Хрупкав празничен тиквеник. Коледен календар Ден 17-и - Crisp Festive Tikvenik (Traditional Bulgarian baked dish of filo pastry with pumpkin and walnut stuffing for Christmas Eve)
Аз съм от хората, които обичат тиква във всички варианти - солени, сладки, варени, печени, в супи, салати, ястия и десерти. Може би един от най-популярните, или доскоро начини за приготвяне на тиква след печената е тиквеник.Не приготвям често, защото майка ми и леля ми правят достатъчно. Да си призная аз го обичам хрупкав, а не сочен. А е ясно, че като изстине и престои няма как и да хрупа. По същия начин стоят нещата и с баклавата, а там пък и сиропа ми идва в повече. Мама винаги ми оставя несиропирани баклави, които за нейно голямо учудване, сладко, сладко си изхрупвам. Или правя от моите Баклавички с локум-вярно мекички са, но не са толкова дълбоко сладки. Ако и вие като мен не си падате по мега сладките и сиропирани баклави или сте на някаква ограничителна диета, опитайте ги. Хората, които са ги пробвали много ги харесват, дори и тези, които са почитатели на класическата баклава. Но да се върнем към тиквеника.
В желанието си да го нагодя към моя вкус- с много тиква и орехи и да е хрупкав направих ето този, който виждате в чашата. А малко по-нататък ще видите и класическия тиквеник, колко да е класически-както го прави майка ми, и както си мисля, че го правят всички хора -тиквата се настъргва, запържва се, смесва се с орехи, канела и захар. Реди се в кори, които се навиват и се пече. Леля ми например реди корите, ръси плънка, отгоре простира друг лист и така докато свършат плънката и корите.Реже на парченца и пече. И нейният начин е вкусен, а и събира много тиква :)
Продукти:
* кори за баница -1 или 2 листа
* печена тиква
* канела
* орехи-натрошени
* трохи от джинджифилови бисквити
* захарни топчета и снежинки за декорация - напълно може да се заменят с кокосови стърготини
* малко краве масло или кокосово масло за веган
1. За всяка чаша изрежете от корите за баница по 4-5 диска с размера на дъното на чашата, в която ще поднасяте десерта. Намажете ги с разтопено масло, или олио с помоща на четка. Поставете ги в тава с хартия за печене и запечете до порозовяване. Наблюдавайте ги -изпичат се бързо.
2. Печената тиква се пасира до много гладка, кадифена текстура. Трябва да е добре засушена. Поръсете канела. Ако се съмнявате, че пюрето няма да задържи форма при шприцоване, засушете в тиган с плоско дъно при непрекъснато разбъркване или добавете малко меко масло. Например на чаша с обем 200 мл добавете 25 гр масло/кокосово масло. Основното обаче е тиквата да е достатъчно суха. Охладете.Може да се приготви и предния ден.
3. След като имате гладката тиква, сложете я в пош със звездовиден накрайник.
4. Сипете във всяка чаша по 1-2 с.л. джинджифилови трохи, може и без тях, но ми допадна съчетанието на аромати, хрупкавост и вкус. Поставете един диск от корите за баница, поръсете орехи. Сложете следващия диск и така, докато стигнете височината, която желаете. Достатъчни са 4-5 до 6 дискчета. Шприцовайте тиквата и поръсете със захарните перлички и снежинките. Може да се поръси и с пудра захар, непосредствено преди поднасянето или с малко канела.
Дори и без захар тиквата е достатъчно сладка. Ако искаме да е постен не се слага краве масло и бисквити.
Насладете се на звука с който лъжичката счупва хрупкавите кори и във всяка хапчица има кадифена тиква, хрупкави кори и бисквити, и ароматни орехи.
Хрупкаво до последната хапка.:)
Класическия тиквеник ще ви покажа друг път.
Обожавам тиква, а този тиквеник е толкова различен и прекрасен, Бети! Поздравления за идеята!
ОтговорИзтриванеХубава и уханна вечер от мен. :)
Радвам се, че ти допада, Гери!
ИзтриванеИ да не покажеш другия, този ми стига! Чудесна, хрупкава идея!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Бети! Прегръди!
Благодаря, Ив!
ИзтриванеЕ, това вече е нов тиквеник, нищо общо с познатия, изкушаващ сетивата.....загубих ума и дума, Бети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за комплимента, Игличе!
ИзтриванеАми супер идея, лесно за приготвяне и толкова оригинално като поднасяне! Лъжичката е много красива! Страхотни снимки, Бети, направо ми се прииска да гребна в чашките:))) Поздрави!
ОтговорИзтриванеОх, и на мене ми се иска пак! Толкова приятен е този звук на хрупкавите кори вътре...:)
ИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
Интересно, нестандартно пък и вкусно :) чудесен десерт Бети!
ОтговорИзтриванеБих го направила с най-голямо удоволствие :)
С прегръдка от мен!
...И лесно бих добавила.
ИзтриванеБлагодаря, Дани! Ще се радвам да допадне и на твоето семейство!
Винаги с нова,интересна идея ще ни очароваш,Бети!
ОтговорИзтриванеМного красиво си аранжирала отново десерта!
Прегръдка и хубава сряда!
Какво не прави нуждата от това да си има човек негов си тиквеник :))
ИзтриванеБлагодаря, Роси!
Бети, и аз много обичам тиква, и твоят нов вариант със сигурност ще го пробвам. Красота!
ОтговорИзтриванеСлед тежка вечеря, обикновено хората отказват десерти, особено тестени. Този на никой не му беше в повече. Вкусна, красива и малка порцийка.
ИзтриванеБлагодаря, Таня!
Е, Бети, направо изби рибата с този тиквеник, страхотна идея! Някой път може и аз да го направя по специален повод, да шашна хората на масата....
ОтговорИзтриванеС усмивка
мария
Ще се радвам, Мария!
ИзтриванеТой е лесен, даже повече от обикновения.
Благодаря ти за усмивките!
Вълшебница си Бети! Преобразила си тиквеника в нещо много изисквано!
ОтговорИзтриванеЛучи, радвам се, че ти допада!
ИзтриванеБлагодаря, че се отби и ме зарадва с милия комплимент!
И аз пак ще напиша - вълшебница си, Бети,
ОтговорИзтриванеидеите, съчетанията и изпълненията - впечатляващи!
Сърдечни поздрави, здрави, щастливи и споделени празнични дни!
Дианка, сърдечно благодаря!
ИзтриванеВинаги ме радваш със сърдечните си думи!
Допадат ми вашите рецепти. Няма ли начин да получавам информация за нови постове по имейл? Благодаря за отговора!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
Изтриванеможе да станете последовател, като се регистрирате в Gmail. В дясната колона, по-нагоре има едно поле-последователи.
Друг начин е отново да си направите email в gmail.com и да ме включите в кръговете си. Тогава ще получавате известие за нова публикация. Не знам друг начин.
Радвам се, че ви допадат рецептите ми.
Весели празници!
Радвам се, че с твоя рецепта ще се представя пред гостите ми! И това ще направя на Бъдни вечер. Надявам се да успея с шприцоването!
ОтговорИзтриванеНали мога да пропусна маслото в тиквата? Ще се постарая да я засуша максимално добре.
Хубави празнични дни!
Ах, Сандра и аз се радвам!
ИзтриванеПосле да споделиш реакцията на гостите си!
Благодаря ти!
Хубави празнични дни и на теб!