Homemade Cadbury's Crunchie Bar -Коледен календар Ден 20-ти







Първо да се извиня, че заглавието ми е на английски, но, ако го бях превела ми се струва, че никой нямаше да разбере за какво става дума.
Любовта ми към този десерт на Cadburys -Crunchie е както се казва, любов от първа хапка ....та до днес.



Това, че не се продава в България и редките ми срещи с него, ме накараха да търся начин да си го направя сама, четейки съставките и ....докато един светъл ден видях. Гордън Рамзи да го приготвя за един свой десерт :

Млечен десерт с " пчелна пита" на Gordon Ramsay 

Реших, че може и вие да харесвате този десерт, ако сте го опитвали и да искате да си го приготвите  у дома, а ако не сте, ето повод да си го направите.А приготвянето му е много, много бързо. В поста по -горе съм сложила линк, към видеото с Гордън Рамзи.



Продукти:

* 1 чаша захар
* 2 супени лъжици мед
* 2 супени лъжици златен сироп



 Златния сироп може да се замени с глюкоза. А може да се купи от магазини Сокони-във Варна и София.
след това

* 1 супена лъжица сода бикарбонат
* шоколад (аз използвах черен Нестле, оригиналният десерт е с млечен шоколад)


Приготвяне:

 1. Пригответе тавичка с квадратна форма  с приблизителни размери 15*15 см. Формата няма значение, важно е да не е много голяма, за да бъдат крънчитата ви по- дебелички.Намазвате я с масло и застилате с хартия плътно по стените. Оставяте настрана. Наистина е важно първо да приготвите формата.


2.Поставяте първите 3 продукта в голяма тенджера. Вижте моите снимки и ще разберете защо е необходима голяма тенджера, а най- важното е вие да сте до нея неотлъчно....да не кажете, после че не съм предупредила....:)Поставяте на котлона и с постоянно бъркане на слаб огън  разтопявате захарта. Засилвате огъня докато сместа стане кремообразна и започне да образува пяна и балончета. бъркате и варите още 4-5 минути. Нищо не хвърчи и не е опасно.

 

 3. В този момент слагате содата и разбърквате . Махате от котлона. Ефекта е този от долната снимка- горещата течност става като лава - изключително бързо.






 4. Изсипвате веднага в подготвената тавичка.



5. Поставяте във фризера. НЕ НАВЪН, където вали сняг и е влажно.
6. Изваждате и начупвате на парченца.
7. Стопявате шоколада и потапятяе парченцата от всички страни с помоща на вилица. Поставяте на кухненска хартия да се стегне шоколада. 

Готово- имате си вкусна карамелена хрупка!





Коментари

  1. Бети, не съм виждала този десерт до сега, изглежда много съблазнително. Добре е, че си направила постъпкови снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се внася в България.Всъщност почти няма на тази фирма продукти,а всички са много вкусни.Благодаря ти, Мариянка!

      Изтриване
  2. Бети, чудесни хрупкави бонбонки :)
    При липса на златен сироп може ли да се пропусне?
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, добавих в поста по-горе.Може да се замени с глюкоза. Има в Билла и в Кауфланд.

      Изтриване
  3. ОО, аз съм го яла в Лондон. Божествен!!! Само имам бързо питане, преди да се захвана да го правя и аз. Откъде да се сдобия със златен сироп и какво представлява, че май не съм чувала/виждала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина!
      Можеш да замениш с глюкоза. Всъщност златния сироп е глюкоза но с лек карамелен вкус.

      Изтриване
  4. Ех, Бети, просто си уникална! Браво! Този десерт и цялата ти поредица за Коледа заслужава адмирации! Ти си вдъхновение за всеки, докоснал се до красотите ти! Карамелчето ще го направя в най-най-скоро време, а ти продължавай все така.
    Снежана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря за топлите думи!
      Весели празници, Снежана!

      Изтриване
  5. Бети, разкошни са! Поздравления за креативността, възхищавам се на уменията ти и от сърце ти се радвам! Прегръдки, с пожелания за прекрасни и незабравими празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,благодаря ти!
      Прегръдка и хубави празнични дни!

      Изтриване
  6. Ееееее , много ми хареса това ,Бети ! Браво ! А щом и хрупка (нали имам нови зъби :))) ще пробвам !
    С прегръдка ! Хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,радвам се, че ти е допаднал. Той не е твърд и няма опасност за зъбите. Важното е, да се избегна каквото и да било овлажняване на "пчелната пита"- пълнежа.

      Изтриване
  7. Ау, "довърши ме" с тези бонбони! Какви идеи само представяш! Блестяща си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, ето още едни бонбонки, които се радвам, че ти харесват!:)

      Изтриване
  8. Страхотно! И много подробно:)

    ОтговорИзтриване
  9. Този шоколад е великолепен, наскоро ми донесоха един много голям шоколад и бях много възхитена от различният вкус, така че съм сигурна, страшен десерт! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте.
    Изглежда страхотно! Ще се радвам да го направя и да ми се получи. Бих искала само да попитам още както е горещо ли се поставя във фризер или се чака да изстине? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изчаква се да изстине. Няма нищо трудно в приготвянето и ще се получи. Важен момент е тавата, в която ще се втвърдява да е приготвена и поставена в близост до котлона, където работите. От една страна да се избегне изкипяването на горещата течност, а от друга да не се загубят балончетата въздух в сместа.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни