Трюфели " Тиквен пай" с маскарпоне и джинджифил -Pumpkin Pie Spice Truffles with Mascarpone and Ginger
Струва ми се, че месец октомври е като една премиера за сезона на тиквите. Дали защото голяма част от света празнува Хелоуин и се напредварва да украсява домовете си с тикви, украсени елегантно с дантели или изрязани ужасяващи или развеселяващи тиквени фенери.Дали защото тиквите се прибират през този месец.... Точно през октомври, като че ли са най-многобройни кулинарните предложения с този вкусен зеленчук, който грейва на трапезата с яркия си оранжев цвят в сладки и солени ястия.
Има много рецепти за най-различни бонбони от тиква, не съм търсила и следвала определена рецепта. Базирах се на спомена си от вкуса на едновремешните ромови топчета и се водих от усета си за продуктите и желанието да постигна крайното усещане за една ароматна, топяща се в устата бонбона с аромат на тиквен сладкиш. Вдъхновението и желанието за това дойде от една безкрайно приятна разходка в парка и минаването ми покрай любимия ми "канелен" дъб. Канелен дъб- всъщност няма такъв ботанически вид.Аз си го кръстих така заради топлия канелен цвят, в който се обагрят листата му наесен. Видя ли го, като че ли ме обгръща топлия ароматен воал на канелата....завладява съзнанието ми и ме води право в кухнята. Кара ме да извадя канелата и всички останали продукти като че ли сами се нареждат на плота, готови да се съчетаят в една канелена вкусотия.
Връщах се от един разсадник, от където си купих нови видове мента, джоджен, исоп, калоферче и един храст, чиито листа миришат на бергамот. Можете да си представите как, въпреки саксиите в ръцете ми, се носех с невероятно настроение към дома и нямах търпение да разсадя растенията...Вървях, оставях зад себе си ароматен билков облак и се наслаждавах на свежия въздух, на новия облик на дървета и храсти ... и видях Дъба.
Красив,
величествен,
канелен...
Веднага разтоварих саксиите и извадих фотоапарата си, но за съжаление батериите ми бяха изтощени. След няколко дни се върнах при него и исках да го снимам и да ви го покажа, но всичките му листа вече бяха опадали. Снимах тях. Те нежно хрупкаха под обувките ми.
Ето и бонбоните- опаковани в нежно шумолящо тишу, галещо пръстите ви...
с нежен бял шоколад, ....
издаващ лек хрупкав звук при отхапване, .....
завладяващ аромат на топли подправки, нежна, кадифена текстура.
Тези бонбони ще ви накарат да погледнете с други очи на тиквата, да
усетите топлината и красотата на есента, нейните ароматни
цветове,....мекото падане на листата, шумът им на пътеката, ефирната
скреж на първите слани,....и засилващото се желание в душите ни за
топлина и уют. Чудесен подарък за вашите близки.Опитайте ги.
Продукти:
* 100 гр печена тиква
* 40+160 гр бял шоколад
* 100 гр маскарпоне
* 40 гр бисквитени трохи (смлени в блендер, като галета)
* 1/2 ч.л. смляна канела
* щипка карамфил
* щипка индийско орехче
* щипка кардамон
* 1 ч.л. прясно изтискан сок от джинджифил
Приготвяне:
Стопете 40 гр шоколад и оставете леко да се охлади, но да остане течен.
Поставете в блендера тиквата, блендирайте. Добавете маскарпонето, джинджифиловия сок, бисквитените трохи, белия шоколад и подправките.Пулсирайте до еднородна, гладка смес.
Прехвърлете в плитък съд, покрийте и охладете за около 2 часа, докато сместа стане удобна за правене на топчета. С помоща на лъжичка гребвайте от сместа и с ръце оформете топчета. Поставяйте ги на хартия за печене. Охладете готовите топчета във фризера за около 30 минути. Когато сте готови стопете останалите 160 гр шоколад. Прехвърлете в дълбока купа. Потопете тази купа в друг съд с гореща вода. Това ще държи шоколада течен, докато покриете всички топчета.
С помоща на вилица или специален уред за бонбонки потапяйте бързо топчетата в шоколада и поставяйте върху хартията. Ако искате помагайте си с пръсти.
Тъй като бонбоните са студени, шоколадът се втърдява много бързо.
Поставете в капсули за бонбони.
Ако искате опаковайте с тишу хартия, като предварително увиете бонбоните в хартия за печене или фолио за бонбони.
А може да ви допаднат и тези, доста по-бързи за приготвяне и само с три съставки:
Бети, прекрасни бонбонки! Ето къде си се губела - под канеления дъб. :) Винаги да си така замечтана, искрено ти го желая.
ОтговорИзтриванеЩе се почерпя с бонбонче, за да заобичам още повече тиквата, и ще ти пожелая прекрасна вечер! :)
:) Обичам да се загубвам в някоя гора, Гери!
ИзтриванеБлагодаря ти!
"...завладяващ аромат на топли подправки, нежна, кадифена текстура..." Сякаш усетих вкуса им!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много са вкусни, Зори!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети, цялото ухание и багри на есента сякаш сгряха дома ми!
ОтговорИзтриванеТолкова образно си го описала!
Бонбоните са чудесни!
Прегръдка и усмихнат уикенд!
Дани, сърдечно благодаря!
ИзтриванеНаистина са завладяващи тези аромати.
Хубав уикенд!
Романтична както винаги, креативна и умело сгряваща душите ни със своите публикации!
ОтговорИзтриванеБонбоните са чудесни Бети, ароматни и носещи топлината и уюта на есента! Ще се опитам да ги направя :)
Поздрави!
Дани, Благодаря ти за усмихнатия коментар!
ИзтриванеНепременно ги направи и ще останеш очарована!
Усмивки и топли дни!
¸.•°♪♬♫º° ·.
ОтговорИзтриванеPassei para uma visita.
É uma delícia navegar pelo seu blog.
Belas fotografias que destacam ainda mais a apresentação, a textura e o sabor de cada receita.
º°✿✿彡
Bom fim de semana!
Beijinhos do Brasil.
°•.¸♬♫° ·.
Caro Ines, obrigado por seu lindo comentário! Estou muito feliz!
ИзтриванеБети, така си ги описала, че няма как да не взема нова тиква и ги пробвам! И с пожелания за нови вдъхновения от есента, която вече е в пълната си прелест!
ОтговорИзтриванеОпитай Игличе! Ще се радвам да ти харесат! У дома много бързо изчезнаха :)
ИзтриванеБлагодаря сърдечно!
No conozco estos sabores, pero no tienen mala pinta. Feliz fin de semana y besitos Bety.
ОтговорИзтриванеGracias, María!
ИзтриванеБети, красива и уютна публикация, точно като топлата и уютна есен, на която се радваме толкова дълго!
ОтговорИзтриванеИзключително приятно и отморяващо беше да разгледам снимките!
Не съм любител на тиквените произведения, но пък напълних погледа си!
Хубава, топла есенна вечер!
Албенче, благодаря ти за коментара!
ИзтриванеВ тези бонбонки тиквата е в идеален синхрон с всички останали продукти и не се откроява. Усещането при ядене е аромата, нежната текстура, предхождани от хрусването на белия шоколад. Жалко, че не мога да те почерпя...
Каква есенна феерия е при теб, Бети!!! Такава красота! Да не говорим за страхотната идея, трюфели с тиква! Мммм! Поздравления! Прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеМила Тики!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети, при теб е много красиво и много вкусно! Прекрасна рецепта и снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Лети, благодаря ти!
ИзтриванеНевероятна публикация,толкова красива и есенна!!!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеах да имах сега пред мен само едно такова "диамантче"!
Поздрави,Бети
Мария, добре дошла и благодаря!
ИзтриванеНаистина са много вкусни!
А ти можеш да си направиш :)
Канелен дъб...Тиква и есен. Уют. Това е думичката. Твоята есен си слага месингова табелка на дъба с цвят на канела - уют.
ОтговорИзтриванеМного интересно предложение. Провокира ме.
Жалко, че не ме изчака с листата по клоните...беше толкова красив!
ИзтриванеБлагодаря, Дори!
ехааа,каква богата есенна колекция кадри си направила отново,Бети!И разкошни бонбони!Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря ти!
ИзтриванеБети, благодаря ти за тази приказно красива публикация! Толкова красота има в нея, толкова нежност и е толкова приятно да разглеждам снимките, че чак се пренесох под дъба и усетих магията... Страхотни бонбонки, много нежно опаковани! Прегръдки, Бети!
ОтговорИзтриванеКате, много си мила и много ме радваш!
ИзтриванеПрегръдка!
Прекрасни са тези трюфели, Бети!
ОтговорИзтриванеА от снимките ти човек може и да заобича есента :)
Поздрави и хубаво утре!
Пепи, благодаря ти! Есента е красива, а тази година се оказа и топла :)
ИзтриванеНеприятно е очакването за дългата и студена зима....
Хубава седмица!
Тези бонбонки ме грабнаха Бети! Страхотно звучат, а и изглеждат и мисля да уползотворя за тях едно замразено пюре от тиква. Предполагам ще стане с пюре? Може би повечко бисквитки ще отидат за гъстота.
ОтговорИзтриванеПрегръдки :)
Много са вкусни, Лучия!
ИзтриванеПредполагам, че пюрето, което имаш е от печена тиква. Ако искаш преди да го използваш го " засуши" в тенджерка с бъркане-за да се изпари излишната вода. Бисквитките, наистина сгъстяват сместта, но не трябва да са преобладаващия вкус.
Ще се радвам да ти харесат.
Прегръдки!
Тиква винаги имам в този сезон, сега остава с маскарпонето да се видим и се залавям. ЧУдно предложение, Бети! Хубава е есента тази година, налИ?
ОтговорИзтриване:) даааа, чудесна е, есента! Много се радвам на топлите и ухаещи дни, може би защото все си мисля, че ще са последни...:)
ОтговорИзтриванеВиж, да се видиш с маскарпонето и малко бял шоколад (на мен обикновено той ми липсва) и зарадвай децата :)
Благодаря, Марти!
Прегръдка!
Така ме сгря с тази публикация, Бети! Много хубаво, топло и уютно ми стана. Де да можех и бонбонче да опитам, насладата щеше да е пълна ;))
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Ирма, благодаря ти за милите думи!
ИзтриванеАми следващия път като печеш тиква може да заделиш малко и да забъркаш бонбонките :)
OMG! извини ме за възклицанието, но това тук е зашеметяващо!
ОтговорИзтриванеТези бонбонки, освен че усещам вкуса им, виждам цялата есенна картина, този несниман дъб, сутрешния скреж, чувам шума на листата, почти доловимия шум на падащите от дървото, ....и всичко това предадено със снимки, с хранителни продукти и с едно нежно тишу, подбрано в този невероятен цвят! Сигурна съм, че всеки, който е опитал бонбоните е имал твоето изживяване. Умееш с храната, с поднасянето й да внушаваш разни неща, да предизвикваш въображението на хората...и струва ми се да вадиш доброто в душата им!
Прегръдка и огромно благодаря за красотата, която създаваш!