Лимонада от цветове от бъз - Elderflower Lemonade
Една ароматна, освежаваща напитка. Не пропускам да направя от тази лимонада, когато цъфне ароматния бъз. Хубавото е, че цъфти почти месец и дори към края на юни може да се намерят цъфнали съцветия. .Изсушаваме и за чай. Харесва ни у дома, точно по начина по който я приготвям- с повече цветове-за по-наситен аромат, подсладена с малко мед и овкусена с лимонов сок. Не разреждаме с допълнително количество вода.
Пробвали сме и сироп, но ароматът на вече разредената напитка ни е много слаб.Приготвя се много бързо, но трябва да престои поне 12 часа. Ние я пием след 24 часа. В хладилника може да се съхранява до 3-4 дни. Всъщност възможно е и по-дълъг период, но толкова най-много се задържа, ако съм направила по-голямо количество.
Продукти:
* 20 съцветия бъз-напълно разцъфнали
* 2 л. вода
* 1 лимон нарязан на тънки парченца, предварително много добре измит със сода, четка и гореща вода.
* сока на 2 лимона, може да нарежете и корите и да сложите в каната
* 3 с.л. мед-около 60 гр.
Приготвянето на лимонадата е много лесно и бързо. Да изчакате да мине необходимото време е по-трудно.
Поставят се всички съставки в стъклена кана, разбърква се и се оставя в хладилника за 24 часа.
Сервира се студена, ако искате може да прецедите. На мен ми харесва да гледам в чашата малките цветчета и да ги хрупна, както и лимона.
Растението е популярно и с името свирчовина. Клонките му имат мека сърцевина, която след като се извади може да се направи свирка. Запарка от сушени цветове се прилага при простудни заболявания, пневмонии, бронхит, кашлица, има температуро понижаващо действие.Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата.В книгата по Фитотерапия, която имам, е дадена информация за различните части на растението, как и за какво се използват, но трябва да се прилагат под лекарско наблюдение, тъй като в големи дози са отровни.Аз използвам само цветовете и плодчетата, но за тях, когато узреят- на есен.
Порадвайте се на слънцето и идващото лято с чаша от тази приятна напитка.
В почивните дни излезте отново сред природата, открийте чиста поляна с бъз, наберете и отново заредете каните с вкусна лимонада.
Лилавите цветчета, които съм пуснала в чашите също са от билка. Казва се горски слез (Malva sylvestris L. ) Като деца похапвахме от време на време от плодчетата. А сега суша за запарки от цветовете.
Опитайте непременно и Лимонада от рози, малини и лимон
А скоро, когато цъфне розовият храст на баба ми, ще приготвя и други неща с рози
Как ми се иска да мога да си я приготвя, но едва ли ще открия бъз... Много вкусно и красиво, Бети! И как си представям сега море, привечер и чашка от тази наслада... Ех, мечти. =)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели. Хубава вечер, Бети!
Гери, сигурно има и на Витоша.Наистина е вкусна и освежаваща!
ИзтриванеА варианта край морето с тази чаша е идеалният!
Благодаря, Гери!
Това е и нашия сок от бъз, Бети :) т.е. на половинката ми. Много го харесва и не пропуска да си направи. Сега този, по-късно през лятото другия сок от узрелите зърна...
ОтговорИзтриванеАз само ще се радвам на слънцето и на красивите ти снимки! Невероятни са!
Пепи, аз правя един сироп и мармалад от плодовете, ще видя твоя сок, ако си го публикувала.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Толкова много да обичам сок от бъз ... само да си намеря и аз ще си приготв един по твоята рецепта Бети! страхотен и мнооого красиво, много!
ОтговорИзтриванеПрегръдки :)
Еви, благодаря ти!
ИзтриванеДано си намериш За мен лятото не епълно, ако не пийно от тази лимонада.
Когато децата бяха малки, този сироп задължително изпълваше няколко бутилки. Харесвахме го и заради аромата, и заради лепкаво-сладкия му вкус. А за лечебните му качества спор няма. И по една кутия сушени цветове за зимата прибирах. Но напоследък нещо съм го позабравила ... Благодаря ти, Бети, за подсещането!:) А снимките ти са така прекрасно освежаващи за очите, както бъзовата лимонада за тялото!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубав утрешен ден!
Аз в детството си имам един бегъл спомен от някакви естествено газиращи се и гърмящи бутилки...:)Това, което приготвям е за директна консумация, не е термично обработено и вероятно нетрайно-т.е. не е подходящо за зимнина.
ИзтриванеНо пък може и да затворя някой ден някое шише.
Благодаря ти, Албенче!
Много ми хареса тази лимонада! Снимките също:) Поздрави, Бети! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеЦветанка, благодаря!
ИзтриванеМного я обичам тази лимонада (при нас е популярна като швепс от бъз) :) Всяка година правя точно както си описала, но със захар. Тази година, живот и здраве, ще направя с мед. Много симпатични бъркалки си имаш, Бети! И снимките... изпивам ги на един дъх :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки! Ти си фабрика за добро настроение :) Благодаря ти!
Щом я наричате швепс, вероятно е газирана. Изчаква се да започне ферментация?
ИзтриванеКогато мога да заместя захарта с мед го оправя с голямо удоволствие. Не се получава навсякъде, но в тези студени лимонади, чайове, смутита и други напитки се получава.Обичам мед и като вкус и това, че е нещо истинко...
А тази лимонадка, докато цъфти бъз непрекъснато имаме в хладилника.
Бъркалчиците и аз много си ги харесвам :)
Благодаря ти, Снежи!
Прегръдка!
Не, не е газирана и няма ферментация. Точно както си описала така я приготвяме, но не знам защо е популярна под името швепс. И признавам си, не съм се и замисляла грешно ли е или не:)
ИзтриванеUMMMMM!!! que rico, se me hace la boca agua sólo de mirarlo. Feliz semana y besitos desde Canarias.
ОтговорИзтриванеEsta planta probablemente ocurre a usted y usted puede hacer esta deliciosa limonada. Gracias, Maria, por el comentario que dulce!
ИзтриванеЛюбимата напитка у нас, с тази разлика, че и аз като Снежи, я правя със захар, но ще пробвам твоя вариант. Снимките ти са убийствени, както винаги. Слънчев ден, Бети!
ОтговорИзтриванеТаня, винаги когато мога замествам захарта с мед- особено в тези свежи напитки.
ИзтриванеНадявам се да ти хареса, а и с меда ще добавиш ензими и още полезни вещества, които в захарта за жалост липсват.
Благодаря ти, Таня!
Бети, всеки път ме впечатляваш все повече и повече! Толкова е красиво и вкусно при теб, а бъз не съм пила от детските си години и е време това да се промени :-)
ОтговорИзтриванеСнимките са обаятелни, както винаги!
Борислава, не отлагай, толкова е приятно, когато замирише на бъз у дома и този аромат влезе в чашата, а после в ума....и те пренесе в любима къща или на слънчева поляна...
ИзтриванеБлагодаря ти!
От всичко искам да опитам щом влезя в блога ти ,Бети ! Чудесно и красиво поднесена лимонада , а тази с рози ,малини и лимон не ми дава мира , така ме очарова !
ОтговорИзтриванеПрегръдки за красивата публикация ! Хубава вечер ,Бети !
Ив, радваш ме много! Скоро ще има и малини ще пием розова лимонада :)
ИзтриванеХубаво и слънчево утре!
Така ме размечта с тази публикация, Бети, гледам от прозореца на стаята в офиса цъфналия бъз и ми иде да хукна да го бера, само дето тук е мръсно, та ще почакам до уикенда....Страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеИ аз чакам уикенда, че и моята взе да привършва в хладилника.
ИзтриванеБлагодаря ти сърдечно!
А Бети как ме просветли за розавите цветчета :D Като малка и аз им хапвах плодчетата и с другите деца им викахме банички :D Не знам защо :) А лимонадката ти чудна, като видях празната чаша, направо усетих глътка свежест!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
А ние им казвахме питчици-от малки питки...:)
ИзтриванеНаистина е много свежа, много я обичам.
Прегръдка!
Много я обичам тази лимонадка, мама прави само, че сироп и го разреждаме, а едно време запечатвахме в бутилки с парафин:). Ще пробвам твоят вариант на лимонадка, наистина аромата ще е по-наситен. Много свежест има тук, Бети, но при теб винаги е слънчево и красиво! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате,благодаря!
ИзтриванеИ аз запечатвам разни неща с парафин-главно студено приготвените сиропи и виното.
Правехме преди години швепс /както Снежи пише/, но от тревистия бъз, а есента сироп.
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, прекрасни снимки!
А слез готвех с ориз. Виж как ме подсети за тази рецепта ! :)
Поздрави!
Радвам се и се надявам да я публикуваш.Аз с ориз съм готвила цветове от тиквички.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Ето още нещо ново, което научавам! :) Благодаря!
ИзтриванеЩе проверя за оризовата манджичка :)
ИзтриванеБети, утре не съм на работа и планирах да обера де що цъфти в наше село;) За да си направя сироп за зимата. Ама ще взема още 40-тина стръка за тази ароматна лимонада-решено е;) Благодаря- тъкмо навреме идваш с тази оферта;)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
О, страхотно! Няма значение дали са 15 или 20 важно е да са повече от символичните 5-6 цвята. Ще пробвам да затворя сироп, направен по-студен начин и се надявам да не се наложи да мажа мазата :)
ИзтриванеПрегръдка!
Миналата неделя се насладих на разцъфналите нежни цветчета и на аромата! Веднага си спомних за теб и за чудесната лимонада, която приготвяш!
ОтговорИзтриванеА ти приготви ли?:)
ИзтриванеПредложението е много навременно, Бети! Вече два пъти правих сироп от бъз и си го изпихме, лимонада не съм правила още. Изглежда прелестно. А и бъзът е много добър лек за бронхити, облекчава дишането.
ОтговорИзтриванеДнес си набрах и наредих да суша за чай. Ако ми попадне пак цвят ще пробваме твоята лимонада.
Поздрави!
Марта, благодаря ти! Надявам се да ти хареса.
ИзтриванеВсеки, който обича Сок от бъз, може да намери за интересна едноименната страница във Facebook!
ОтговорИзтриванеОчаквам с нетърпение вкуснотийки от розов цвят. Апропо.... аз винаги правя тази лимонада но със захар и сок от лимон. През празниците ще добавя твоите подобрения. -) БЛАГОДАРЯ
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ти допадне!
ОтговорИзтриванеИзбягвам бялата захар, когато е възможно.
Очаквам с нетърпение цъфтежа на розите и бъзака.
Велика е тази рецепта! Правя я по твоята рецепта всяка година! Благодаря! Мисля да опитам сорбето от рецептите ни! Толкова са красиви всички снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрав, Здравка