Бадемово- канелени звездички-без глутен. Коледен календар Ден 9-и. - Almond-Cinnamon Stars-gluten free



  Обичам да получавам подаръци, като всички  хора. Обичам и да правя подаръци. Не мога да кажа кое ми носи по-голямо удоволствие. Мисля, че радостта е еднаква....Всъщсност, като че ли радостта е двойна, когато подарявам нещо- веднъж като избирам, мисля, правя, опаковам подаръка и после от реакцията на получателя. А когато собственото ти дете ти направи подарък, неочакван, това ме изпълва с толкова топла радост- несравнимо е. Още пазя всички картички и рисунки-подаръци правени през годините, сгъвани и рисувани от детските ръчички, с единствената мисъл да донесат радост и усмивка на лицето ми. Обичам да ги разглеждам и да ги докосвам. Да си спомням прегръдките, с които са давани. Подаръкът, направен или избран и купен с мисъл за мен е наистина нещо специално, каквото й да е то. Миналата година Вики ми подари тази чаша и чиния с ангелче, опаковани грижливо от него. Да си ям бисквитки и да си ги снимам.... Аз пък без да знам за това, за да го изненадам приятно, когато се върне за коледните празници, бях купила дървеното ангелче за стаята му и същата чинийка, с която да му нося в стаята нещо за похапване....Нещата са от Кауфланд и вероятно сте ги виждали, но аз си представих, как той ги е видял, помислил е, че ще ми харесат и ми ги е купил със спестени парички. Това много ме трогна. Тази чинийка и чашка искаха да сложа нещо канелено в тях.Нали?

И както се казва- не ми е хрумнало, не съм го направила. Канелата, беше водещото. Струва ми се, че тази чиния и чаша просто си миришат на канела :) Ангелчето се усмихва канелено, златистите му крилца и те пърхат в канелена мъгла...
По стечение на обстоятелствата щяхме да ходим на гости и както обикновено, нося нещо, което приготвям у дома. Те си пожелаха

Лешникови топчета с аромат на канела-(без брашно)

но се оказа, че нямам толкова лешниково брашно у дома, а нямаше никакво време нито за чупене, нито за купуване. Направих ги с бадемово брашно. И тъй като тези топчета съм ги правила много пъти, реших малко да ги променя, още повече, че исках и друга форма.А и от главата ми не излизаха канелените чашка и чинийка. Ако и вие сте си купили такива или усетите някоя чинийка у вас да иска нещо канелено, направете си тези бисквитки.



Може би сега е момента за протокола да кажа, че обикновено не снимам полупразни и изпити чаши, но наистина не можех да устоя на млякото с кафе и канела в чашата и отпивах,  докато снимах.


Бисквитките са хрупкави и са много подходящи за топене в мляко или кафе. Ако не искате да са толкова хрупащи и наподобяващи кантучини, може да печете по-малко време. Времето за печене и ефекта, който искаме- по-меки или по-хрупащи зависи от големината на бисквитите, и дебелината им.  Съветът ми е да пробвате няколко бисквити и да прецените как ги искате. Също така относно глазурата- може да ги изпечете с нея, ако не ви разочароват пукнатините, които се появяват. Или да ги намажете с глазура след изпичането и да оставете да се засушат. Може и да ги изчеткате с малко пудра само. Може да добавите към глазурата малко канела- тогава ще е по-бежова, а не искрящо бяла. Аз направих всички споменати. Като поръсих накрая с малко канела.

 


Може да пробвате да изчеткате и със златен ядивен прашец върху опечената или изсъхнала глазура, ако имате.


Ето и рецептата:

* 300 г бадемово брашно ***
* 80 г фина кафява захар
* 60 г царевично нишесте на д-р Йоткер
* 2 белтъка
* 2 ч.л. канела

За глазурата:

* 1 белтък
* 1 ч.л. лимонов сок или от лайм
* 80 г пудра захар
* малко канела за поръсване  по желание


***
Моите опаковки бадемово брашно бяха по 200 гр. Аз ги пресях няколко пъти, и отделих 120 гр от най-финото за френски макарони. Скоро ще направя и ще ви покажа. Между другото вие с какъв вкус предпочитате?



Приготвяне:


1. Пресейте нишестето, канелата и бадемовото брашно. Изсипете в купата и това, което остава в ситото. Смесете  със захарта.

2.Направете тесто с  всички съставки и оставете на хладно в продължение на 1-2 часа. Разточете между два пласта свежо фолио или хартия за печене. Тестото е леко лепкаво.С помоща на  формичка звезда изрежете бисквитките.  

3. За глазурата разбийте белтъка със сока от лимон или лайм, след което добавете пудрата захар на малки порции и разбийте, докато стане лъскава. С четка за рисуване покрийте звездите с глазура и печете на 170 ° C в продължение на 8-10 минути или по-малко.




Ето бисквитките, които ще пътуват към Вики.
Неви, ако прочетеш това- и теб те очакват....



А на вас ви желая  една празнична, канелена седмица!


Коментари

  1. Бети, и аз пазя нещата от децата, помня подаръчетата, купени със събраните стотинки, прегръдките и усмивките, радостните сълзи,,,,,това е най-скъпото на света! Пожелавам ти ароматна седмица и пълна с положителни емоции!

    ОтговорИзтриване
  2. Всеки път, когато ми потънат гемиите, идвам насам, Бети, да си вдигна главата и настроението;). Страхотни звездички! Малко пропуснах предните няколко дни, но ще наваксам;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, радвам се, че ти харесва тук!
      Горе главата и настроението, Коледа наближава, и всички ще си бъдете у дома!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Най-най милите подаръци са тези от децата! И аз съм скътала такива и си ги гледам с много много мили чувства и помня кога и как и защо съм ги получила! Насълзиха ми се очите, Бети, толкова топла публикация! И Ангелчетата и чинийките и всичко е в такъв синхрон, с думите ти! Бисквитките са очарователни и вкусни, приготвени с любов, снимките са невероятни! Тази публикация, Бети е невероятна! Приятелски те прегръщам и ти желая още много много мили жестове от близо и далеч, още много красиви емоции!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бисквитките се сбъднаха, благодарение на този подарък!
      Благодаря за сърдечните ти думи, Кате! И за пожеланията
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Толкова миличко ми стана, прекрасно. А за бисквитките - както винаги приказни неща си направила, а този път и с дъх на канела. Усмихната и слънчева седмица ти желая, Бети!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Алекс! Ще го усетиш, когато имаш дечица! Благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Бети, ама колко е топличко при теб... И не само от топлината вкъщи или от фурната със сладките, ами от майчината топлина, обичната. Желая ти винаги да я усещаш!
    Прекрасни звездички... Толкова коледни!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Гери, топличко и пълно със звездички и ангелчета....Истинските ще се върнат скоро :)
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  6. Пак се размечтах, Бети! Такава топла и уютна приказка разказват снимките ти, пък и ти самата, с хубавото предисловие! Топла канелена вечер ти желая с любимите душици :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тики!
      А скоро и с любимите душици!

      Изтриване
  7. Толкова са красиви, приказни и ароматни!
    И толкова красиво и вълнуващо разказваш...Стана ми уютно и топло на душата!
    Всичко, което правиш е вдъхновено от любовта, която те изпълва!
    Удоволствието, което изпитвам, когато вляза тук е толкова зареждащо, усмихващо и ме кара да се чувствам невероятно!
    Благодаря, мила Бети!
    Бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Сандра!
      Благодаря ти за толкова сърдечните думи!
      Радвам се, че се чувстваш така, след като надникнеш в блога ми!

      Изтриване
  8. Бети, прекрасен подарък - ангелче от ангелче.
    Бъдете здрави!
    Весел и празничен декември!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни звездички си сътворила за твоите ангелчета, Бети. Здрави бъдете и весели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, благодаря ти!
      Бъди здрава!
      Хубав, празнични дни!

      Изтриване
  10. Кой не обича подаръци, но при теб продължението ми хареса и заразителния ентусиазъм! Снимките са страхотни, а уютът, който носят е с печат "Бети"! Сърдечни поздрави и не спирай да ме радваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря ти!
      Радвам се, че намираш време да се отбиеш тук и да ме зарадваш с ведрото си настроение!

      Изтриване
  11. Имаме същото ангелче у дома, а дъщеря ми като видя поста ти си сложи снимките за скреен сейвър на компютъра си.

    Почувствах със сърцето си тази история и двете извадихме кутията с нейни рисунки от годините....Беше толкова приятна вечер!

    Благодаря ти, Бети!
    Бъди здрава и благословена!
    Весели празници!

    Боряна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Боряна, толкова много ме зарадва коментара ти!
      Желая ви прекрасни празнични дни, много усмивки и бъдете здрави!
      Благодаря сърдечно!

      Изтриване
  12. Изглеждат страшно вкусно, аранжировката също. Това Ангелче е много сладко! От твоя сайт се научих всеки ден да правя нещо коледно, благодаря ти !
    усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря Ина! Така по-дьлго ми е празнично..Радва се, че ти допада идеята! Весела подготовка!

    ОтговорИзтриване
  14. Много красиви звездички Бети! Обещават да са много вкусни :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонименноември 19, 2024

    Снимките ти са като за книжка! За бисквитите не се съмнявам изобщо!

    Ваня Б

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни