Тофи бонбони с меласа- Коледен календар -Ден 19 -ти



Това са едни от най-вкусните тофи бонбони, които съм хапвала.

Направо към рецептата. За всички продукти съм написала от къде могат да бъдат купени. Всички могат да се използват в много други рецепти, така че няма да съжалявате, че сте си купили, а и си заслужават.Освен това не са скъпи.

Рецептата е от английска книга, която ми подариха моите добри приятели Галин и Джинка. Благодаря ви!

Продукти:

* 125 г краве масло и допълнително за мазане
* 30 мл - 2 с.л. ябълков оцет
* 100 мл меласа (black treacle)
* 200 мл златен сироп (Golden syrup) или глюкоза
* 400 г тъмна захар- мусковадо
*1/2 ч.л. сода бикарбонат

Приготвяне:

1. Намаслете  квадратна тава с приблизителни размери  20/20 см. Покрийте плътно с хартия за печене.Добре е хартията да излиза извън стените на формата, това ще улесни изваждането на бонбоните.
2.Подберете по- висока тенджера, доста по-голяма спрямо количеството на съставките. Стопете маслото на слаб огън и добавете меласата, захарта, златния сироп и оцета. Бъркайте внимателно докато се стопи захарта и се получи еднородна   смес.
3.Увеличете температурата до умерена температура.  При мен 6,5 от 9 степени.Бъркайте докато сиропа се сгъсти и започне да образува мехури. Около 5 -6 мин.Ако имате термометър -154 градуса
4.Махнете от огъня и веднага сипете содата, като разбъркате. Внимавайте! Течността заприличва на лава и се надига стремително нагоре.
5.Изсипете сместта в подготвената тава и оставете за около 30 минути да се охлади. Нарежете с нож, например за пица, парченца, колкото искате големи.Когато правите това, сместа е още мека.

6. Оставете да се охлади за няколко часа.Тук е необходимо да подчертая, че не трябва да изваждате тавата да се охлажда на вън, защото влагата ще се отрази зле на бонбоните.Важно е те да бъдат на сухо място.След няколко часа начупете бонбоните по очертанията , които сте направили. Завийте в хартии или целофан и приберете в херметически изолирана  кутия.Не е необходимо да държите на студено.



Ще бъдете очаровани от вкуса на тези тофи.




Сега за продуктите:


                              Меласа-black treacle ,


                                                 Златен сироп-Golden syrup 

може да купите от магазини "Сокони"-Има във Варна и в София. Освен това, хората организират изпращане на продукти по пощата или с куриер.В магазините има много индийски подправки, хлебчета и сосове, напитки- като например джинджифилова бира....:)

   Аз я купувам винаги от Билла- на щанда, където стоят  видовете захар.В Била може да се намери най-евтино.

Рецепти, в които използвам тези продукти:

Джинджифилови човечета-Коледен календар - Ден 10-и

Бананови мъфини с хрупкав орехов топинг и ромова поливка

Пълнозърнест кекс с касис и лавандула - дъх на лято, на поле ...и гора.Усещане за селска къща и спокойствие...

Джинджифилови къпкейкчета с лимонова чийзкрем глазура - Ден- 5-и

Gingerbread man бисквитки - Коледен календар - Ден - 19 -ти

 

 

 


Коментари

  1. Бети, представям си аромата!
    Обичам меласа и в момента имам в хладилника от нар :)
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ДАни,
      Аз пък не съм опитвала меласа от нар.

      Изтриване
  2. Bety,с втората снимка направо ме разби!Невероятна снимка!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, обожавам този аромат! Прекрасни са и снимките и бонбоните!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни