Най-вкусните портокалово-шоколадово-бадемови мъфини. Коледен календар Ден 20-и - The most delicious orange-chocolate-almond muffins
Това са най-най-най вкусните портокалово-шоколадово-бадемови мъфини! Богати на вкусове и аромати, а аз добавих и зимна празнична визия. От къде идва магията им- богат черен шоколад - той винаги ни разтапя от удоволствие, портокалов аромат,- уютен празничен зимен аромат. Когато се разпукват микроскопичните ароматни сферички, когато белите портокал, ви завалядават приятни, стоплящи спомени....Нахлуват в съзнанието ви и ви изпълват с топли чувства. И накарая изисканата ароматна прегръдка на прясно запечени бадеми. Текстурата е това, което усещате след като сте се насладили на ароматите от печенето и която се излъчва от готовите мъфини. Не мога да я опиша. Ако трябва да е с една дума- богата. Помогнете ми, когато ги опитате. За допълнителен разкош са намазани с шоколадов ганаш от черен шоколад и сметана с капка горчив бадем и портокалов ликьор, поръсени с леко запечени ароматни бадеми. Сложих им и по едно шоколадово дърво. За завършек на зимната приказка поръсих сняг от лека пудра захар. Опитайте ги и на вас ще станат любими!
Продукти:
за около 16- 18 мъфина
* 250 г брашно
* 100 г пудра захар
* 1 1/2ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. сода за хляб
* 1/2 ч.л. сол
* кората на два портокала
* 1с. л.прясно изтискан сок от портокал
* 1 ч.л. екстракт от ванилия
* 3 големи яйца
* 200 г заквасена сметана
* 60-70 г леко запечени бадеми
* 200 г черен шоколад- добро качество
* 200 г масло
* 3-4 капки есенция горчив бадем, по желание
За сироп:
* 20-25 г прозрачен, светъл мед.1 с.л.
* 100 мл прясно изтискан сок от портокал
За глазурата:
* 200 мл сметана, мин. 30%
* 200 г начупен черен шоколад
* 3 с.л. Grand Marnier- портокалов ликьор
Освен това :
* листенца от бадеми
* иглички-бадемови
* кокос
* пудра захар
* 100 г черен шоколад
2 с.л. олио
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 175 С
2. Пресейте пудрата захар, брашното, набухвателите и солта. Добавете настърганата кора от портокалите, разбъркайте.
3. В кухненски робот или в блендер поставете начупения шоколад и блендирайте на по-фини парчета. Добавете бадемите и отново блендирайте за кратко.
4.Изсипете шоколадовата смес при брашното и разбъркайте. Ако имате кухненски робот добавете към шоколада брашното.
5. Ако сте с блендер, както мен сипете в 3/4 от купата на блендера от брашно-шоколадовата смес. Добавете маслото на кубчета на няколко пъти, като междувременно блендирате за кратко.
6. След като блендирах част от брашното с част от маслото изсипах тази смес в голята купа с брашно-шоколад сместта. Разбърках и отново сложих в блендера до 3/4 от обема му. Добавих останалото масло и след това добавих около 1/3 част от сметаната. Блендирах за кратко.
7. Върнах сместа обратно в купата и разбърках леко.
8. Разбих в друга купа останалата сметана, яйцата, ванилията, бадемовата есенция и портокаловия сок.
9. Течната смес добавих към брашно-шоколад сместа, като за кратко пусках миксера с бъркалките.Когато цялата смес се овлажни, разбих на бавни обороти за кратко.
10. Разпределих сместа в капсули за мъфини, разположени в тавичка за мъфини. Запълних почти до горе. Загладих.
11.Поставят се в загрята фурна и се пекат около 15-20 минути. Или до суха клечка.
Леко са издути, но това ми харесва.Извадете и охладете на решетка.
Докато се пекат останалите мъфини пригответе сиропа. В малка тенджерка се поставя портокаловия сок и меда. Довеждат се до завиране. Изключва се огъня. Когато всички мъфини са опечени и охладени се намазват с четка с горещия сироп. Ако е необходимо отново го загрейте.
Докато мъфините се пекат пригответе шоколадовия ганаш за глазурата.Загрейте сметаната. Поставете натрошения шоколад в купа. Залейте го с горещата сметана и оставете за 3-4 минути. След това започнете да бъркате със силиконова шпатула, докато се получи гъста, шоколадова, гладка маса. Охладете, като от време на време разбърквате.
Подгответе листенцата и игличките, като леко ги запечете поотделно в тефлонов тиган или керамичен, при непрекъснато разбъркване. Запичането е съвсем леко, докато започнат да освобождават аромат.
Намажете всички мъфини с ганаша и поръсете с бадемовите листенца и иглички или кокос, ако желаете.
Докато мъфините се пекат или охлаждат направете шоколадовите дървета. Разтопете 1/2 от количеството шоколад на водна баня. Когато е напълно течен, добавете към него останалото количество. Махнете от огъня и разбъркайте докато се стопи и стане еднородна смес. По този начин темперирате шоколада. Добавете олиото и разбъркайте добре.Оставете леко да се охлади.
Поставете сместа в малко пликче и отрежете в единия ъгъл отвор около 2 мм.
Шприцовайте дървета върху хартия за печене. Ако е необходимо повторете. Оставете да се втъврдят.
Тази украса може да се приготви предварително.Съхранява се на стайна температура-20-22 С.
Когато решите да поднесете с малък нож направете разрез в центъра на всяко кексче, леко развижете на ляво на дясно за да направите място за дървото.Поръсете с малко пудра захар през цедка.
Насладете се на прекрасния вкус.Зарадвайте близките си.:))
Бети, във всичко си се постарала. Толкова е идейно и така силно си ги описала... Грабвам едничка утре за закуска. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Я, кой още не спи! :))
ИзтриванеВземи си Гери, има още, все още :)
Много са вкусни наистина!
Благодаря ти!
Няма как да заспя преди да видя как поредният ден те е вдъхновил, Бети. Само да знаеш какво вдъхновение носиш на мен след това...
ИзтриванеПросто много силно те прегръщам! :) Бъдете много здрави и ти, и семейството ти!
Ще взема да си копирам някой от предишните коментари, защото ситуацията е същата... аз зазяпана в снимките, мозъкът ми по-зазяпан и от мен ;) Т.е. не може да разсъждава и сглоби сносен коментар :) Многоооооо са симпатични и идейни!! Много коледни с тези аромати и визия! Абсолютно ти вярвам и за вкуса!!! Бравоооо!!! Прегръдка и лека нощ :) :*
ОтговорИзтриванеМного ми харесаха, Бети! И рецептата, и декорацията, и подробното обяснение. Със сигурност ще ги направя, дори и да не смогна точно за Коледа. Поздрави!
ОтговорИзтриванеНевроятни са, Бети!
ОтговорИзтриванеЧудесен аромат!
Прегръдка и много усмивки!
Бети, че са вкусни е сигурно, обаче толкова красиви снимки показваш, че направо ми спират дъха. Ти си страшно идейна и оригинална и е истинско удоволствие да идвам тук. Весели празници и прегръдки!
ОтговорИзтриванеНевероятни са, Бети, не само най-вкусни, но и най-красиви! Такива прелестни празнични одежди си им облякла! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИстинско удоволствие е да си пия кафето сутрин с теб Бети!
ОтговорИзтриванеА тази сутрин ми поднасяш и мъфинка с него ... и то каква мъфинка???
Благодаря ти!
Чудесна горичка си направила, Бети!
ОтговорИзтриванеЗа мъфините съм убедена, че ще са хубави - майстор си на сладките неща ти!
поздрави сърдечни и хубави празнични дни!
Бети, Бети, ти си едно чудо!
ОтговорИзтриванеНе се съмнявам, че са вкусни, но са тооооооооолкова красиви!
И какви снимки, какви внушения! Красота!
Бъди благословена, че споделяш всичко това!
Весели празници от все сърце!
Мъфините изглеждат просто невероятно! А като гледам и продуктите, най-вероятно са и наистина супер вкусни! Идейката с дръвчетата е много готина (-:
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Просто си страхотна! Бети, много ти се радвам, ама наистина от сърце!
ОтговорИзтриванеБети, приказка е при теб! Всеки ден нова коледна история! Нямам думи - изглеждат страхотно и мъфините, и декорацията, и дръвчетата, и снимките, и всичко!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и Весели празници от мен! Много здраве и щастие на теб и семейството ти! :)
Бети, мъфините изглеждат страхотно! Влюбена съм в дръвчетата, мисля да направя повече от тях, да си имам за декорация и на други прекрасности! Благодаря за рецептата, снимките стъпка-по-стъпка, въобще за цялата идея!
ОтговорИзтриванеЕ, това е направо великолепно, красиви са, но толкова добре ми ухае! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеИмам въпрос 1л портокалов сок една супена лъжица ли е
ОтговорИзтриване1 лъжица е, ще корегирам!
ИзтриванеЩе ги приготвя за Коледния базар на детето в училище! Толкова са ефектни с тези дръвчета и не са трудни! Освен това ми звучат много вкусно!
ИзтриванеБлагодаря за поредното вълшебство, което намирам тук!
Поздрави Мария М