.л. кандирани, нарязани портокалови корички
150 гр. черен шоколад- аз използвам готварския на Нестле
1 с.л. олио
* 50 гр. бял шоколад
Приготвяне:
1. Картофът, докато е топъл се намачква с вилица на пюре.( НЕ СЕ добавя никакво мляко или вода и масло.)Знам, че големите букви са равносилни на крясък, но веднъж казах рецептата на позната и тя след като направила ПЮРЕ с масло и мляко и "следвала"рецептата, "нещо не й се получило" същото, каквото беше хапнала у дома...:) И затова си подволих да подчертая по този начин.
2. Когато леко се е оххладил- да го чувствате топъл, добавяте пудрата захар и продължавате да бъркате с вилицата.Пюрето става полутечно.
3. Добавяте кокосовите стърготини и портокаловите корички. Продължавате да бъркате с вилицата. Когато се овлажнят кокосовите стърготини и се оформи гъста маса, замесвате с ръка. Консистенцията трябва да е мека и да може да се оформи на топче. След оформянето на тестото си измийте ръцете и оставете тестото около 10-тина минути.
4. Пред това време начупете и поставете черния шоколад на водна баня да се стопи.
5. Оформете топчетата и наредете на хартия за печене. Периодично може да си измивате и навлажнавяте ръцете., може да работите и с две лъжици.
7. Разтопете белия шоколад и изсипете в малко пликче или фунийка от хартия за печене.Отрежете 1 мм отвор и украсете втвърдените бонбонки.
За около 30 бонбона с големина на по-големичък орех. Може да се ориентирате и по големината на капсулите, в която са поставени - от Икеа.Много ми допадна цялата снежна серия от чинийки, таблички, купички и всякакви аксесоари на снежинки.
Продукти:
180 гр сварен и обелен картоф. Количеството не е крайно, просто моя картоф се случи такъв. Може вашия да е 200 гр.
200 гр.пудра захар
120-140 гр кокосови стърготини
1-2 с.л. кандирани, нарязани портокалови корички
150 гр. черен шоколад- аз използвам готварския на Нестле
1 с.л. олио
* 50 гр. бял шоколад
Приготвяне:
1. Картофът, докато е топъл се намачква с вилица на пюре.( НЕ СЕ добавя никакво мляко или вода и масло.)Знам, че големите букви са равносилни на крясък, но веднъж казах рецептата на позната и тя след като направила ПЮРЕ с масло и мляко и "следвала"рецептата, "нещо не й се получило" същото, каквото беше хапнала у дома...:) И затова си подволих да подчертая по този начин.
2. Когато леко се е оххладил- да го чувствате топъл, добавяте пудрата захар и продължавате да бъркате с вилицата.Пюрето става полутечно.
3. Добавяте кокосовите стърготини и портокаловите корички. Продължавате да бъркате с вилицата. Когато се овлажнят кокосовите стърготини и се оформи гъста маса, замесвате с ръка. Консистенцията трябва да е мека и да може да се оформи на топче. След оформянето на тестото си измийте ръцете и оставете тестото около 10-тина минути.
4. Пред това време начупете и поставете черния шоколад на водна баня да се стопи.
5. Оформете топчетата и наредете на хартия за печене. Периодично може да си измивате и навлажнавяте ръцете., може да работите и с две лъжици.
6. Към стопения шоколад добавете олиото и разбъркайте до гладка смес.След като сте готови с всички бонбонки с помоща на вилица ги потопете в шоколада и поставете на хартията.Оставете на студено да стегнат.
7. Разтопете белия шоколад и изсипете в малко пликче или фунийка от хартия за печене.Отрежете 1 мм отвор и украсете втвърдените бонбонки.
Чудесни са станали! Какъв ли вкус имат? Ако не ги направя, няма да зная, нали:) Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеТроянка, благодаря ти!
ИзтриванеОпитай, ще ти харесат...Хубава неделя!
Прекрасни са! И не изглеждат сложно!
ОтговорИзтриванеДа ли да не се пробвам - имам в наличност и всички продукти, а скоро и повод за подаряване - ако са в добър вид!
Поздравявам те!
Приятен ден!
Благодаря,Боряна!
ИзтриванеНикак не са сложни и продуктите им са почти винаги налични-това им е хубавото...А шоколадовата обвивка отвън запазва сочността им вътре.
Хубава неделя!
Бети,сигурно не подозираш колко много настроение ми носи проекта ти.Оправяш ми настроението вечер,че нещо ми е криво напоследък.
ОтговорИзтриванеА щом ядем ориз за десерт, защо не и картофи!?
Провокира ме!!!
Щастлива предколедна седмица!
Не подозирам Вили, не си ми казала...:)
ИзтриванеПриятно ми стана, че те радвам!
Ще ми е приятно да споделиш резултата!
Хубава неделя и много поводи за усмивки ти желая!
Въх, картофи с кокос...смело предложение и много изкушаващи снимки!!!
ОтговорИзтриванеДиви, картофите имат неутрален вкус, но една особена пръхкавина, кокоса придава нежен вкус ...Бонбонките са комфортно влажни, шоколада я запазва и дава допълнителен разкош, нещо като Баунти барчетата, но аз добавих и портокалови корички, и станаха чудни...
ИзтриванеШах и мат с пешката :)) Много идеини и много вкусни ми изглеждат тия бонбони с картофи, Бети! Снимките са трепач, както и ти самата :)
ОтговорИзтриванеИна, сигруна бях, че ще ти харесат! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за комплимента!
Аз обичам бонбонки, а тези тук, вече са ми любими, дори само от снимките! Много красиви и бонбонки и кошнички:)!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти Надявам се да ти допаднат и на вкус!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Бети, подобни гледах да се продават, но домашния вкус не може да се сравни с нищо купено. Ще ги опитам някой ден, изглеждат фантастично!
ОтговорИзтриванеИ аз имам от коледната серия на ИКЕА, но още събират прах, вместо бонбони;)
Марти, да не би да имаш предвид немските бонбонки от марципан , оваляни в какао, които се казват "картофи"? Аз не съм виждала картофени бонбони да се продават - имам предвид, направени от картофи.
ОтговорИзтриванеА има време, ще сложиш и бонбонки....
Много сладки, много бисквитки, много бонбони! И кое от кое по-примамливо!
ОтговорИзтриванеБети, фантастични предложения! Поздравления!
Тили,благодаря ти!
ИзтриванеЗа съжаление няма нищо вече за похапване и продължавам с нови, все пак идва Коледа...
Бети, красиви са! И тези си ги записвам, че са от серия "бързи" и лесно изпълними. Благодаря ти, мила! Ще споделя, когато ги направя :) Поздрави и уютна вечер!
ОтговорИзтриванеБети,недостижима си!
ОтговорИзтриванеБети, дали може да се заменят кандираните портокалови корички със стафиди или други сухи плодове?
ОтговорИзтриванеБети, много искам да направя такива сладки, но се чудя дали може да заменя портокаловите корички със стафиди или други сухи плодове?
ОтговорИзтриванеИ още едно въпросче. В нашият град продават ли се някъде такива опаковки за бонбони,в каквито си сложила твоите?
Портокаловите корички, не променят текстурата, или може би при мен , защото са меки, придават преди всичко аромат.Портокаловите корички могат и да се пропуснат, ако не ви допада вкуса и аромата.Ако се добавят сухи плодове финия вкус на кокоса и текстурата на картофа няма да се усеща. Ще доминират стафидите..Ако много желаете да сложите стафиди, бих посъветвала да ги накиснете в ром или в ароматен сироп, например от сладко от смокини и да поставите по една в средата на всяко топче.
ИзтриванеАз не бих слагала никакви сушени плодове. Те са по-подходящи за шоколадови трюфели, където е истинско удоволствие да усетиш стафидите,докато дъвчеш бонбона.
Тези капсули са от ИКЕА- София.Не съм виждала да се продават някъде капсули за бонбони в Добрич.Но могат да се поръчат онлайн в hitrini.com cookibooki.bg
Ако сте решили да направите тези бонбони, когато забъркате сместта, опитайте как е на вкус и тогава добавете сушените плодове.
Бети, моят въпрос е колко могат да траят тези бонбони, защото вчера забърках една доза? :-) Благодаря ти за оригиналната рецепта.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че сте ги направили и са Ви харесали.
ИзтриванеАз съм маниак на тема трайност и свежест на продуктите и от тази гледна точка не бих ги държала повече от 3-4 дни-заради картофите. Верно е, че има захар, която има консервиращо действие. Защитени са от изсъхване от шоколада.Но все пак една от съставките е сварен картоф.Тъй като се приготвят бързо, обикновено ги приготвям ден, преди да ми потрябват за подарък, а у дома изчезват до 2 дена :)
Като се замисля салатите с варени картофи и майонеза, като руската имат трайност в магазините- но не знам какви консерванти се слагат в тях под формата на някакво Е ,,, .Не купувам такива салати. Приготвям си всичко у дома и се консумира прясно. По-трайни бонбони са тези от марципан или различните трюфели- в случай, че искате да направите за Коледа.Ето тези:
Трюфели Коледни пудинги
Празнични бонбони от бадемов марципан
Бели трюфели- Коледен календар - Ден-2-ри
Торта Трюфел
не съм сложила линкове, но в търсачката, която имам в блога ще излязат.
Бети, огромни благодарности от мен и моите домашни за тази изключително вкусна рецепта! Останахме очаровани! Весели Празници, мила!
ОтговорИзтриванеСнежи, благодаря, че сподели!
ИзтриванеРадвам се, че ви е допадняло предложението и че си се доверила на опита ми.
Изпращам ти благопожелания към теб и семейството ти за много късмет и радостни мигове, много уют и най-важното-бъдете здрави!
Много интересна рецепта. Мисля да я пробвам :) Искам само да попитам 200 гр картоф не е ли малко за 30 бонбони? Благодаря Ви, предварително!
ОтговорИзтриванеБЛагодаря!
ИзтриванеНе е малко, кокоса, въпреки че е с по-малък грамаж "прави обема" на сместта.
А, ето ги вълшебните бонбонки! Не повярвах, като разбрах, че са с картофи, но ги опитах-невероятно вкусни са и ще направя за моите приятели!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав,
Надя Петрова
НЕ е истина! Но наистина са с картофи!Приятелката ми ме почерпи, не можах изобщо да разбера, че са с картофи, възхитена съм! И още утре ще направя на приятелите си! Дали ще издържат до 31-ви?
ОтговорИзтриванесърдечен поздрав
Надя Петрова
Много интересно хрумване, Бети. Ще трябва да ги приготвя и пробвам, че не мога да си представя бонбон с картоф :) Даже ще се прежаля с кокоса, че хич не съм му фен, но рецептата ме заинтригува много!
ОтговорИзтриванеТова, непременно ще се пробва!
ОтговорИзтриванеКакъв ли вкус има?! Не мога да си представя!
Като гледам, всяка рецепта, на която попаднах ще се приготвя!Между другото аз съм вегетарианка и ми е много интересно всичко, което публикуваш!
Бонбоните стана много ама много вкусни. Изчезнаха за секунди, вкуса е невероятен, а и картофа като че ли прави чудеса. Следвайте точно рецептата и няма да имате никакви проблеми. Благодаря за прекрасната тайна, която ни сподели...
ОтговорИзтриванеАз благодаря, че сподели, Дани!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че са ви допаднали на вкус!
Нали съм абонирана за известия....! Да потвърдя- много яки са наистина!
ОтговорИзтриванеБети,благодаря за великолепната рецепта.Станаха чудесни оставих ги за се охладят за да ги украся.Дано останат няколко бонбона да украся.
ОтговорИзтриванеБисерка, сърдечно благодаря! Много ме зарадва с коментара си! Весели празници!
ОтговорИзтриванеБети, откакто прочетох рецептата, не спирам да мисля за тези бонбони. Съпругът ми има другата седмица рожден ден и смятам за нещо по-различно да направя именно тези бонбонки. Само 1 въпрос имам - картофите са съвсем обикновени, нали? В смисъл, че не става въпрос за сладките батати? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Дафи
Да, Дафи, обикновени картофи се използват. Ще се радвам да ви харесат!
ОтговорИзтриванеНаправих ги септември и забравих да дат отзиви. За Димитровден пак ги направих и този път няма да забравя- наистина се получиха много приятни. Напомнят ми Bounti...хапнахме си ги с удоволствие. Благодаря за страхотната идея! Мога само да ги препоръчам. Рецептата е мн точна.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Дафи
Дафи, страхотно! Много се радвам, че сте ги харесали! И благодаря за отзива, много ме зарадва!
ИзтриванеЗдравейте, посочения грамаж на картофа в сурово състояние ли е?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, посочения грамаж на картофа в сурово състояние ли е?
ОтговорИзтриване