Трюфели " Мини коледни пудинги - Коледен календар - Ден 5-и
Обичам Коледа, обичам да ме обгръщат топлите ухания на канела, карамфил и портокал. Обичам, всички коледни специалитети, и не знам дали ще успея и тази година да направя всичко запланувано. Един от любимите ми от няколко години сладкиш е Коледния пудинг. Миналата година ви показах един. А сега ви представям едни малки варианти на този чуден сладкиш, които се приготвят значително по-бързо, но носят неговия аромат.
Продукти:
* 200 мл млечна сладкарска сметана с 30% масленост
* 200 гр. млечен шоколад, аз използвах на Нестле готварски
* 100 гр. черен шоколд, аз използвах на Нестле готварски
* 3 с.л. тъмен ароматен ром или 1 ампула ром на д-р Йоткер
* 4 с.л. mincemeat-това е смес от сушени плодове-няколко вида стафиди, ябълки, подправки, корички и сок от портокал и лимон, бадемови ядки, палмово и слънчогледово олио, дестилиран алкохол.Използва се за традиционните английски пайове - mincemeat pie.
* 30 гр.масло на малки парченца**
* какао, за овалване на трюфелите
** Слагам маслото, защото когато се яде бонбона, текстурата е някак по-мека и се получава усещане за топене в устата. Можете да пропуснете.
за декорация:
* 70-80 гр бял марципан.
* 50 гр.бял шоколад
* червена и зелена боя или червен и зелен готов фондан по около 20 гр.
Ако не използвате готов фондан за направата на листенцата и плодчетата, оцветявата с боите равни количества от белия марципан. Оформяте от черения цвят топчета - по 3-4 за всеки бонбон и по 2 листенца от зеления фондан.
Приготвяне:
1. Начупваме шоколада на малки кубчета и поставяме в дълбока стъклена купа.
2.Загряваме сметаната до завиране и заливаме шоколада. Оставяме за около 5 минути и започваме да бъркаме с дървена лъжица или силиконова шпатула, докато шоколада се разтопи и се получи гладка шоколадова смес.Добавяме маслото и продължаваме , докато се поеме от сместа.Добавяме алкохола или есенцията и покриваме със свежо фолио за няколко часа.
3. Когато сместа се повтвърди, добавяме 4-те лъжици mrncemeat и разбъркваме. Оставяме на студено до окончателното втвърдяване на ганаша.
4. Разточваме белия марципан и изрязваме с помоща на формичка- цвете, подложките за нашите мини коледни пудингчета.Оставяме да засъхнат.
5. Когато сместа е напълно втвърдена и може да се оформя на топче, сиппваме в дълбока купа какао. Гребваме от шоколадовата смес с помоща на лъжичка количество, колкото орех и оформяме с длани топче. Пускаме в купата с какаото и с леко движение, все едно искаме да подхвърлим топчето овалваме всеки бонбон. Изваждаме, като леко поиступваме и нареждаме в чиния. След като сме направили всички бонбони, започваме да украсяваме.
6. Разтопяваме на водна баня или в MW белия шоколад и го сипваме в малка торбичка, на която изрязваме отвор в единия край 1-2 мм. Капваме в центъра на всяко цвете малко шоколад и поставяме трюфел. След като приключим с всички оформяме глазурата отгоре.Докато не се е втвърдил шоколада поставяме по 2 листенца и по 3-4 червени плодчета.Оставете за няколо часа докато напълно се втвърди белия шоколад.
Може да опаковате и да подарите на приятел.
Други лесни и ефектни бонбонки са :
Тук с пълна сила се вихри коледния дух! Кое от кое по-интересни предложения!
ОтговорИзтриванеТрюфелите са страхотни, с много ухания и настроение!
Поздрави!
Много са красиви и убедена съм, много вкусни!
ОтговорИзтриванеМоите ще ги харесат, изключая микса от сушени плодове.
Усмихнат ден, Бети :)
Бети, ПРЕКРАСНИ са! Лесни ми звучат, а с перфектна празнична визия! Ще се възползвам от рецептата - благодаря ти! Поздрави и хубав Никулден!
ОтговорИзтриванеСнежи,благодаря ти!
ИзтриванеЛесни са, това е общо взето базисна рецепта, поне за мен за трюфели, а добавките могат да бъдат различни....декорацията също.
Страхотно шоколадово изкушение! Моля те, ако имаш възможност пусни една снимка на готварския шоколад на Нестле, защото явно не съм срещала такъв досега , а в нета нищо не открих! :)
ОтговорИзтриванеАни, благодаря!
ИзтриванеМожеш да видиш тук:
http://vkusnosbety.blogspot.com/2012/03/blog-post_12.html
но сега слагам и снимка на опаковката отвън.
Страхотна рецепта,страхотно хрумване!Страхотно изпълненеие !Поздравления !
ОтговорИзтриванеЖ.В.
Сърдечно благодаря, Ж.В.!!!
ИзтриванеВелиолепни бонбони ! Красиви и много коледни !
ОтговорИзтриванеС поздрав ,Бети и хубав празник днес !
Ив, благодаря!
ИзтриванеХубав празник и на теб!
Много са красиви и тези,Бети!Весел Никулден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, РОси!
ИзтриванеХубав празник и на теб!
Бети страхотни са и като вкус и като изпълнение, много красиви!
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря ти, наистина са много вкуснички, и даже вече свършиха...Ще правя нови за подаръци...
ИзтриванеО, много са ти симпатични трюфелите, Бети, толкова празнични!
ОтговорИзтриванеАз планувах такива сладки да правя, че от лятото още съм си ги харесала и чаках с нетърпение момента, за да ги видя на масата сред елховите клонки :) Но пък, фондана и бадемовият марципан на нас не са ни никак вкусни, та не знам... на шоколада май ще понаблегна.
Хубава, празнична вечер, мила! Прегръдки!
Ирма, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМожеш да стопиш бял шоколад и да го разстелиш , когато тсе повтвърди да отрежеш с формичка подложки от него.А за украсата, вероятно може да се замеси от смлени бисквитки и малко масло нещо като тесто и да се оцвети и да се оформят топчетата и листенцата, щом не обичате марципан. Аз го предпочитам пред фондана, но тук е в малки количества....
Прегръдки и за теб!