Джинджифилови човечета-Коледен календар - Ден 10-и
Една от любимите бисквитки на децата по Коледа е Джинджифиловото човече. Направих тези бисквитки за благотворителния базар, организиран от училището на племеницата ми Белослава в София. Тя учи в Немското училище към посолството на Германия. Ако искате може да отидете и да си вземете.
На 14.12. от 17.00 до 19.00 часа
В Руския културен център на ул."Шипка" 34
или
На 16.12. от 10.30 до 17.00 часа
В къщичката на училището на
Немския Коледен Базар пред Народния театър
Продукти:
* 800 грама брашно
* 4 ч.л. какао
* 80 грама течен мед
* 60 грама меласа
* 360 грама пудра захар
* 200 гр масло,меко на стайна температура
* 4 яйца
* 4 ч.л сода бикарбонат
* 1 ч.л сол
* подправки * :
* 12 ч.л. канела или на вкус
* 2 ч.л. смлян карамфил, за предпочитане прясно смлян
* 3 с.л прясно смлян джинджифил
* 2 с.л. коледни подправки микс
* 1 ч.л смлян кардамон
Приготвяне:
1.В голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, пудрата захар, содата, подправките, солта и какаото
2.Оформете кладенче и добавете маслото, меда, меласата, джинджифилът и яйцата.Започнете за
бъркате с вилица или дървена лъжица, продължете с ръка и оформете на топка.Това става бързо и без
добавяне на допълнително количество брашно.
Разделете тестото на няколко топки и ги увийте със свежо фолио. Оставете през ноща на хладно.При мен печенето се
получава на следващата нощ .Не е проблем да остане и още една нощ.3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.
4.Загрейте фурната до 180-190 C
5.Подгответе хартия с размери на тавичките, в които ще печете..
Поставете хартия на плота, и с платнена торбичка,
пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне за отделянето на
бисквитките. Откъснете парче от тестото и с помоща на друг лист хартия
или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм.Нарежете желаните
форми. Отделете изрезките и сложете хартията в тавата за печене.Добре е
в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за
да се изпекат равномерно.Така правя когато изрязвам бисквитки, които са
по-големи или са с много нарязана форма и не искам да се деформират.Това тесто става и за медена къщичка, но наистина е важно да не местите фигурите , да печете на хартията, на която сте ги разточили.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки- проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.
6.Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където напълно да изстинат.Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите.Можете да използвате подходяща лопатка, с която да ги пренесете от хартията на решетката.
7.Аз съм украсила с фондан и съм рисувала съ сладкарски бои. След като изчакате да изсъхне украсата съхранете в добре затворени кутии.
Отворите са правени преди печенето на бисквитите , а след това на покритата с фондан бисквитка отново се отрязва същия отвор. Направени по този начин бисквитките могат да се закачат на елхата или на подарък....:)
Ето ги и миналогодишните
Разгледах наведнъж целия коледен календар - страхотен е. Бисквитите ти са пълни с много аромати и настроение.
ОтговорИзтриванеА бебешката торта от ноември ме остави без думи - толкова детайли и така идейно и многопластово всичко наредено.
Артист си ти, Бети :-)
Дени, думите ти винаги много ме радват!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки!
Очарователни са! Носят толкова много коледно настроение!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили, благодаря ти!
ИзтриванеУдивителни са! Много ароматни и вкусни.
ОтговорИзтриванеЗа оформянето, думи нямам!
Много коледно настроение носят бисквитките!
Прегръдки и хубав ден, Бети!
Благодаря ти, мила Катерина!
ИзтриванеБети, изненада ме! Тези джинджифилови човечета са големи сладури, много красиво и точно в твоят стил, не знам защо, но тези рисунки, върху фондан са като твой подпис. Предполагам, че ще ги изкупят веднага, но ако имам път натам непременно ще ги потърся:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Бонбонче!
ИзтриванеМного се радвам , като видя думите ти!
Ще има и други, които ще ви покажа днес....
Красиви ,красиви ! Много !
ОтговорИзтриванеОсобенно господа -снежковците :) !
Хубав вечер ,Бети ! Прегръдка !
Ив,благодаря ти!!
ИзтриванеВесела празнична подготовка и на теб!
Здравей, Бети! Искрено се възхищавам на невероятния ти талант. Истината е че даряваш много радост и вдъхновение с прекрасните си творения.
ОтговорИзтриванеИзползвам възможността да ти задам един въпрос, ако ми позволиш.Избрах тази твоя рецепта за сладки и и я изпълних с мтого старание. В процеса обаче ми убягна какво става с пудрата захар, която я има в необходимите продукти, но не и после в самото приготовление. Сякаш и маслото ми беше недостатъчни, ащото ми стана много суха сместта и не се омеси на тесто. Можеш ли да ми помогнеш? Предварително благодаря! Пожелавам ти Светлина и Топлина в душата! Поздрави от Веси!
Здравей, Веси!
ИзтриванеМоля да ме извиниш, пропуснала съм да я изброя в продуктите, които се пресяват с барашното. Веднага ще поправя пропуска. Идеята е, че всички подправки, брашно какао, пудра и набухвател се пресяват, за да се смесят много добре.А маслото, заедно с другите съставки-мед, меласа, яйца се слагат в пресетите и се замесва тесто.Получава се не много меко тесто, но не лепне и не е необходимо да се слага брашно, за точене.Може би, защото аз разточвам на хартия за печене. Съжалявам, че така ти се е получило.Тази рецепта е като на всички други бисквитки, само съм добавила меласа.Ако бях копирала от другите постове, нямаше да пропусна това...аз и със затворени очи вече мога да ги забъркам тия бисквитки, любими са ми като консистенция, вкус и начин на правене. Още веднъж те моля да ме извиниш!
Благодаря ти, за прекрасните сърдечни думи!
Желая на теб и семейството ти много прекрасни мигове, здраве и весели празници!
Благодаря! От сърце ти желая весели празници, озарени с много вдъхновение! Бъди здрава и щастлива! Веси
ОтговорИзтриване