Коблер с ягоди и рози - Strawberries and Roses Cobbler
Бърз, лесен, вкусен.Това според мен е най- точното определение за този десерт. Правя го много често, въпреки, че досега не съм показвала тук.Всъщност има много неща, които не сте виждали. Всяка година по това време задължително го приготвям няколко пъти с ягоди и череши, после с малини и вишни, а по-късно с други плодове.Сега ви предлагам с ягоди и нюанс от аромат на рози.Много е вкусен.Обожавам ароматните ягоди на баба ми.
Ненадейно вчера се озовах в село и с голямо удоволствие скъсах ягоди, скъсах рози
и ето вкусния коблер за минути.
Ще ви трябва и сладолед за гарниране. Англичаните го гарнират често и с яйчен крем или разбита сметана. Коблерът се хапва топъл, към горещ. Аз също го сервирам веднага след като извадя от фурната.
Не трябва да се чака уикенда за вкусен десерт. Тестото, което е отгоре е подобно като тестото за пай, тарт, галет или кръмбъл.Това, което знам за коблера е, че е възникнал по време на английското колонизиране на Америка. Поради липса на продукти, на кухненска посуда, тази импровизация на пай бързо е получила популярност и за радост е стигнала до наши дни.Има сладки и солени коблери- зависи какво решите да сложите под тестото :) В това тесто след време започнах да слагам и малко бакпулвер - за по-голям обем и всъщност малко ми прилича на някои видове скоунс.
За тестото:
* 180 гр.пълнозърнесто брашно
* 1/2 чаша палмова захар- 50-60 гр. Може и кафява мека, а може и да пропуснете или да сложите половината от количеството.
* 1 1/2 чаени лъжички бакпулвер
* щипка сол
* 1/2 ч.л. ванилия екстракт
* 125 г. студено масло, нарязано на парчета
* 1/3 чаена чаша вода
За плънката:
* 2 супени лъжици царевично нишесте
* 3 с.л. студена вода
* 1 супена лъжица лимонов сок
* 4 чаши пресни ягоди -560 гр.
* 1/2 чаша сироп от рози. Може да използвате сладко от рози също.
Приготвяне:
1. Загрейте фурната до 190 С градуса.
2. За тестото:
Смесете брашното, захарта, ако слагате, бакпулвера, солта и ванилията в блендера. Пулсирайте няколко минути, докато получите смес, подобна на галета.
Изсипете водата и отново пуснете на бавни обороти. Ако е необходимо съборете с лъжица от стените тестото и отново пулсирайте за кратко.
3. За плодовете:
Разтворете нишестето в студената вода, ако трябва добавете малко от сиропа. Добавете лимоновия сок, плодовете. Смесват се добре.
4) Прехвърлете плодовете в 25 см чугунен тиган или друг подходящ съд- керамичен или метален. Загрейте сместа на среден огън, докато заври, като разбърквате през цялото време.За няколко минути сместа ще започне да се сгъстява. Отстранете от огъня. Ако сте приготвили плодовата смес в тенджерка, прехвърлете в керамичен съд, в който ще печете.Аз разпределих в два съда.
5) С лъжица гребвайте от тестото и поставяйте върху плодовата смес.
Поставете тигана или тавичката във фурната, като предварително под нея постелете хартия за печене.Това ще ви спести няколко часа чистене на загорял плодово захарен сироп. Пече се за 20-25 минути, докато тестото стане златисто.
Получават се около 6 порции..
Сервирайте със сладолед.
Опитайте и тези мои много любими рецепти:
Бети, чудесен е. И аз много харесвам коблера. Добра комбинация се получава и с добавка на овесени ядки - по-хрупкава е тестената коричка.
ОтговорИзтриванеМного красива и вкусна публикация. Поздрави!
Гери, овесените ядки ги запазвам за крамбълите, наистина, особено с малко ядки в добавка е по хрупкава коричката.
ИзтриванеПоздрави!
Thanks Beti for your visit to my blog!
ОтговорИзтриванеYour cooking is glorious!
Keep in touch!
Fabi
Welcome, Fabi!
ИзтриванеThanks for the lovely comment!
Прекрасно предложение, Бети,
ОтговорИзтриванеи аз съм голям любител на този вид сладкиши.
При теб гарнирано със свеж аромат, ягодов вкус и Великолепни снимки!
Поздравления,
хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана
Диана, благодаря за щедрия комплимент!
ИзтриванеХубав и слънчев ден и на теб!
Бети, мечтая да се озова във вашата градина с рози... Невероятни красоти показваш с тях! Ягодите са толкова ароматни, само като ги гледам и веднага долавям аромата, нямат нищо общо с тези по пазарите. Страхотно предложение и днес! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеНаистина е чудна, Кате! А как мирише жасминовия храст в момента!...Приказно е!
ИзтриванеКакъв прекрасен блог, аз съм, обичам вашите рецепти и фотография. Поздрави.
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Cocina con vistas!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва тук!
Поздрави!
Брей , че интересно красиво и стилно както винаги ,Бети ! Чувала съм думата коблер ,ама все си мислех ,че е някакъв пунш - кой знае защо :)? Ей сега ще погледна и другите ти постове малко назад , че май мярнах нещо с рози пак ,а тези дни нямах много време за четене :) ! Аз правих ликьор от рози , още не е готов ,но едва ли ще го представя толкова романтично като теб !
ОтговорИзтриванеЧао ! Хубава събота и неделя ,макар да чета ,че е дъждовна както при нас :) !
Правилно Ив, има и напитка.Нещо като пунш- с плодове, плодови сокове, сиропи и лед.Ще ми е интересно да видя твоя ликьор. Ако ми затрябва смесвам малко от сиропа с малко алкохол.
ИзтриванеХубава събота и неделя и на теб! Тук не вали и аз тръгвам към розовия храст!
That looks a very tasty!
ОтговорИзтриванеAnd so pretty served!
greetings
Karin
Karin,
ОтговорИзтриванеThank you for yuor lovely comment!
Бети, класически десерт! Поднесен красиво сред ароматните розови храсти - прекрасно следобено удоволствие!
ОтговорИзтриванеПоздравления и хубав ден!
Класически, от мързеливичките :)
ИзтриванеБлагодаря, Албенка!
Que rico se ve todo!! Feliz fin de semana y besitos canarios.
ОтговорИзтриванеGrazas polo comentario marabilloso, María!
Изтриванеyour pictures and your recipes are delicious!
ОтговорИзтриванеHave a nice weekwnd
Thanks,Vicky, for the lovely comment!
ИзтриванеПленителни снимки, Бети! Непременно ще опитам този коблер - грабна ме с аромата и леснотата :). Последната роза е изумително красива, както и постът... т.е. както всеки твой пост. Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеСнежи, благодаря ти!
ИзтриванеВинаги ме радваш с милите си думи!
Прекрасно! Бетинка, великолепни снимки отново и страхотна идея! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПавлинка, благодаря ти за хубавите думи!
ИзтриванеБети, Бети,
ОтговорИзтриванеслед цялото това ухание, дето се разнесе, сред тези красиви чинийки и ароматно изкушение в тях, направо за миг си представих, че съм някъде там, на твоето село.Идилия!
Прегръдка и хубава неделя!
Там наистина е идилия!
ИзтриванеИ ароматите се носят около теб...
Прегръдка и хубава нова седмица,Марти!
Бети, при теб винаги е много цветно и вкусно!Напълни ми душата с аромат и цветове!Поздрави!
ОтговорИзтриванеТаня, благодаря ти, мила!
ИзтриванеОх Бети жесток е, такава вкусотия и красота, ще си направя :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави мила и хубава седмица :)
Еви, ще се радвам, да ти хареса!
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Дано да е с по-малко дъжд!
Бети, фантастичен е коблерът, накара ме да мечтая за рози и да започвам внимателен подбор на посадъчен материал, приказни са! Прегръдки и фантастична нова седмица!
ОтговорИзтриванеО, Игличе, ако има къде да си засадиш, непременно си намери такъв храст! Чудесно е да минаваш край него, да го гледаш, да усещаш аромата му и да си правиш разни неща с цветовете...:)
ИзтриванеХубава нова седмица!
Прекрасни кадри и сервиз,Бети,а десертът е един път!Само че съм му почитател в охладено състояние.
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубави летни дни!
Роси, добре дошла!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва десертът...Аз и студен го хапвам...Когато е горещ ми харесва много заради сладоледа :)
Бети, много аромат, много ухание лъха и от десерта, и от прекрасните рози!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Тили, сърдечно благодаря!
ИзтриванеКоблер все още не съм правила, но с удоволствие се насладих на красивите ти фотоси Бети :)
ОтговорИзтриванеДани, опитай! Много бързо се приготвя и е вкусен! Особено с любим сладолед.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Красив сервиз, красива градина, красив сладкиш...Красота! Всяка снимка е едно преживяване!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделеното, Бети!
Ако е удобно, да попитам, сервизът на Villeloy & Boch ли е?
Благодаря, Сандра С!
ИзтриванеДа, сервизът е на Villeroy & Boch.Но е купуван преди доста години.
Фантастични снимки! Много любим десерт ми е коблера! Ще пробвам твоя вариант с лимоново сокче :)
ОтговорИзтриванеЛучи, може би имаш пред вид-розовия сироп? Той е по-особеното тук.:)Лимоновия сок е почти във всеки плодов коблер или пай- за доовкусяване.
ОтговорИзтриванеБаш за лимоновия сок си става въпрос :) Не го слагам в коблерите, а иначе розовия сироп си е истинския акцент, но нямам откъде да се сдобия с такива хубави рози.
ИзтриванеА аз мислех, че всеки слага лимон :)) Не съм купувала сладко от рози от магазин, но вероятно също мирише добре. Можеш да пробваш с такова или с розова вода, евентуално.
Изтриване