Тофи бонбони с меласа- Коледен календар -Ден 19 -ти
Това са едни от най-вкусните тофи бонбони, които съм хапвала.
Направо към рецептата. За всички продукти съм написала от къде могат да бъдат купени. Всички могат да се използват в много други рецепти, така че няма да съжалявате, че сте си купили, а и си заслужават.Освен това не са скъпи.
Рецептата е от английска книга, която ми подариха моите добри приятели Галин и Джинка. Благодаря ви!
Продукти:
* 125 г краве масло и допълнително за мазане
* 30 мл - 2 с.л. ябълков оцет
* 100 мл меласа (black treacle)
* 200 мл златен сироп (Golden syrup) или глюкоза
* 400 г тъмна захар- мусковадо
*1/2 ч.л. сода бикарбонат
Приготвяне:
1. Намаслете квадратна тава с приблизителни размери 20/20 см. Покрийте плътно с хартия за печене.Добре е хартията да излиза извън стените на формата, това ще улесни изваждането на бонбоните.
2.Подберете по- висока тенджера, доста по-голяма спрямо количеството на съставките. Стопете маслото на слаб огън и добавете меласата, захарта, златния сироп и оцета. Бъркайте внимателно докато се стопи захарта и се получи еднородна смес.
3.Увеличете температурата до умерена температура. При мен 6,5 от 9 степени.Бъркайте докато сиропа се сгъсти и започне да образува мехури. Около 5 -6 мин.Ако имате термометър -154 градуса
4.Махнете от огъня и веднага сипете содата, като разбъркате. Внимавайте! Течността заприличва на лава и се надига стремително нагоре.
5.Изсипете сместта в подготвената тава и оставете за около 30 минути да се охлади. Нарежете с нож, например за пица, парченца, колкото искате големи.Когато правите това, сместа е още мека.
6. Оставете да се охлади за няколко часа.Тук е необходимо да подчертая, че не трябва да изваждате тавата да се охлажда на вън, защото влагата ще се отрази зле на бонбоните.Важно е те да бъдат на сухо място.След няколко часа начупете бонбоните по очертанията , които сте направили. Завийте в хартии или целофан и приберете в херметически изолирана кутия.Не е необходимо да държите на студено.
Ще бъдете очаровани от вкуса на тези тофи.
Сега за продуктите:
Меласа-black treacle ,
Златен сироп-Golden syrup
може да купите от магазини "Сокони"-Има във Варна и в София. Освен това, хората организират изпращане на продукти по пощата или с куриер.В магазините има много индийски подправки, хлебчета и сосове, напитки- като например джинджифилова бира....:)
Аз я купувам винаги от Билла- на щанда, където стоят видовете захар.В Била може да се намери най-евтино.
Рецепти, в които използвам тези продукти:
Бети, представям си аромата!
ОтговорИзтриванеОбичам меласа и в момента имам в хладилника от нар :)
Прегръдка и хубаво настроение!
Благодаря, ДАни,
ИзтриванеАз пък не съм опитвала меласа от нар.
Bety,с втората снимка направо ме разби!Невероятна снимка!Поздравления!
ОтговорИзтриванеИ на мен тя най-много ми харесва :)
ИзтриванеБети, обожавам този аромат! Прекрасни са и снимките и бонбоните!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бонбон!
Изтриване