петък, 25 октомври 2013 г.

Трюфели " Тиквен пай" с маскарпоне и джинджифил -Pumpkin Pie Spice Truffles with Mascarpone and Ginger


Струва ми се, че месец октомври е като една премиера за сезона на тиквите. Дали защото голяма част от света празнува Хелоуин и се напредварва да украсява домовете си с тикви, украсени елегантно с дантели или изрязани ужасяващи или развеселяващи тиквени фенери.Дали защото тиквите се прибират през този месец.... Точно през октомври, като че ли са най-многобройни кулинарните предложения с този вкусен зеленчук, който грейва на трапезата с яркия си оранжев цвят в сладки и солени ястия.
Има много рецепти за най-различни бонбони от тиква, не съм търсила и следвала определена рецепта. Базирах се на спомена си от вкуса на едновремешните ромови топчета и се водих от усета си за продуктите и желанието да постигна крайното усещане за една ароматна, топяща се в устата бонбона с аромат на тиквен сладкиш. Вдъхновението и желанието за това дойде от една  безкрайно приятна разходка в парка и минаването ми покрай любимия ми "канелен" дъб. Канелен дъб- всъщност няма такъв ботанически вид.Аз си го кръстих така заради топлия канелен цвят, в който се обагрят листата му наесен. Видя ли го, като че ли ме обгръща топлия ароматен воал на канелата....завладява съзнанието ми  и ме води право в кухнята. Кара ме да извадя канелата и всички останали продукти като че ли сами се нареждат на плота, готови да се съчетаят в една канелена вкусотия.
Връщах се от един разсадник, от където си купих нови видове мента, джоджен, исоп, калоферче и един храст, чиито листа миришат на бергамот. Можете да си представите как, въпреки саксиите в ръцете ми,  се носех с невероятно настроение към дома и нямах търпение да разсадя растенията...Вървях, оставях зад себе си ароматен билков облак и се наслаждавах на свежия въздух, на новия облик на дървета и храсти ...  и видях Дъба.
Красив,
величествен,
канелен...
Веднага разтоварих саксиите и извадих фотоапарата си, но за съжаление батериите ми бяха изтощени. След няколко дни се върнах при него и исках да го снимам и да ви го покажа, но всичките му листа вече бяха опадали. Снимах тях. Те нежно хрупкаха под обувките ми.


 Ето и бонбоните- опаковани в нежно шумолящо тишу,  галещо пръстите ви...
 

 с нежен бял шоколад, ....
 
 издаващ лек хрупкав звук при отхапване, .....

  завладяващ аромат на топли подправки, нежна, кадифена текстура.

 

Тези бонбони ще ви накарат да погледнете с други очи на тиквата, да усетите топлината и красотата на есента, нейните ароматни цветове,....мекото падане на листата, шумът им на пътеката, ефирната скреж на първите слани,....и засилващото се желание в душите ни за топлина и уют. Чудесен подарък за вашите близки.Опитайте ги.


 Продукти:

* 100 гр печена тиква
* 40+160 гр бял шоколад
* 100 гр маскарпоне
* 40 гр бисквитени трохи (смлени в блендер, като галета)
* 1/2 ч.л. смляна канела
* щипка карамфил
* щипка индийско орехче
* щипка кардамон
* 1 ч.л. прясно изтискан сок от джинджифил



Приготвяне:

Стопете 40 гр шоколад и оставете леко да се охлади, но да остане течен.
Поставете в блендера тиквата, блендирайте. Добавете маскарпонето, джинджифиловия сок, бисквитените трохи, белия шоколад и подправките.Пулсирайте до еднородна, гладка смес.
Прехвърлете в плитък съд, покрийте и охладете за около 2 часа, докато сместа стане удобна за правене на топчета. С помоща на лъжичка гребвайте от сместа и с ръце оформете топчета. Поставяйте ги на хартия за печене. Охладете готовите топчета във фризера за около 30 минути. Когато сте готови стопете останалите 160 гр шоколад. Прехвърлете в дълбока купа. Потопете тази купа в друг съд с гореща вода. Това ще държи шоколада течен, докато покриете всички топчета.
С помоща на вилица или специален уред за бонбонки потапяйте бързо топчетата в шоколада и поставяйте върху хартията. Ако искате помагайте си с пръсти.
Тъй като бонбоните са студени, шоколадът се втърдява много бързо.
Поставете в капсули за бонбони.
Ако искате опаковайте с тишу хартия, като предварително увиете бонбоните в хартия за печене или фолио за бонбони.



А може да ви допаднат и тези, доста по-бързи за приготвяне и само с три съставки:

Веган трюфели с тиква, тахан и орехи-само 3 съставки...Коледен календар - ден 1-ви 

Други рецепти с тиква.



37 коментара:

  1. Бети, прекрасни бонбонки! Ето къде си се губела - под канеления дъб. :) Винаги да си така замечтана, искрено ти го желая.
    Ще се почерпя с бонбонче, за да заобичам още повече тиквата, и ще ти пожелая прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Обичам да се загубвам в някоя гора, Гери!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. "...завладяващ аромат на топли подправки, нежна, кадифена текстура..." Сякаш усетих вкуса им!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са вкусни, Зори!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Бети, цялото ухание и багри на есента сякаш сгряха дома ми!
    Толкова образно си го описала!
    Бонбоните са чудесни!
    Прегръдка и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, сърдечно благодаря!
      Наистина са завладяващи тези аромати.
      Хубав уикенд!

      Изтриване
  4. Романтична както винаги, креативна и умело сгряваща душите ни със своите публикации!
    Бонбоните са чудесни Бети, ароматни и носещи топлината и уюта на есента! Ще се опитам да ги направя :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, Благодаря ти за усмихнатия коментар!
      Непременно ги направи и ще останеш очарована!
      Усмивки и топли дни!

      Изтриване
  5. ¸.•°♪♬♫º° ·.
    Passei para uma visita.
    É uma delícia navegar pelo seu blog.
    Belas fotografias que destacam ainda mais a apresentação, a textura e o sabor de cada receita.
    º°✿✿彡

    Bom fim de semana!
    Beijinhos do Brasil.
    °•.¸♬♫° ·.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Caro Ines, obrigado por seu lindo comentário! Estou muito feliz!

      Изтриване
  6. Бети, така си ги описала, че няма как да не взема нова тиква и ги пробвам! И с пожелания за нови вдъхновения от есента, която вече е в пълната си прелест!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай Игличе! Ще се радвам да ти харесат! У дома много бързо изчезнаха :)

      Благодаря сърдечно!

      Изтриване
  7. No conozco estos sabores, pero no tienen mala pinta. Feliz fin de semana y besitos Bety.

    ОтговорИзтриване
  8. Бети, красива и уютна публикация, точно като топлата и уютна есен, на която се радваме толкова дълго!
    Изключително приятно и отморяващо беше да разгледам снимките!
    Не съм любител на тиквените произведения, но пък напълних погледа си!
    Хубава, топла есенна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, благодаря ти за коментара!
      В тези бонбонки тиквата е в идеален синхрон с всички останали продукти и не се откроява. Усещането при ядене е аромата, нежната текстура, предхождани от хрусването на белия шоколад. Жалко, че не мога да те почерпя...

      Изтриване
  9. Каква есенна феерия е при теб, Бети!!! Такава красота! Да не говорим за страхотната идея, трюфели с тиква! Мммм! Поздравления! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, при теб е много красиво и много вкусно! Прекрасна рецепта и снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Невероятна публикация,толкова красива и есенна!!!!!!!!!!!!
    ах да имах сега пред мен само едно такова "диамантче"!
    Поздрави,Бети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, добре дошла и благодаря!
      Наистина са много вкусни!
      А ти можеш да си направиш :)

      Изтриване
  12. Канелен дъб...Тиква и есен. Уют. Това е думичката. Твоята есен си слага месингова табелка на дъба с цвят на канела - уют.

    Много интересно предложение. Провокира ме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жалко, че не ме изчака с листата по клоните...беше толкова красив!
      Благодаря, Дори!

      Изтриване
  13. ехааа,каква богата есенна колекция кадри си направила отново,Бети!И разкошни бонбони!Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Бети, благодаря ти за тази приказно красива публикация! Толкова красота има в нея, толкова нежност и е толкова приятно да разглеждам снимките, че чак се пренесох под дъба и усетих магията... Страхотни бонбонки, много нежно опаковани! Прегръдки, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много си мила и много ме радваш!
      Прегръдка!

      Изтриване
  15. Прекрасни са тези трюфели, Бети!
    А от снимките ти човек може и да заобича есента :)
    Поздрави и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, благодаря ти! Есента е красива, а тази година се оказа и топла :)
      Неприятно е очакването за дългата и студена зима....
      Хубава седмица!

      Изтриване
  16. Тези бонбонки ме грабнаха Бети! Страхотно звучат, а и изглеждат и мисля да уползотворя за тях едно замразено пюре от тиква. Предполагам ще стане с пюре? Може би повечко бисквитки ще отидат за гъстота.
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са вкусни, Лучия!
      Предполагам, че пюрето, което имаш е от печена тиква. Ако искаш преди да го използваш го " засуши" в тенджерка с бъркане-за да се изпари излишната вода. Бисквитките, наистина сгъстяват сместта, но не трябва да са преобладаващия вкус.
      Ще се радвам да ти харесат.
      Прегръдки!

      Изтриване
  17. Тиква винаги имам в този сезон, сега остава с маскарпонето да се видим и се залавям. ЧУдно предложение, Бети! Хубава е есента тази година, налИ?

    ОтговорИзтриване
  18. :) даааа, чудесна е, есента! Много се радвам на топлите и ухаещи дни, може би защото все си мисля, че ще са последни...:)
    Виж, да се видиш с маскарпонето и малко бял шоколад (на мен обикновено той ми липсва) и зарадвай децата :)
    Благодаря, Марти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  19. Така ме сгря с тази публикация, Бети! Много хубаво, топло и уютно ми стана. Де да можех и бонбонче да опитам, насладата щеше да е пълна ;))
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря ти за милите думи!
      Ами следващия път като печеш тиква може да заделиш малко и да забъркаш бонбонките :)

      Изтриване
  20. OMG! извини ме за възклицанието, но това тук е зашеметяващо!
    Тези бонбонки, освен че усещам вкуса им, виждам цялата есенна картина, този несниман дъб, сутрешния скреж, чувам шума на листата, почти доловимия шум на падащите от дървото, ....и всичко това предадено със снимки, с хранителни продукти и с едно нежно тишу, подбрано в този невероятен цвят! Сигурна съм, че всеки, който е опитал бонбоните е имал твоето изживяване. Умееш с храната, с поднасянето й да внушаваш разни неща, да предизвикваш въображението на хората...и струва ми се да вадиш доброто в душата им!
    Прегръдка и огромно благодаря за красотата, която създаваш!

    ОтговорИзтриване