Тиквена супа с джинджифил и пикантни пармезанови хрупки Коледен календар Ден 13-и - Pear, Ginger, Roasted Pumkin Soup with Spicy Parmesan Crispy


Сгряваща, питателна, интересна, ароматна и много вкусна е тази супа! Някои от съставките може да ви се видят леко странни, но само я опитайте и после споделете опитвали ли сте подобно вкусно съчетание-приятно лютичка от чилито и джинджифила, плътен оранжев вкус от морковите и тиквата, нежно кадифено докосване на кокос, богат аромат на печени лешници, екзотичност от крушата. Правила съм я няколко  пъти като съм заменяла крушите с печени или сурови ябълки. Пармезановите дантелени  хрупки- ще се влюбите в тях- пикантни и много вкусни. Може да поднесете и с различни дипове. У дома станаха любими в този им вариант.


Продукти:


*  1 чаша с вместимост 300 мл печена тиква
* 1 лук, нарязан на лунички
 

* 3 круши   може да са печени, може да замените  с ябълки също
* 4 см парче джинджифил, обелен и  настърган
*  щипка канела

1 чаена лъжичка сушена мащерка
*  
сол

*  по желание 1/2-1 ч.л. чили (в случай, че обичате по-люто)
1 супена лъжица масло
*  5-6 с.л.слънчогледово олио

* 500 мл. вода  

* 300 мл. сок от моркови 
* 200 мл кокосово мляко
* 1 ч.л. куркума

За пармезанови хрупки:

*  около 1 1/2  чаша настърган пармезан
* 1/2 чаша лешници, счукани на едро
* 1 ч.л. чили, едро нарязано
* шарен пипер, счукан
*  1 ч.л. сушена мащерка
* 1 -2 с.л. маково семе
* 1 с.л. нигела

 Допълнително за поръсване и гарниране на супата:

счукани, леко запечени лешници, чили олио, мак, нигела



 
Приготвяне:



    
1 . Загрейте в тенджерка олиото и маслото. Прибавете лука, джинджифила, мащерката. Задушете докато лукът омекне. Добавете куркумата, разбъркайте. 


    
2 .
Налейте водата, сока от моркови и оставете да заври.

    3 . Добавете тиквата, крушите или ябълките, солта и оставете да къкри и развие аромат и вкус за около 10-15 минути. Пасирайте.Накрая добавете кокосовото мляко.

    
4 .През това време направете пармезановите хрупки.Загрейте фурната на 200 С. Застелете тава с хартия за печене. Разбъркайте всички съставки. Поръсете ароматната смес на купчинки, както е на снимката, на разстояние едни от други.

 

 Купчинките не трябва да са високи. 

 


Ако искате да са извити, подгответе картонени рула от фолио или някакви други, точилка...или нещо подобно. Поставете тавата в загрятата фурната за кратко, наблюдавайте и извадете, в момента, в който пармезанът се разтопи. Оставете за кратко- не повече от минута в тавата. Извадете пармезановите дискчета докато са меки и поставете върху рулата от картон за да се извият. 

 

Може и просто да оставите в тавата да се втвърдят.

 
    
5 . Разсипете готовата супа в затоплени чинии и сервирайте с подлютеното олио. Сложете купички с мак, чили, запечени лешници и ароматните пармезанови хрупкави дискчета.


  


Може да си хрупате от пикантните пармезанови дискчета или да ги пуснете да се разтопят в горещата супа. Много е вкусна! Сгряваща, ароматна и питателна. Без пармезановата добавка и маслото е чудесна за постните дни. Използвах морковен сок, защото си бях направила в повече, а се оказа, че нямам моркови. Не исках да се лиша от тях в супата. Ако не ви се прави сок от моркови, може да добавите сурови моркови, заедно с лука при задушаването в началото.

 

Да ви е сладко!

 
Може да ви хареса и  :

Крем супа от тиква, джинджифил и кокосова сметана-веган

Интересна и вкусна, и много красиво поднесена  супа е сготвила и слънчевата Тики. Вижте нейната

Крем супа от тиква и нахут

 

Коментари

  1. Бети, знаех си, че няма да е просто супа от тиква с джинджифил (на която съм голям фен). Записвам в списъка за пазаруване круши, за да пробвам така супичката :) Пармезановите хрупки особено ме впечатлиха, точно от нещо такова имах нужда за довечера за един авокадов дип. Мисля че с хрупките добре ще се получи :)
    Хубава вечер, Бети!

    ОтговорИзтриване
  2. Хрупките са страхотни, а леката лютивина от чилито и аромата на лешниците ги прави "неискамдасвършват" :)
    Супата е много вкусна и с ябълки, с печени още повече! На нас много ни хареса.
    Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Захласвам се всеки път, когато разглеждам твоите предложения, Бети!
    Впечатляващ празничен календар - много красота, вкус и ефектни оформления,
    страхотни идеи, чудесни рецепти, прекрасни снимки...
    Поздравления и пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Който си го може си го може... Аз ще се изчерпам откъм хвалби скоро, ама едва ли твоите идеи ще се изчерпят, Бети, страхотна си!
    Поздрави от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Че е вкусна супата вкусна е и само тя би ми стигнала да преглъщам:), обаче тези хрупки са страхотна идея! Така пък да се вписват в тази супа! Невероятна си, Бети, със всичките идеи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Крекерите много ми харесват! То и супичката, но нея някак познавам, защото си я поднасям често във всякакви варианти :) Обаче с тези крекери, ще да е чудна! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, фантастично предложение!
    Обичам супи с джинджифил, но ще добавя на всяка цена и плодове!
    А пармезановите вълшебства.....ме карат да преглъщам!
    Прегръдка и хубави уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Бети пармезановите хрупки са жестоки! Как добре ще ми дойде за обяд една такава вкусна супичка ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна есенна идея Бети.Доста пикантна е за мен, но си записах рецептата.Не знам само дали ще се получи с обикновен кашкавал, никой у дома не обича пермезан.
    Чудесна и много красива супа се е получила.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни