Класическо тирамису. Коледен календар Ден 18-и - Classic Tiramisu

  
Един любим десерт на много хора. Ценителите го ядат 24 часа след приготвянето му. Тогава всичките му съставки, аромати са се споили в перфектно съзвучие. Освен, че ще ви кажа как го правя аз, ви предлагам и една празнична идея за сервирането му.  Това не отнема време. А резултатът е чудесен- на мен и на тези, които го опитаха в този му вид (все някой трябва да изяжда снимковия материал, или както казва синът ми- моделите) много им допадна.


Адаптирала съм рецептата, която има на опаковките на маскарпонето, което купувам.

Продукти:
* 400 г бишкоти
* 500 г маскарпоне
* 1 чаша сладкарски крем- 200 мл ***
* около 600 прясно приготвено еспресо**
* горчиво какао за поръсване
* 3-4 с.л. марсала

Освен това:

* брокат за хранителни  цели за ръбовете на чашите
* белтък за намазването на ръбовете
* 50-100 гр горчив шоколад- в зависимост от броя и вида на фигурките
* малко шоколадови или захарни топчета, звездички, блясък за поръсване на шоколадовите фигури

*** Ако нямате сладкарски крем, и не ви се приготвя може да замените с разбити 5-6 жълтъка със 100 г запар на водна баня. Разбива се докато сместта увеличи обема си и стане бладожълта и гъста.По принцип рецептата е с 4  много свежи яйца , като белтъците се разбиват отделно на сняг с малко захар. Аз предпочитам или сладкарски крем - вижте линка. Или както описах по-горе- жълтъци на водна баня и добавям към маскарпонето още 200 мл млечна или заквасена сметана.

Марсалата, съм си купила изключително за тирамису. Виждала съм съпруга на братовчедка ми, който е италианец да добавя Амарето.

** Приготвятейте всяка чаша еспресо, след като сте приключили с предната. Кафето е добре да е топло.



Приготвяне:

1. Смелете бишкотите в блендер до трохи. 
2. Разбийте леко белтъка и потопете ръбовете на чашите в него, а после в броката. 
3. Разбийте маскарпонето, като прибавяте сладкарския крем и марсалата.
4. Поръсете слой бишкотени трохи-1-2 лъжици(това зависи от диаметъра на чашата ви, но приблизително слоя бишкоти да е 1,5 см), полейте с 2- с.л. кафе. Разпределете и от крема около 2 см слой. Повторете, като оставите място за шприцоване. Направете това с всички чаши.
5. Останалия крем поставете в пош и шприцовайте както съм показала на снимката-"снежни преспи" -като използвате само отрязана торбичка или объл накрайник и розички със звездовиден накрайник


6. Поставете за 24 часа в хладилник.

7. Направете шоколадовите фигурки като разтопите шоколада. Добавете 1 с.л. олио, разбъркайте. Направете си малък пош като направите фунийка от хартия за печене или използвайте малка торбичка. Сипете вътре топлия шоколад. Отрежете връхче около 2 мм и шприцовайте кръг, както е на снимката или елхички. Поръсете с дребните фигурки и оставете да се втвърди. Не правете прекалено тънки очертания, за да не начупят при поставянето или да се разтопят от топлината в стаята. 
Направете повече, отколкото са ви необходими.

 

8. След като тирамисуто е престояло, преди поднасяне, поръсете с какао, поставено в малка цедка и поставете шоколадовата декорация.

 


Разбира се може да се поднесе и без шоколадова украса, но с малко усилие и почти никакво време в обикновения десерт се внася празничност.










 Добре изглеждат и на бял фон :))



Ако искате нещо по-нетрадиционно и свежо опитайте

Лимоново тирамису с лимончело и зелен жасминов чай

Коментари

  1. Искам да имах поне прашинка от твореца в теб... Толкова красота излиза от сърцето и ръцете ти, Бети, прекланям ти се! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, със сигурнаст имаш други прашинки, в друга област! Например в сърдечността!
      Благодаря ти за винаги милите думи, с които толкова много ме радваш!

      Изтриване
  2. Бети, следя всичките ти публикации, за съжаление нямам време за коментари, но искрено ти се възхищавам. Притежаваш невероятен талант и безгранично въображение!
    Така си поднесла това тирамису, че дори и на мен - заклет анти-фен на тирамисуто ми се прииска да си придърпам една чашка. :)

    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А! Какво чувам- антифен?!
      Ето, че може и антифеновете на тирамисуто да го заобичат! Таня, много е вкусно! Явно си попаднала някъде на не добре приготвено...може би...Как ми се иска да те нагостя с една чашка.

      Благодаря ти, ценя, това, че точно за нещо, което не обичаш си решила да ми пишеш!

      Изтриване
  3. Точно това исках и аз да кажа ... творец от класа си Бети!
    Сигурно твориш и докато спиш :)
    Моите аплодисменти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ти да не гледаш сънищата ми? Вярно е, че сънувам торти и сладкиши!
      Много прегръдки за хубавите ти думи!

      Изтриване
  4. Поздравления за красивите снимики, немога да спра да им се наслаждавам :) Изкуство е човек да може да поднесе една класическа рецепта по толкова неустоим начин. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, добр е дошла!
      Радвам се, че си поспряла тук и ти е харесало!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Бети, прекрасно е поднесено!
    Чудесна си!
    Благодаря ти за доставяното удоволствие!
    Прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз ти благодаря за прекрасните думи!

      Изтриване
  6. Ах, ах,ах, толкова красота на едно място, остави ме без думи! Весели празници, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пети, радвам се да те видя!
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  7. Може ли и за мен един модел? Това Тирамису, в тези чашки, с тези празнични дрешки е просто невероятно! И аз планирах за Коледа друг вариант на поднасяне на Тирамису, защото много го обичаме класическото, дано ми се получи:)). Обаче тези всичките Тирамису модели са от световният кулинарен подиум! Аплодирам ги всичките, а короната връчвам на теб, Бети! Невероятна си!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ми е интересно да видя твоя вариант! Харесват ми твоите Коледни аромати! Благодаря ти сърдечно, мило Кате!

      Изтриване
  8. Que rico, como me gusta este postre!!!!!!!!!!!!!! Besitos canarios, Bety.

    ОтговорИзтриване
  9. Мамма миа!! Не знам какво да кажа, остави ме без думи, Бети!! Поредната красота, поредния финес, поредната "Бети" в ухания и снимки!!! Бравооооо!!!! Изписвам сърце и отивам пак да съзерцавам снимките :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, благодаря ти! !!! и за сърцицето...!
      Радвам се, че ти допада!
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. Този десерт ме пренесе в Коледната нощ и ми стана толкова хубаво.... Благодаря Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зои, благодаря ти!
      Да, така поднесен си е за звездната нощ.

      Изтриване
  11. Взимам си една чашка с елхички,не мога да се въздържа като голям фен на този десерт!
    Отново зашеметяваща презентация,Бети!Какво ли ни очаква утре? :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ама какъв начин за поднасяне на класиката!!! Поздравления , Бети. Само мога да гадая какъв разкош е празничната ви маса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, благодаря ти! Нямам техника за снимане на нощна светлина :(

      Изтриване
  13. Hi Bety
    thank you so much for your visit on my blog. Now i visit you... it is so very magical here:-)!
    I love it! Your Tiramisu looks very fantastic... i wish i can be with you to taste!
    Merry Christmas and nice to meet you;-)
    Nicole

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасно, празнично, уютно и вкусно е винаги при теб. Ти си истински творец, Бети! Много ме вдъхновяваш! Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  15. В голяма чуденка съм, това ли да е гвоздея на вечерта, черешката на тортата, или онзи безумно оригинален тиквеник! От няколко дена ги гледам и не мога да реша!
    Толкова се ефектни! Прелестни!
    Бъди здрава, мила Бети!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни