Тиквена супа с джинджифил и пикантни пармезанови хрупки Коледен календар Ден 13-и - Pear, Ginger, Roasted Pumkin Soup with Spicy Parmesan Crispy
Сгряваща, питателна, интересна, ароматна и много вкусна е тази супа! Някои от съставките може да ви се видят леко странни, но само я опитайте и после споделете опитвали ли сте подобно вкусно съчетание-приятно лютичка от чилито и джинджифила, плътен оранжев вкус от морковите и тиквата, нежно кадифено докосване на кокос, богат аромат на печени лешници, екзотичност от крушата. Правила съм я няколко пъти като съм заменяла крушите с печени или сурови ябълки. Пармезановите дантелени хрупки- ще се влюбите в тях- пикантни и много вкусни. Може да поднесете и с различни дипове. У дома станаха любими в този им вариант.
Продукти:
* 1 чаша с вместимост 300 мл печена тиква
* 1 лук, нарязан на лунички
* 3 круши може да са печени, може да замените с ябълки също
* 4 см парче джинджифил, обелен и настърган
* щипка канела
* 1 чаена лъжичка сушена мащерка
* сол
* по желание 1/2-1 ч.л. чили (в случай, че обичате по-люто)
* 1 супена лъжица масло
* 5-6 с.л.слънчогледово олио
* 500 мл. вода
* 300 мл. сок от моркови
* 200 мл кокосово мляко
* 1 ч.л. куркума
За пармезанови хрупки:
* около 1 1/2 чаша настърган пармезан
* 1/2 чаша лешници, счукани на едро
* 1 ч.л. чили, едро нарязано
* шарен пипер, счукан
* 1 ч.л. сушена мащерка
* 1 -2 с.л. маково семе
* 1 с.л. нигела
Допълнително за поръсване и гарниране на супата:
счукани, леко запечени лешници, чили олио, мак, нигела
Приготвяне:
1 . Загрейте в тенджерка олиото и маслото. Прибавете лука, джинджифила, мащерката. Задушете докато лукът омекне. Добавете куркумата, разбъркайте.
2 . Налейте водата, сока от моркови и оставете да заври.
3 . Добавете тиквата, крушите или ябълките, солта и оставете да къкри и развие аромат и вкус за около 10-15 минути. Пасирайте.Накрая добавете кокосовото мляко.
4 .През това време направете пармезановите хрупки.Загрейте фурната на 200 С. Застелете тава с хартия за печене. Разбъркайте всички съставки. Поръсете ароматната смес на купчинки, както е на снимката, на разстояние едни от други.
Купчинките не трябва да са високи.
Ако искате да са извити, подгответе картонени рула от фолио или някакви други, точилка...или нещо подобно. Поставете тавата в загрятата фурната за кратко, наблюдавайте и извадете, в момента, в който пармезанът се разтопи. Оставете за кратко- не повече от минута в тавата. Извадете пармезановите дискчета докато са меки и поставете върху рулата от картон за да се извият.
Може и просто да оставите в тавата да се втвърдят.
5 . Разсипете готовата супа в затоплени чинии и сервирайте с подлютеното олио. Сложете купички с мак, чили, запечени лешници и ароматните пармезанови хрупкави дискчета.
Може да си хрупате от пикантните пармезанови дискчета или да ги пуснете да се разтопят в горещата супа. Много е вкусна! Сгряваща, ароматна и питателна. Без пармезановата добавка и маслото е чудесна за постните дни. Използвах морковен сок, защото си бях направила в повече, а се оказа, че нямам моркови. Не исках да се лиша от тях в супата. Ако не ви се прави сок от моркови, може да добавите сурови моркови, заедно с лука при задушаването в началото.
Да ви е сладко!
Може да ви хареса и :
Бети, знаех си, че няма да е просто супа от тиква с джинджифил (на която съм голям фен). Записвам в списъка за пазаруване круши, за да пробвам така супичката :) Пармезановите хрупки особено ме впечатлиха, точно от нещо такова имах нужда за довечера за един авокадов дип. Мисля че с хрупките добре ще се получи :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Бети!
Хрупките са страхотни, а леката лютивина от чилито и аромата на лешниците ги прави "неискамдасвършват" :)
ОтговорИзтриванеСупата е много вкусна и с ябълки, с печени още повече! На нас много ни хареса.
Хубава вечер и на теб!
Захласвам се всеки път, когато разглеждам твоите предложения, Бети!
ОтговорИзтриванеВпечатляващ празничен календар - много красота, вкус и ефектни оформления,
страхотни идеи, чудесни рецепти, прекрасни снимки...
Поздравления и пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!
Който си го може си го може... Аз ще се изчерпам откъм хвалби скоро, ама едва ли твоите идеи ще се изчерпят, Бети, страхотна си!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен! :)
Че е вкусна супата вкусна е и само тя би ми стигнала да преглъщам:), обаче тези хрупки са страхотна идея! Така пък да се вписват в тази супа! Невероятна си, Бети, със всичките идеи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКрекерите много ми харесват! То и супичката, но нея някак познавам, защото си я поднасям често във всякакви варианти :) Обаче с тези крекери, ще да е чудна! :)
ОтговорИзтриванеБети, фантастично предложение!
ОтговорИзтриванеОбичам супи с джинджифил, но ще добавя на всяка цена и плодове!
А пармезановите вълшебства.....ме карат да преглъщам!
Прегръдка и хубави уикенд!
Бети пармезановите хрупки са жестоки! Как добре ще ми дойде за обяд една такава вкусна супичка ;)
ОтговорИзтриванеСтрахотна есенна идея Бети.Доста пикантна е за мен, но си записах рецептата.Не знам само дали ще се получи с обикновен кашкавал, никой у дома не обича пермезан.
ОтговорИзтриванеЧудесна и много красива супа се е получила.
Поздрави сърдечни !
Ели, ще стане и с кашкавал.
Изтриване