Хрупкави панирани цветове от глухарчета - Crunchy Fried Dandelion Flowers



Градината на село, където баба ми беше организирала пчелин е прекрасна поляна, която по това време на годината е обсипана със стотици глухарчета .


Целогодишно, почти, като изключим дебелия сняг, събирам листа, които използвам в кухнята. Най-често в салата, като тази с мариновани тиквички, или това карпачо от кисели ябълки, или тази и тази пролетни салати с диворастящи треви и билки, в дип, като тозив смути . Добре се съчетава и в салата с цвекло.Дори и през ноември може да включим в свежа салатаИзползвам и цветчетата - добавям свежи в салати и паста. В повечето публикации, които споменах по-горе съм писала за здравословни ползи на глухарчето и днес няма да се спирам. А и пърженето не е най-здравословния начин за обработка на храна, не само по тази причина не е на почит у дома и се свежда до два -три пъти годишно. Много ястия, които се приготвят традиционно с пържене, поставям във фурната и резултатът напълно ни удовлетворява.  Днес, докато събирах цветчета, за нещо, което ще ви покажа скоро, реших да панирам и изпържа.


Обмислих варианта с фурната, и вероятно ще опитам някой следващ път. За момента реших, че по-удачно ще е потапянето в горещо олио за кратко и това ще запази цветчето свежо и ще образува апетитна хрупкава коричка. Хрумна ми, че ще ми бъде по-лесно, ако използвам дръжките, особено при изваждането от мазнината. Пърженето е много кратко и напълно достатъчно за да направи от панировката апетитна хрупкава коричка, а цветчето от глухарчето да остане свежо.



Ние хапнахме солени, но не виждам причина да не се поднесат и в сладък вариант, като цветовете от бъз

Преди да премина към рецептата, трябва да кажа, че е добре да използвате цветчета колкото е възможно по-скоро след набирането. След няколко часа те се затварят и няма да изглеждат така, както ги виждате на снимките.


Необходими продукти:

* цветове глухарчета
* 1 яйце
* 50 г оризово брашно
* 1/2 - 1 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
* чили или лют кайенски пипер по желание
* 100 г вода
* царевичен грис
* оризово олио - използвам го заради високата му точка на горене - 254 С. Подходящо е и олио от авокадо и гхи.


Начин на приготвяне:

1. Поставете в средно голяма купичка оризовото брашно, яйцето.



2. Разбъркайте с вилица и постепенно добавете водата, като бъркате непрекъснато. Добавете солта, черния пипер и чилито. Разбъркайте отново добре и оставете за 10 минути. Сместа трябва да е достатъчно гъста за да покрива цветовете, но не и прекалено тежка. Аз използвах точно тези количества, които съм посочила в продуктите. Разбира се винаги може да коригирате  гъстотата с добавяне на вода или брашно.



3. Поставете в друга купичка достатъчно царевичен грис. Дръжте пакета наблизо. Пригответе лъжичка, с която да си помагате при посипването на цветовете.



4. Потапяте цветче в сместа.



Ето така изглежда
.


5. Потапяте в царевичния грис. С лъжичката поръсвате цветчето отгоре.



6. Оставете в чинийка или върху кухненска хартия. Пригответе по този начин всички цветчета, които сте решили да панирате. Това е важно. Първо, защото пърженето е за кратко и нямате време да панирате и второ цветчетата стават по -стабилни , след като престоят оформени .



7. Загрейте олиото в малка тенджера. Пържете за кратко по 4-5 цветчета едновременно.


8. Веднага след изваждане от мазнината поставете върху кухненска хартия да се отцеди излишната мазнина. Сервирайте топли.


Може и студени. Цветовете остават хрупкави часове след пърженето.

И тъй като планувахме разходка в гората с приятели приготвих значително количество. Наложи се да опържа и част от цветовете без дръжки. Уверявам ви, че много по-лесно е за обръщане и вадене , когато са с дръжки. Всъщност, цветовете, които са с дръжки не се налага да обръщате. Само раздвижвате с дръжката.


Може да поднесете с някакъв пикантен сос или дип, песто. Ние хапнахме със салата от чери домати и ядливи цветове.


Ако приготвите тази  рецепта ще се радвам да споделите какво мислите. Оставете коментар, маркирайте снимка #vkusnosbety в Instagram. Бих се радвала да видя вашите панирани глухарчета!
Споделете какво сте приготвили, като сложите снимка под публикуваните от мен в Pinterest 



Коментари

  1. За пореден път ме остави без думи, Бети.
    Никога не съм се сещала за използване на цветовете по такъв начин.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илианка! Радвам се, че съм те изненадала приятно!

      Изтриване
  2. Different and so yummy. Great recipe!
    xx

    http://www.mybeautrip.com

    ОтговорИзтриване
  3. Красива пролетна картина си нарисувала, Бети!
    Много интересен и различен начин за приготвяне на полезното глухарче.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси!Ще се радвам да опиташ!

      Изтриване
  4. Бети,
    и аз като теб рядко използвам панирането като начин на готвене.Но цветове от глухарче, листа и корени ползвам редовно.Интересна идея, лесна за изпълнение.Могат и корените на глухарчето да се пекат, варят или панират.Също и те са много вкусни.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бихте ли споделили рецептите с корен от Глухарче? БЛАГОДАРЯ!

      Изтриване
  5. А пък аз все не се престрашавам с това глухарче, еми на отровно ми прилича:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен така... сокът беше разяждащ, доколкото си спомням...

      Изтриване
    2. Глухарчето толкова е полезно. Аз също от преди години панирам цвят.Става за украса на салата за супа, за сироп с лимон добива прекрасен аромат. Пъпките мариновани са заместител на каперси при липса на такива.

      Изтриване
  6. Да, Мира, наистина е подходящо за толкова много вкусни и полезни неща! Аз съм публикувала мариновани пъпки от глухарче. Много ги харесваме!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни