Лешников сладоледен пай Коледен календар Ден 15-и - Hazelnut Ice Cream Pie
Колкото повече наближава Коледа, и пека различни бисквити, правя менюта за различните празнични дни, списъци за пазаруване, толкова повече си мисля, че ще е необходим и някакъв лек, свеж десерт или поне готовност за такъв. Обичаме след вечеря да гледаме филм или да си говорим. Един лек десерт, като сладолед би бил приветстван и желан от всички. Добре е да имаме готовност за приготвяне на такъв десерт- ще очарова всички, а вие ще го приготвите много бързо. Можете да си осигурите продуктите още от сега. Сладолед, бисквити, малко масло и ако печете меденки- направете и няколко с най-малките формички, които имате. Приберете ги точно за декориране на сладолед, мелби или кексчета. Лесно и ефектно.
Продукти:
за сладоледа
* 100 гр лешниково брашно или фино смлени лешникови ядки
* 200 мл млечна сметана
* 1 кутия кондензирано мляко-около 400 г
* щипка канела
* 1 шушулка ванилия
за " пая" или бисквитената подложка
* 100 г джинджифилови бисквити
* 30 гр меко масло
* няколко дребни меденки да декорация
Приготвяне:
1. Поставете тенджера с незалепващо дъно на котлона. Загрейте и изсипете лешниковото брашно в нея. Бъркайте, докато лешниците започнат да ухаят. Махнете от огъня и налейте млечната сметана. Добавете семенцата от шушулката ванилия и разбъркайте. Покрийте и оставете на студено.
2. Към охладената лешникова сметана добавете кондензираното мляко и разбъркайте докато се получи еднородна смес.
3. Поставете в машината за сладолед и пуснете на 20 минути. Ако нямате машина, изсипете сместа в кутия и поставете във фризера. Няколко пъти може да разбъркате, ако искате. Оставете за няколко часа или до сервирането.
4. Когато машината спре изсипете сладоледа в кутия и поставете във фризера.
Преди сервиране извадете 15 минути на стайна температура или за 30-40 минути поставете в хладилника.
5. Поставете бисквитите в блендера. Смелете ги на трохи. Добавете маслото и отново блендирайте. Маслото само леко овлажнява трохите. Разпределети ги в малки формички, може леко да притиснете, но не е необходимо. Гребнете лъжица сладолед, предварително потопена в гореща вода, поставете по една топка във всяка форма. Поръсете малко канела и поставете по една бисквита върху сладоледа.
Може да използвате и готов сладолед.Аз предпочетох да си направя.
Толкова ми е студено в момента, че за никакъв сладолед ми се мисли. Но в Коледната нощ, когато сме се сгрели пред камината с червено винце, може би точно това ще ми се прииска за финал. А и децата с радост ще приветстват идеята! Благодаря за кой ли път, Бети!
ОтговорИзтриванеАх, още тук ти е било студено :))а аз продължих да те моря със сладоледени предложения! Но съм сигурна, че някой ден ще се сетиш за това ароматно ледено нещо:))
ИзтриванеАз ти благодаря!
Прегръдка!
Бети, чудна вкусотия... Грабвам едничка и ще си я запазя направо за закуска - сладолед за закуска. :) Обичам сладолед през зимата... Навън е снежно, вътре е топличко и сладко-сладко всички си похвапваме сладолед, ех... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Бети! :)
Гери, от една партия сме- и аз обичам сладолед през зимата!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети, отново чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеПоднесено прекрасно!
Прегръдка!
Дани, благодаря ти!
ИзтриванеХареса ми идеята на сервиране. Рецептата за сладолед също, но определено бисквитената подложка и сладките меденки му придават съвсем празничен вид. Благодаря ти, Бети!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Снежи, много се радвам, че ти допада идеята за поднасянето. И във вкусово отношение много добре се съчетават- опитай!
ИзтриванеАх, ти Мечо, малък Мечо:))) имаше една такава детска песничка и не знам защо но точно сега ми изникна в ума:))) Страхотна идея, отново, Бети! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, не я знам тази песничка, но твоят Малчо е още на тази тема... Радвам се, че съм те подсетила, и аз обичам детски песнички.
ИзтриванеМного идейно и по детски забавно си го измислила,Бети!
ОтговорИзтриванеМного интересна рецепта за сладолед,харесва ми цялостната композиция!
И по-назад разгледах какво съм пропуснала,тази година изобилието е по всички кулинарни фронтове,комплименти!
Прегръдка с пожелание за прекрасна, нова ,предпразнична седмица!
Роси, благодаря ти за сърдечните думи!
ИзтриванеВинаги ме радваш с коментарите си!
Този Мечо голям сладур! Супер изглежда рецептата!
ОтговорИзтриванеВкусно се получава, наистина!
ИзтриванеБлагодаря, Ина!
Pero que artista eres Bety!!!!!!!!!! Besitos canarios.
ОтговорИзтриванеGracias por su elogio amable, Maria usted!
ИзтриванеВълшебна, вълшебна Бети! И един сладолед можеш да поднесеш специално и тематично за Коледа! Възхищавам ти се!
ОтговорИзтриване