събота, 24 декември 2011 г.

Коледен пудинг - Коледен календар - Ден - 24 -ти



Още един невероятно вкусен десерт, който също се приготвя около месец преди Коледа.Отново е с дълго приготвяне  , но този път на водна баня. Както за всяко нещо, което готвим избираме качествени продукти и тук  правилото е същото, може би дори в по-голяма степен.Не бива да използваме продукти, останали в шкафа, не е от типа почисти шкаф.Необходими са ни грижливо подбрани, пресни сушени плодове.Освен това е хубаво предвартелно да предвидим купите или купата, в които ще приготвим пудинга, както и тенджерите или тенджерата, в която ще се вари на водна  баня. Ако не съм ви уплашила - прочетете рецептата, помислете какво бихте могли да използвате и направете този  прекрасен , ароматен  и сочен десерт.Струва си всички усилия.







Продукти:
Сухи съставки

         * 225g/8oz тъмни, черни стафиди
        
* 225g/8oz без семки стафиди,
        
* 225g/8oz стафиди
големи жълти
        *   275g/10oz меки трохи от  бял хляб
        
* 100g/4oz сушени кайсии, нарязани на ситно (приблизително със същия размер като стафидите) аз предпочитам да използвам сливи
        
*100g/4oz сушени смокини, нарязани на ситно (приблизително със същия размер като стафидите)        * 75g/3oz захаросани кори, нарязани на ситно
        
* 50g/2oz бадеми, ситно нарязани, може и да не са бланширани
        
* 225g/8oz   захар мусковадо
        
* 225g/8oz масло
        
½ чаена лъжичка сол.
        
1 чаена лъжица  смесена подправка-кориандър, индийско орехче, семена от копър, карамфил, кардамом, канела, бахар, черен пипер
        
*   1 ч.л. канела
        
*   ½ ч.л. прясно настъргано индийско орехче


Всички сушени плодове и бадемите се накисват от предната  вечер с няколко лъжици бренди .


Мокри продукти:

        
*1 портокал, настърганата кора и сок
        
* 1 лимон, настърганата кора и сок
        
1  ябълка, почистена и настъргана
        
3  яйца, леко разбити
        
* 150ml/5fl унции  тъмна бира
        
* 150ml/5fl унции мляко
        
* 4 супени лъжици коняк или бренди
        
*  масло за намазване на купите, в които ще се приготвя пудинга



Приготвяне: 
 
   
1.Поставете всички сухи съставки в голяма купа и разбъркайте заедно старателно.
   
2. Добавете мокрите съставки и разбъркайте добре  с ръцете си.

   3.  Разделете сместа в  две намазани огнеупорни купи, например от йеанско стъкло или керамични, за които сте сигурни, че са устойчиви на загряване с обем -1 ½ литър / 2 ½ пинта  напълнете ги  почти до ръба, като много добре притискате, след това загладете с лъжица.Това е много важно , за да могат съставките да се споят добре.
   
4.  Покрийте всяка купа с хартиен кръг, колкото е диаметъра на .ръба на купата. Желателно е с маслоустойчива хартия , но става и с кухненска. Отгоре обвийте с по-голямо парче алуминиево  фолио като много внимателно притискате плътно по ръбовете. Завийте с още хартия като оформите нещо като дръжки, все едно завивате бонбон .Стегнете с дебел конец около ръба.Целта е да не влиза вода вътре и да не се изпарява от течността вътре.
   
5. Оставете пудингите на студено  за една нощ преди готвенето.
   
6.  Пригответе две тенджери, които са по-големи от купите в които са пудингите, ако е необходимо сложете на дъното режетка или по-малка купа, така че, когато сложите купата с пудинга нивото на водата, което ще налеете да дойде до половината  или малко над половината на купата с пудинга.Ако имате специална решетка за тенджерата под налягане , бихте могли да използвате нея.

   7. Покрийте тенджерата с капак или купол от фолио  варете   в продължение на седем часа. Проверявайте  нивото на водата редовно и  доливайте винаги с вряща вода, колкото е необходимо, за да се запазят  купите наполовина потопени.
   
8.  След седем- часа, извадете купите  от тенджерите и оставете да се охладят. Развържете и премахнете  фолиото и листовете хартия, заменете ги с чисти.




   
9.Съхранява се на  на хладно и сухо място (или замразява, ако предпочитате, въпреки че се запазва перфектно за година или повече незамразено). Преди поднасяне на Коледа, се връща във формата и се поставя в ттенджера  с малко вода , покрита с капак за около два часа.Бихте могли и в микровълновата да го  стоплите за 5 минути, но трябва да е затворен в съд, за да не изсъхне, а само да се сгорещи и да започне да ухае. 

Поднася се с разбита сметана или полят със захарна глазура с аромат на бренди или портокалово масло с бренди.Бихте могли да го гарнирате и с топка сладолед.


Портокалово масло:

    
* 100 g меко масло
    
* 100-150 грама пудра захар
    
*  (50-6ml) шери или бренди, а ако имате портокалов ликьор също би било много вкусно и ароматно
    
* 1 с.л. много ситно настъргана портокалова кора



 За да направите портокаловото масло с  електрически миксер, разбийт маслото и захарта в средно голяма купа, докато се получи  нежно жълт крем. Добавете брендито и портокалова кора и отново добре разбийте. Сервирайте в почистена половинка от портокал. Важно е, да е на  стайна температура.

8 коментара:

  1. Прекрасен е! Честита Коледа!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, Честито Рождество!
    Много здраве, топлина и любов в дома ви!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Коледа, Бети! Благодаря ти, че направи празниците толкова вълнуващи!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети,Честито Рождество!
    Отбих се да те поздравя и получа поредната порция празничен уют.Благодаря, че направи трудния за мен декември по-светъл, красив и спокоен!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Коледа и на вас мили дами!
    Траяна, Дани, Candy, vili, желая ви здраве и радост и сбъдване на мечтите!

    Благодаря ви за подкрепата и красивите пожелания!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Весела Коледа! Бъдете щастливи!

    ОтговорИзтриване
  7. При каква температура трябва да се вари? Трябва ли водата да ври?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Варенето е на слаб огън, т.н. къкрене.
      Важно е също така да не се допусне да влезе вода в пудинга.
      Успех и приятно коледна подготовка!

      Изтриване