Каноли от бутер тесто, с три плънки - Puff Pastry Cannoli with three fillings




Този десерт е един нов аранжимент на класическия тиквеник. Покрай традиционната плънка тиква, орехи, канела, поставена в нетрадиционна опаковка, направих и един нов крем, по-различен, лек и много приятен, веган.Също съдържа тиква, но добавих и крем Оле, който разбих с кококосово мляко. Третият вид пълнеж е сладкарски крем и маскрапоне.

Традиционния тиквеник се прави с кори за баница, и се напълва със сурова, настъргана или запържена тиква, смесена с канела, орехи и захар.Обичам тиква, и правя най-различни неща с нея. Тиквеник обаче- много рядко. Вероятно, защото майка ми много често го прави. Въпреки, че  правя много сладкиши, количеството захар в повечето от тях е намалено, до колкото това е възможно. Тиквата например се пече винаги без захар и без вода. На всички ни допада, а понякога после гарнираме с течен мед и орехи. Така опечена тиква може да се вложи в супа или в пюре за гарнитура на солено ястие, да се направят бонбонки или тези, които са веган.
Моят вариант на тиквеник е с готово бутер тесто-свежо. Плънката е от печена тиква без вода и захар, тахан, смлени орехи, канела и подсладена с кленов сироп.На всички много ни хареса.


Вторият пълнеж е отново с тиква, с крем Оле -ванилия, който разбих с кокосово мляко.Отново няма захар. Получи се много лек и пухкав, вкусен крем.

 

Третият пълнеж е от сладкарски крем, разбит с маскарпоне. Предния ден правих тирамису и ми остана от този крем. И докато чакахме тирамисуто да отлежи направих тези каноли.Те пък трябва да се хапнат веднага след напълването им. Всъщност винаги когато правя нещо, което трябва да отлежи, в хладилника или да бъде украсено и т.н. не може да се яде на мига, правя нещо паралелно, което става за ядене веднага и за потушаване на гладното въображение на обикалящите хладилника...

 

Канолите могат да се изпекат предварително, и да се съхраняват в добре затваряща се кутия. Може да ги напълните с който й да е от кремовете.Или друг по ваш избор, може и със сладолед или пасирани сварени или печени плодове. Вариантите са много.Дори и със солена плънка.
Аз нямам специални форми за печене на каноли и  използвах картонени ролки от фолио.


 

Обвих ги с метално фолио.

 

Разтворих внимателно тестото и с ножа за пица нарязах на равномерни ленти. С леко застъпване завих лентите около ролките от фолио, както е на снимката по-горе.

.

От една опаковка свежо бутер тесто получих 10 каноли. Намазах ги за апетитен вид с разбито яйце и поръсих с малко захар. Ако приготвяте за вегани десерта, не мажете с яйце.

Ето и опечените каноли. Оставете да се охладят и извадете от рулата. Аз не намазах фолиото с мазнина и за да извадя канолите от формата, без да ги начупя, първо измъкнах картонената част. После скъсах фолиото и с леко завъртане от двете страни, с движение, все едно завивате бонбон, освободих фолиото. 
 


Получиха се прекрасни цилиндри.

 
  На този етап може да ги приберете в кутия, за да ги запазите хрупкави, докато решите да използвате. Удобно е да имаме подръка.

 За плънка с тиква, орехи, тахан ни трябват:

* 200 гр печена тиква без захар и вода, почистена от кората
* 1 ч.ч. смлени орехи-100 гр
* 2 пълни с.л. сусамов тахан
* 2 с.л. кленов сироп (или мед)
* 1/2 ч.л. канела
* смлени орехови ядки за гарниране


Пасирате тиквата, добавяте останалите съставки и отново пулсирате няколко пъти.  Може да се наложи да натиснете плънката от стените на блендера няколко пъти.

Подготвяте чинийки, в които ще сервирате:

С помоща на дантела и канела или какао, оформете ивица в едната страна на чинията.На мястото къдено ще поставите канолата поставете ивица мед. Така канолата ще стои стабилно в чинията при яденето.


Може да разтопите малко шоколад и с помоща на малка целофанена торбичка, на която да отрежете едното връхче да шприцовате в чинийката някакви фигурки.


Напълнете канолите, потопете краищата в смлени орехови ядки и поднесете веднага.

Вторият пълнеж- Тиквено кокосов с крем Оле

* 400 гр печена без вода и захар тиква
* 150 мл кокосово мляко
* 1/2 опаковка крем Оле Ванилия-40 гр.
* щипка канела
* малко кокос за гарниране

В дълбок съд се изсипва половината опаковка Оле , смесва се с кокосовото мляко. Първите няколко секунди се разбива на бавни обороти, а след като се сгъсти още 2-3 минути. Готовият крем, заедно с канелата  се прибавят към тиквата и се разбива до напълно гладка и еднородна смес.
Канолите се напълват с крема и краищата им се потапят в кокосови стърготини.


За третия пълнеж:

Пълнеж сладкарски крем и маскарпоне:

* 1 чаша маскарпоне

Смесват се и се разбиват. Би било вкусно и с лимонов крем, вместо със сладкарски.


Приготвените кремове дръжте в хладилника до момента на сервирането.Пълненето на канолите не отнема много време.


Ако ви остане от кремовете, напълнете в чаша или чаши- много ще им се зарадват при следващия набег към хладилника.:)



Пригответе виличките :)









 


Да ви е сладко!



Коментари

  1. О, Бети, страхотна идея! И така красиво поднесена! Най-са ми вкусни канолите с крема от Тирамису, вече ги опитах (в почивните дни и наяве!) :) Това с паралелното приготвяне на разни неща за нетърпеливите около хладилника знам, че винаги работи, но не винаги съм толкова великодушна да върша двойна работа. Поздравления за това ефектно предложение - вече го записах!
    Хубава седмица, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, благодаря ти!
      Аз не съм виждала при нас каноли, но разглеждайки един сайт за формички, попаднах на металните цилиндърчета, с които се правят и още тогава реших, че не са ми необходими...:)

      Изтриване
  2. Прекрасни,снимки отново, топли и вдъхващи наслада и уют! А идеята за пълнежите ми хареса страшно много, Бети! Ще излъжа ако кажа, че не съм ги правила, просто у дома са в повечето случаи със солена плънка от сирена или сладка със сметна и маслен крем :) Но с тиква ... не съм никога. И аз много не си падам по класическият тиквеник, но това тук ме плени и ми се ще да опитам по-скоро! Имам си едни дървени малки форми, специално приготвени ми от милото, които не са ползвани от няколко месеца и сега ще ги поизтупам от прахта :))
    Прегръдки и много усмивки ти пращам, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, радвам се, че ти е допаднала идеята ми!
      А твоето мило е златно, виж само какви форми ти е направил! :)
      Прегръдки и хубава вечер, мила Ирма!

      Изтриване
  3. Как да не грабнеш вилицата веднага:)...прекрасни и вкусни каноли! Това с гладното въображение ми хареса много :)))!
    Прегръдка, Бети и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, много са изобретателни, когато искат да опитат нещо, пък аз не давам...То чашки ли не падаха "случайно" върху някой сладкиш, то обещания, че само едно мааааааааалко ъгълче ще се пробва и ще се намаже нещо отгоре....
      Благодаря сърдечно и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Бети, когато вляза в блога ти забравям къде се намирам!
    Наслаждавам се на красивите ти снимки и чудесни идеи!
    Благодаря ти!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря, Дани, че винаги се отбиваш тук и ме радваш с прекрасните си думи!
      прегръдка!

      Изтриване
  5. Olá,
    amei sua receita, linda e saborosa. Adorei o doce de abóbora, vou fazer.
    Bjos e tenha um ótimo início de semana.

    ОтговорИзтриване

  6. Hello!
    Thanks for stopping and compliment!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,

    Благодаря за експертно тълкуване на тази вкусна сладкарски изделия. И снимките са красиви.
    (Надявам се, че този текст е правилно преведен)

    Уважаеми поздрави,
    Ymme

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dank u hartelijk voor uw reactie op Bulgaarse taal op mijn blog!
      Knuffel!

      Изтриване
  8. Ох милата ... помислила за всичко до последният детайл :)
    Страхотна публикация, красиви снимки и обяснено толкова подробно и нагледно! Поздравления Бети!
    Как да не ги направи човек сега тези вкусотии? Всичко ми хареса и като вкус и като визия!
    Дори само кремчето без цилиндрите в чашката е чудесно :)

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, толкова да харесвам този десерт, а все ми тежеше, че се пържи (не прибягвам до тази форма на готвене, само в крайни случаи). И ето че ти излизаш на преден план с чудесно предложение, какво да кажа... Просто в мислите ми се въртят само твоите каноли... Прекрасни, прекрасни, с всеки един крем са чудо просто!
    Щастливци са твоите близки, да са ти живи и здрави и ти, за да твориш все така.
    Сърдечни поздрави, Бетии! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, аз пък не знаех, че се пържат, всъщност само съм виждала формите в един сайт и готовите каноли там. И съм особено радостна, че са ти допаднали и че съм ти дала идея как да ги опиташ без пържене...И аз не обичам да пържа :))

      Изтриване
  10. Дани, благодаря ти!
    Аз много обичам да гледам постъпкови снимки, освен да чета обяснения. Но не винаги успявам да направя такива за всяка рецепта, която публикувам. Надявам се, че ще бъде полезно за някого. Всъщност с постъпковите снимки се вижда, че е много лесно да се направят тези каноли.
    А кремчето бе оценено по достойнство! :)

    ОтговорИзтриване
  11. уааау Бети, всеки път ме изумяваш, момиче!
    Прекрасни каноли, чудесно обяснение дори за начинаещи, но при теб просто са перфектни! И снимките, и канолите!
    Поздрави и спорна нова седмица да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, страхотен комплимент!
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  12. Бети, понякога ми се иска публикацията ти да няма край:), толкова красота ни даряваш! Страхотно предложение, както винаги уникално и различно! Идеята да използваш и споделиш "формичките" е страхотна. Поздрави, Бети!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радам се, че се отбиваш тук! Радвам се и на хубавите ти думи, които винаги ми носят чудесно настроение!

      Изтриване
  13. Еха, направо ми идва пресегна и да си взема! Страхотни каноли, Бети! Много си изобретателна, поздравления!
    Поздрави, Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пети!
      Радвам се да те видя тук!
      Лесно се правят!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  14. Бети,отново съвършено представяне и блестяща идея!Твоите каноли определено са по-вкусни от оригинала,особено с тези страхотни три кремчета,най-много ми допадна второто,благодаря за рецептата!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много вкусно се получи! И много се радвам че хрумна идеята да заменя обикновеното мляко с кокосово при разбиването на крем Оле! Имам си още един веган десерт!
      Благодаря ти и чудесен ден ти желая!

      Изтриване
  15. Jak zwykle bardzo pomysłowo i pysznie! Uwielbiam do Ciebie zaglądać :)
    Pozdrawiam

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Cieszę się, że cię tutaj! Dzięki za odwiedziny i przyniesie mi radość!
      pozdrowienia!

      Glad to see you here! Thanks for stopping and bring me joy!
      greetings!

      Изтриване
  16. Прелестни снимки! А канолите са просто чудесни! Човек да се чуди от кой крем по напред да си вземе! Добре глезиш домашните :)
    Доста тирамисута тази седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, благодаря ти!
      Тирамисуто е един любим десерт на много хора!

      Изтриване
  17. С теб сме на една вълна :) Учудих се как сме направили едно и също тиквено кремче, по едно и също време :))
    Но твоята презентация е светлинни години (по естетика) напред (от моята :)) След канелените ми рулца правих и тиквеник с бутер тесто. Иска ми се да бях видяла по-рано снимките ти, за да "потренирам" твоя стил :))
    Прекрасна рецепта и запомнящи се снимки! Прегръдки, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега, ще видя и твоето кремче, Снежи!
      А аз го направих няколко дни преди да публикувам. По това време май много често всички правим някакво тиквено лакомство :)
      Радвам се, че ти харесват снимките ми!
      Прегръдка!

      Изтриване
  18. Бети, представила си страхотна идея за каноли от бутер тесто, направени с помощта на ролка и фолие. Ще я използвам, за да приготвя подобни и със сладка, и със солена плънка. Сърдечно ти благодаря!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни