Руло със снежинки и два различни пълнежа. Коледен календар Ден 5-и - Snowflakes Rolls with two different fillings
На повечето от вас техниката за рисуване с контрастно тесто е позната. Има много примери в интернет. За тези, които не са чували или не знаят как се прави накратко :
С контрастен цвят тесто, което се състои от разтопено масло, брашно и захар и какао или нишесте в еднакви количества се добавя яйчен белтък. Приготвената паста се шприцова внимателно на хартия за печене или силиконово килимче и се замразява. Отгоре се изсипва пандишпанено тесто, заглажда се и се изпича. От така изпечения и декориран блат се завива руло или се прави стена за торта, която се пълни например с мусове. Не е необходима друга украса.
Предлагам ви една лесна декорация от този тип на руло, с две плънки. Започваме от пастата за рисуване на снежинките.
Продукти:
за пастата за рисуване на снежинки
достатъчно количество за двата блата
* 30 г масло
* 30 г пудра захар
* 1 белтък
* 20 г.брашно
* 20 г какао д-р Йоткер
Подгответе сместа за снежинките:
Смесете 30 гр стопено масло 30 гр захар. Добавете яйчния белтък, 20 г брашно и какаото и Разбийте добре. С помощта на сладкарски пош или обикновена торбичка с отвор 1,00 мм нарисувайте снежинки върху 2 хартиени листа или силиконово килимче . Сложете във фризера.
за 1 блат:
* 3 големи яйца-разделени
* 1 жълтък- от пастата за рисуване-може и да се пропусне, ако ви трябва жълтъка за друго
* 100 гр.брашно-пресято* 80 гр. захар
1. Разбийте яйчните жълтъци със захарта, докато сместа стане бледо жълта и утрои обема си. Измийте и подсушете бъркалката. Разбийте яйчните белтъци на твърд сняг и започнете да добавяте към жълтъците, като редувате с брашното. Разбърквайте леко, колкото да стане еднородно тесто. Тестото трябва да остане въздушно и леко. За пэ-бързо разбиване на белтъците до получаването на твърд сняг може да добавите 1 ч.л. лимонов сок.
2. Изсипете сместа върху едната от хартиите със снежинки на равномерен слой, и ако е необходимо загладете с широка шпатула или нож. Печете за около 7-10 минути. Наблюдавайте и ако се получи неравномерно надигане, леко прободоте мястото с клечка за зъби или дървен шиш. Пробвайте с клечка на 5-та минута. Пече се доста бързо.
3. Леко навлажнете кухненска кърпа. Върху нея обърнете блата, отделете хартията от печенето.
После върнете блата обратно в хартията и завийте на руло, така че снежинките да бъдат от външната страна.
Повторете същото за второто руло. Напълнете с готовите пълнежи. Ако искате изравнете сега двата края и опитайте на вкус. Така ще може да сравните вкусовете преди и след престоя и ще се уверите, че е в пъти по-вкусно, когато е престояло.
А сега пълнежите:
Едното руло е напълнено с шоколадов ганаш от черен шоколад и сметана, поръсено с натрошени целувки. Направих го заради усещането за зима и скърцащия сняг под обувките...:)
за него са необходими:
* 200 гр черен шоколад, начупен на малки парчета
* 300 мл млечна сметана
* около 100 гр целувки- натрошени на едро
Приготвяне:
1.Начупеният шоколад се поставя в стъклена или керамична купа.
2.Сметаната се загрява и се изсипва върху шоколада. След няколко минути започва да се бърка докато се получи гладка еднородна смес. Оставя се в хладилник да се стегне.
3.Когато е вече втвърдена и е удобна за мазане с нож или шпатула нанесете по повърхността на едното руло. Поръсете с натрошените целувки и леко притиснете. Завийте на стегнато руло. 4.Опаковайте в свежо фолио и оставете за няколко часа. Рулото се реже с остър и чист нож, след всеки разрез. По-вкусно е на следващия ден.:)
Това руло е малко по-сухо от обикновено, но е интересно и вкусно. Целувките са запазили своята хрупкавост и идеята за усещането при вървене по снежна пътека е пресъздадена, каквато беше моята цел. Ако не ви се прави или нямате време за шоколадов ганаш, може да намажете с готов шоколадов крем Нутела. Около 500 -600 гр ще са достатъчни.
Второто руло е с пълнеж от мус от кокосова сметана, какао и крем Оле, настърган шоколад и кокос. Пропорциите са по-различни от дадените на опаковката, но какаото има доста уплътняващ ефект, а кокосовата сметана или гъсто кокосово мляко също, затова добавихх и вода. Действах в момента на правенето и си записвах. Ако вие използвате кокосово мляко с по-малка плътност не добавяйте вода в началото, а в последствие, когато видите консистенцията след няколко-3 минути обикновено, разбиване.
Това руло е по-сочно и влажно от първото и също е много вкусно.
Шоколадово- кокосов мус
* 400 мл кокосово мляко или сметана
* 100 мл вода
* 3 ч.л. какао
*1 опаковка крем Оле
*100 гр настърган млечен шоколад
* около 40 гр кокос
Поставете кокосовото мляко в дълбок съд. Добавете какаопо и крема Оле. Разбъркайте с лъжица или на бавни обороти с миксер. После разбийте на високи обороти около 3 минути. Ако ви се стори много гъсто, добавете 50 мл вода или 100, както съм написала по-горе в продуктите.Приготвен с кокосово мляко, този крем е по-фин и е с нежен аромат на кокос.
Може да направите снежинки от малки салфетки с ажурени краища. След като приключите с изрязването, не забраявйте да изгладите. Може да закачите с корда за полюлей, ако позволява това или на прозореца. А може да наредите на масата, ако застилате контрастна покривка или използвате дървото, като пред всеки има покривчица, която пък може да е също хартиена, с правоъгълна форма и ажурени краища.Тези снежинки, може да се използват и като подложки за кристалните чаши на масата. Може да ги наредите на връв, като прегънете на две и леко да залепите и да сложите този изпровизиран гирлянд над камината или на прозореца. Просто идея, ако в един момент не ви достигнат белите покривки или сте извън дома си и искате празничност, а няма съответните условия.
Може да видите и тези кремове, който използвах в
Cuanto trabajo Bety, para ser devorado en unos pocos minutos!!!! Besitos canarios.
ОтговорИзтриванеPara mí es un trabajo importante y el placer!Gracias querida Maria!
ИзтриванеKolejny świetny pomysł, który koniecznie muszę wykorzystać. Jestem pełna podziwu... :)
ОтговорИзтриванеOh, makes me very happy!
ИзтриванеThank you for your lovely comment!
Nice and festive December!
Уау! Страхотни рула, страхотни снежинки! Много умееш Бети!
ОтговорИзтриванеЛучия, благодаря! :)
ИзтриванеЛесно е!
Страхотно, страхотно и ако някой не е разбрал страхотно, много обичам тази техника, винаги е актуална! Великолепни снимки!
ОтговорИзтриванеИ аз много я харесвам, Павлинка! Има празничност и красота и се избягва многото захар при фондановите покрития!
ИзтриванеБлагодаря ти! Радваш ме!
Това си е произведение на изкуството!
ОтговорИзтриванеИльо, благодаря!
ИзтриванеВсеки може да го направи! Реших да покажа нещо, което всеки, без специални умения може да си нарисува, без шаблони. Всички обичаме да рисуваме снежинки :)
Бети, за мен си Творец - с главна буква! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни!
Гери, благодаря за комплимента!
ИзтриванеПрегръдка!
Изключително красиво, Бети! Прекрасни рула, браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли!
ИзтриванеБети, прекрасни са! И с двата пълнежа ми допада на вкус! Визията им е забележителна, празнична и много оригинална и в тон с чашката:)! Просто всичко тук е в пълен синхрон. Прекрасно празнично настроение има тук! Поздрави!
ОтговорИзтриванеВ тон с чашката, а всъщност, чашката се появи в кадър в последствие- бях забравила за нея...:) Тя дори е с червени снежинки, но с програмката я нагодих според идеята си :)
ИзтриванеБлагодаря ти за сърдечния комплимент, Кате!
Попаднах в снежна приказка с теб, Бети! Така красиво си описала всичко и все едно не рецепта, а приказка прочетох! Хареса ми идеята за "скърцащия сняг под обувките" :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и красив ден ти желая!
Радвам се, Снежи! Като няма сняг си измислям сама снежни приказки :)
ИзтриванеМного приятни се получиха и двете рула, много му се зарадвах и на снежното, със "снега" вътре.
Благодаря ти!
Бети, впечатлена съм не само от прекрасните рецепти, но и от професионалния начин на поднасянето им!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ми го казваш!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Даже най- обикновените сладкиши в твоите ръце се превръщат в изкуство!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Бети! Хубав празник!
Наистина е обикновено руло, Ив!
ИзтриванеБлагодаря за сърдечните думи и комплимент!
Страхотно изглежда! От много време се каня да направя някакво рисувано руло, но все не стигам до там. Страшен ентусиаст си! Много ти се радвам! Голям кеф е човек да посещава блога ти:)
ОтговорИзтриванеЧувствата са взаимни, Лулу!
ИзтриванеБлагодаря ти! И аз винаги ти се радвам!
Коледна приказка си създала! Прекрасни снежни рула, Бети!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Благодаря, мила Алекс!
ИзтриванеРазкошни рула! За мен моля парченце с целувчения пълнеж! :)
ОтговорИзтриванеИ аз се заиграх тези дни да изрязвам снежинки, но от обикновени принтерни листа. Чудни снежинки се получиха. Една идея от мен: Намажи ги много леко с разбит белтък и поръси с не много ситна сол, а ако не са някъде на топло и с кристална захар. Стават невероятни! :)
Прегръдки, мила!
А, Ирме, много интересно! Страхотна хрумка! Ръсих една година сол по едни клонки....Като че ли ще предпочета солта- имам и на по-едри кристали.Благодаря ти!
ИзтриванеА тук друго чудо! Фантастична идея с тези снежинки! Да, виждала съм в интернет снимки на торти с тази техника-сложни арабески....а ти си го направила едновременно лесно за да може всеки да си го направи, хем невероятно ефектно, празнично и приказно!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Бъди щастлива!
Рулото и публикацията със Канелените звездички са ми любими!
ОтговорИзтриванеКрасота! Имате страхотен дух!
Que cosas mas bonitas¡¡¡¡¡ y tienen que estar buenísimas!!!!
ОтговорИзтриване