Джинджифилова бисквитка за Дядо Коледа. Коледен календар- ден 14-и Ginger cookie for Santa Claus
Някой, някъде беше казал, че най-вкусни са най-неугледните на външен вид бисквити. Вероятно е имал предвид, неукрасени, без декорации и т.н. придаващи "търговски вид" способи. А може би е имал предвид точно тези бисквити- хрупкави отвън и с мека сърцевина, разливащи аромат на меласа, джинджифил и портокал.
С малки колебания между тези неописуемо вкусни Брауни бисквитки и тези меки Джинджифилово-меласа-портокалови бисквити с племенницата ми единодушно решихме, че от тези бисквити ще сложим в чинийка за Дядо Коледа. Все пак редно е да уважим коледните аромати. А Санта заслужава най-добрата и най-вкусна бисквита, нали! Сложих и едни Маслени марципанови спирали, които също се оказаха достойни за почерпката и вървят с мляко. Все пак до Коледа не се знае може и много шоколадовите и меки и извънредно вкусни Брауни бисквити да се озоват там. Какви бисквити ще сложите вие за Дядо Коледа? Ако не сте решили, опитайте тези.
Всъщност за мен няма невкусни бисквити. Всички видове имат своето очарование, и когато пред мен стои една обикновена бисквита, в повечето случаи се оказва, че е едно малко вкусно съкровище с необикновен вкус. Такава е и тази.
Всички вкусни рецепти записвам в любима тетрадка. Продиктуваната рецепта за тези бисквити, от племенницата ми също записах в нея. А тази тетрадка вече си има уникална, много красива и любима обложка! Съвсем неочаквано я получих като подарък от едно мило момиче, с много сръчни ръце. Казва се Стефи. Погледнете какво още е измайсторила в нейния интересен блог Шаренко
Ето я и моята обложка, с много нежно и красиво ангелче в любими цветове, с красиви зимни ботушки, държащо сърчице!
А съвсем скоро ще ви покажа един друг подарък, който също ме изненада много, много приятно.
Използвах ситна кафява захар и по-едра с изразени кристали за овалване на бисквитите.
Използвах и меласа. Невероятно съчетание се получава, когато към тестото се добави меласа и джинджифил. Ако не с те пробвали досега, непременно опитайте. Ето тези
Меки тиквени бисквити с джинджифил-меласа пълнеж. Коледен календар - Ден 2-и - Pumpkin Whoopie Pies with Ginger-Molasses Filling
или тези
Джинджифилови къпкейкчета с лимонова чийзкрем глазура
А сега рецептата за Меки, джинджифилови бисквити с меласа
Продукти:
за около 40 бр бисквити
* 1чаша ръжено брашно- 100 гр
* 1 чаша пшенично пълнозърнесто брашно - 100 гр
* 1 1/4 ч.л. сода
* 1 с.л. смлян джинджифил
* 1 с.л. пресен настърган джинджифил
* 1 ч.л. канела
* 1/2 ч.л. настъргано индийско орехче
* щипка сол
* 3/4 чаша меко масло -около 120 гр.
* 1 непълна чаша мека кафява захар-80 гр
* кората на 1 портокал- настъргана
* 1 ампула портокалова есенция
* 1 ампула ванилия/масло на д-р Йоткер
* 1/4 ч.ч. меласа-40 гр
* 1 голямо яйце
* около 5-6 с.л. кафява едра захар за овалване
Приготвяне:
1 . Загрейте фурната до 170 С. Покрийте с хартия за печене две тави .
2. Разбийте заедно маслото , захарта , солта и содата за хляб на пухкав крем.
3. Добавете яйцето, а след това меласата .Разбийте и добавете портокаловата кора, настъргания джинджифил и отново разбийте добре за кратко.
4. Добавете пресятото брашно с подправките. Ще се получи не много твърдо и лепкаво тесто. Не добавяйте брашно, а поставете тестото за около половин час на студено.
5. Поставете захарта за овалване в дълбока купичка. Горе на снимката съм сложила в купата от меката захар и направих снимката, но след няколко топчета я смених с едрата кристална захар, защото исках бисквитите да блещукат.
6. С лъжичка гребвайте от тестото и с длани оформете топче, колкото орех или 15-20 грама. Оваляйте топчето в захарта .
7. Поставете ги в тавата, на разстояние едно от друго. Аз събирах по 20 броя .
8. Печете бисквитките за 10-11 минути, ако искате да са хрупкави по краищата и меки отвъртре и 12-13 минути до 14 за хрупкави изцяло. Харесват ми и двата варианта, особено с мляко.
9. Извадете от фурната и подръжте малко в тавата. Бисквитите са много меки. След 3-5 минути извадете и поставете на решетка за окончателно охлаждане.
Маслени, марципан бисквити спирали
Тези бисквити пък получих като рецепта от братовчедка ми.
Продукти:
за около 40 бр.
* 250 гр брашно-бяло
* 60 гр фина захар
* 150 г масло
* 3 жълтъка
* 1 шушулка ванилия
* 300 г марципан
* 3 с.л. портокалов ликьор
* 1 1/2 чаша шоколадови капки
Приготвяне:
1. От маслото, зрънцата от шушулката ванилия, захарта, двата жълтъка и брашното се замесва тесто. Аз направих като разбих маслото със захарта, ванилията и жълтъците, добавих брашното и замесих тестото. Разделя се на две половини. Покрива се със свежо фолио и се оставя на хладно.
2. Марципанът се омесва и се разделя на две половини.
3. Единият жълтък и ликьорът се разбиват.
4. Изрязват се 2 листа с размери 30/25 см
5. Посипва се единият лист леко с брашно и върху него се разточва едната половина тесто. Уверете се, че тестото не е залепнало някъде върху хартията. И един съвет, който изобщо не беше споменат в рецептата. Важно е да погледнете, защото после при навиването на рулото, ако някъде е полепнало тестото, рулото ще се скъса. Върху другият лист, съвсем леко посипан с пудра захар се разточва марципанът. (В оригиналната рецепта, марципанът трябваше да се омеси с 80 гр пудра захар, но аз я пропуснах.)
6. Намазва се тестото с половината от жълтъчната смес, посипва се с половината шоколадови капки.(В оригиналната рецепта беше настърган шоколад) Отгоре се поставя разточения марципан. Минете отгоре с точилката, леко притискайки марципана за добра спойка.. Внимателно отделете хартията. Навийте на стегнато руло. Не трябва да остава въздух при завиването. Готовото руло завийте със свежо фолио и оставете в хладилника за час или два. Може да опечете и на другия ден.Когато решите да печете загрейте фурната на 175 С.
7. Направете същото с другото тесто и марципан.
8. Нарежете рулата на филии с дебелина 1 см. Поставете ги в тави, застлани с хартия. Не е необходимо да оставате голямо разстояние. Печете с обдухване 12-15 минути.
9. Извадете с шпатула и охладете на решетка.
Ако бях поръсила настърган шоколад, вероятно щеше да има освен двата цвята в спиралата и един по-тънък шоколадов, тъмен слой.
Тези бисквити са с интересна текстура-меки маслени бисквити, с дъвчащ ефект от марципана.
Бети, обичам джинджифил!
ОтговорИзтриванеПравила съм подобни бисквити с меласа и джинджифил и са прекрасни!
И другият вариант е чудесен.
Дядо Коледа ще бъде затруднен в избора си!
Прегръдка!
А, Дани знам, че много си падаш по джинджифила! Наистина са много вкусни!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети, май Дядо Коледа няма да иска да си тръгне от вас, само какви изкушения си му подготвила. :)
ОтговорИзтриванеГрабвам и аз едничка (ама и от двата вида ;)) и ти желая вълшебна вечер!
Като гледам колко бисквити има, доста време ще стои :))
ИзтриванеЕх, тези вторите много са ми на сърце, харесаха ми много, ще ги направя! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ти харесат!
ИзтриванеБлагодаря, Павлинка!
Съвсем права си, че няма невкусни бисквити! Дядо Коледа ще бъде доволен!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Прегръдка, Тилия!
ИзтриванеБети, не мога да спра да се възхищавам на вдъхновението и идеите ти. Просто съм ти голям фен, да си знаеш:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря сърдечно, Нели!
ИзтриванеРадвам се да те видя!
Не съм пробвала бисквити с меласа и джинджифил, но ми звучи много интересно.
ОтговорИзтриванеОтново ни представяш прекрасни вкусотийки, Бети! Наслада за очите! :)
Алекс, ще ти харесат. Опитай.
ИзтриванеБлагодаря за комплимента!
These cookies looks delicious - love gingerbread at this time of year.
ОтговорИзтриванеHave a nice day
Vicky,
ИзтриванеThanks for stopping!
Ароматно, красиво, вкусно, празнично... бих продължила до безкрай! Отново ме очароваш, Бети с прекрасните си предложения! Тефтерчето е много сладко! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти!
ИзтриванеМного си мила!
Se me hace la boca agua, cada vez que entro aquí!!!!!!!! Y esa funda de libreta, es una preciosidad, felicidades a tu amiga, por tan generoso y bonito regalo. Besitos canarios.
ОтговорИзтриванеGracias por los cumplidos!
ИзтриванеДадо Коледа ще е доволен от такъв ароматен, вкусен и красив подарък!
ОтговорИзтриванеЧестита ти обложка с усмивка :)!
Прегръдка, Бети!
Благодаря, Ивана!
ИзтриванеБети, безкрайно ти благодаря, че моето ангелче е намерило място в сърцето ти. Дано и твоите вълшебни ароматни приказки се чувстват уютно при него. Голяма чистосърдечна усмивка и прегръдка от мен.
ОтговорИзтриванеСтефи, наистина съм възхитена и с голямо удоволствие ще приютявам бележниците с рецепти в тази обложка!
ИзтриванеБлагодаря ти за прекрасната изненада!
Бисквитките на Дядо Коледа са прекрасни! Днес ги направихме в къщи, и макар, че замених меласата с мед пак станаха идеални. Няма да останат до Коледа, но пък определено ще ги направим пак и определено ще пробваме и с меласа. Благодаря за рецептата и весели и светли празници!
ОтговорИзтриванеВаля, много мило, че си решила да споделиш! Радвам се, че ви е допаднала рецептата! С меласа ароматът е много по-различен и вкусът също. Би могла да използваш Dark Muscovado захар. Тя има същия аромат.
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи и пожелания!
Весели празници на теб и семейството ти!
Топчетата как стават бисквитки,при печенето слягат и се разливат или преди печене се приплескват до форма на бисквита /не е споменато/
ОтговорИзтриванеНе се приплескват. Разливат се при печенето. Тестото, веднага след направата му е меко и лепкаво, за да може да се оформи на топчета се поставя на студено (маслото в тестото го стяга, при печенето се разтопява и липсата на много брашно позволява “разливането“)
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеимам 1 пакет захар Мусковадо, мога ли нея да използвам за тези 80 гр. захар в рецептата или трябва да е по-светла захарта?
Да, може.
ИзтриванеБлагодаря Ви за отговора. А колко дни преди Коледа е най-добре да се приготвят?
ОтговорИзтриванеСедмица, две. Важното е да се съхраняват в кутия с плътно затваряне за да не изсъхват.
Изтриване