Маслени портокалови бисквитки с орехови целувки- Коледен календар - Ден 18 -ти
Тези бисквитки са изключително крехки и вкусни, топящи се в устата....Рецептата е адаптирана от немско списание.Много ми приличат на американските Melt in Your Mouth Shortbread .В оригиналната рецепта бяха с кръгла форма и декорирани с шоколадово копче. Аз реших да ги украся със сушени червени боровинки и шамфъстък. Освен това, част от брашното замених с нишесте. Приготвянето им е много лесно и бързо.
Продукти:
* 125 гр студено масло
* 75 гр. пудра захар
* щипка сол
* настърканата кора от един портокал, старателно измит
* 120 гр. брашно
* 30 гр. нишесте
За ореховите целувки :
* 75 гр. смлени орехи
* 1 яйчен белтък
* 65 гр. захар
за декорация:
* сушени боровинки
* шамфъстък
Приготвяне:
1.Поставяте пудрата захар в блендера. Нарязвате маслото на парчета и поставяте също в блендера. Добавяте портокаловата кора. Затваряте и блендирате. Добавяте нишестето и брашното и отново пускате блендера.Изваждате сместа и оформяте на топка.Поставяте между две кухненски хартии и разточвате.Ако междувременно тестото се е стоплило и започнало да лепне, сложете го с хартията във фризера или на вън, в момента е студено.НЕ добавяйте брашно.Ако работите бързо и в стаята не е много топло, няма да се наложи да охлаждате допълнително.От разточеното тесто нарежете плочки. Нарязвате с ножа за пица ленти с каквато искате ширина, а след това съответно оформяте дължината на бисквитките. Тъй като те се разширяват при печенето е необходимо да се разделят. За да стане това по-лесно, поставих листа с разточените и изрязани бисквити във фризера. След 15 минути извадих и с помощта на широк нож прехвърлих всеки втори ред на друг лист. Престоя във фризера ми осигури абсолютно чисто прехвърляне.
2. Фурната се загрява на 150 градуса
3. Докато стоят във фризера бисквитите, направих ореховите целувки.Белтъка се разбива на гъст сняг, добавя се захарта постепенно и се разбива докато се получи твърда лъскава маса.Добавят се смлените орехи и се разбърква. Подготвяте се сушените боровинки и зелените шамфъстъчета.
4. С помощта на лъжичка нанасяте от белтъчно-ореховата смес върху всяка бисквитка и нареждате от украсата. Или както аз направих за по-бързо- сложих белтъчната смес в една торбичка, отрязах с ножицата 5 см отвор в единия ъгъл и шприцовах от сместа.
4.Поставяте във фурната и печете 30 мниути.
5. След изваждането с помощта на широк нож, прехвърляте върху решетка.
Не мога да кажа колко бисквитки се получиха, защото още след първата тава започнах да ги унищожавам - естествено трябваше да опитам, въпреки, че имах очаквания, и след това се започна, едно окусване, както казва моя син, коя ми се видя нефотогенична, коя крива,...намирах на всяка една недостатък, за да има причина да я хапна....Все пак има още за детето..., това дето е вкъщи ...за другото, ще пека като се върне..:)
И така времето за приготвяне беше кратко-30 минути, печенето - 2 тавички по 30 минути, снимане -20 минути и постване -2 часа!
Уау, това описание с разточване, после охлаждане, пак оформяне ...малко ме разколебава...времето за приготвяне и печене не е страшно, ама тези два часа чистене ме плашат! Много настроение носят!
ОтговорИзтриванеИгличе, много е бързо, но като го описва човек, изглежда така. Няма някакво чакане. Докато те се охлаждат , забъркваш горната смес.. и не е ЧИСТЕНЕ а ПОСТ-ване т.е. публикувана....:)Погладнах аз ли съм спала като съм писала, ама не...:)
ИзтриванеБети, няма почивен ден в коледния ти календар. Как ти хрумват тези идеи - маслен блат с целувчен - страхотно съчетание и на аромати!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Благодаря,Дени!Като текстура и усещане при ядене са страхотно съчетание, наистина..
ИзтриванеБети, и аз правих маслени с портокал и шоколад!
ОтговорИзтриванеЧудесно ухаят!
Твоята идея за целувките ги прави още по-неустоими!
Прегръдка и хубава сряда!
Прагръдки, Дани!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Харесват ми, Бети! То при теб всичко ми харесва :))) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриване:)
ИзтриванеБЛагодаря ти!
Хубав ден!
:) Бети, усмихна ме! Бисквитките обаче са наистина вкусни, не съм правила такъв тип. Много интересни и различни. И този ден календарът поднася приятно вкусни изненади:). Какво ли ще има утре? Нетърпелива съм:):):)
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти!:)
ИзтриванеКрасиви и привлекателни / опс - тук преглътнах..!/
ОтговорИзтриванеАз трябва довечера за правя нещо за партито на сина ми в училище...
Ще видим.
Поздравления за прекрасната публикация!
Благодаря за коментара в моя блог - и аз много харесвам тази карикатура.
Благодаря,Боряна!
ИзтриванеАко нямаш готови меденки, можеш да направиш мъфинчета или къпкейкчета-бих препоръчала :Джинджифилови къпкейкчета с лимонова чийзкрем глазура-бързи са, лесни и много вкусни.
ето линк:
http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/12/5.html
или:Храна за ангели
линк:http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/12/12.html
Весела подготовка!
Разсмя ме, Бети :) и аз така хапвам нефотогеничните :)) Остатъкът е определено фотогеничен и примамлив с таз орехова паста и шамфъстък!
ОтговорИзтриванеЛучи, трябва да имам някакво оправдание...:)Инак, всички са еднакви и красиви, но са и вкусни, как да спре човек да ги "окусва"...
ОтговорИзтриване"И така времето за приготвяне беше кратко-30 минути, печенето - 2 тавички по 30 минути, снимане -20 минути и постване -2 часа!"
ОтговорИзтриванеПо-точно от това не може да се каже! :)))
А май всички си хапване нефотогеничните, само че не си признаваме!
Удачно съчетание на двата блата и много ароматно от другите съставки!
Приятна вечер!
Благодаря ти, Тили!
ИзтриванеКолко са пъстрички бисквитките,Бети!Имам същата съдинка :) и по този повод да те питам твоята ползвала ли си я във фурната,страх ме е да не се пукне?
ОтговорИзтриванеХубава и спокойна вечер!
Роси, благодаря ти!
ИзтриванеДа, пекла съм-Боровинков пай, ягодов пай, черешово-вишнов пай...- какъв да бъде за вас?
На моите отдолу пише, че могат да се използват в микровълнова и във фурна.
Така, че спокойно печи...:)
Бети,
ОтговорИзтриванечудесни са! Имат всичко, което обичам. Но това с постването два часа, аз ако толкова време отделям, няма да постна никога. Ама ти си ми перфекционистка, затова така. Айде вече да идва Коледа, че не издържам всеки ден при теб с тези разкошотийки;) Прегръдки!
Марти, разсмя ме....има много съпътстващи фактори, като например колко пъти ще стана от компютъра, колко и какви снимки съм направила и т.н.....
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Много крехки и вкусни ще да са и тези сладки, Бети! А орехи щом си имат, още повече! :)Обичам ги във всякакви сладкиши, придават неповторим аромат и как само хрупкат...!
ОтговорИзтриванеВесело настроение ти желая, мила! Целувки!
Благодаря, мила ИРма!
ИзтриванеМоля, дайте информация колко трайни са тези сладки?
ОтговорИзтриванеТази година ми се ще да започна по-рано, искам да си направя план - кое след кое .. а и да имам време да повторя ;)
Мая, тъй като това са бисквити, със сигурност ще бъдат вкусни и 10 дни, след като са приготвени. Съхранявани в кутия, която се затваря добре и държани на сухо и хладно.
ИзтриванеЗабавна и приятна коледна подготовка!
Ще се радвам да ви харесат!