вторник, 6 декември 2011 г.

Коледни мини пайове със сливи, круши и орехи - Коледен календар- Ден - 6-и



Вече сте разбрали, че обожавам плодове и зеленчуци. Харесват ми пресни или в сладкиши. И всяко лято, когато ги има в изобилие правя сладка, желета, конфитюри.Естествено имам си любими-от смокини, от вишни, от праскови, кайсии и от сливи.Казваме им бурканчета лято, и когато отворя някакво сладко се носи аромата на плодовете, усещам тревите под дърветата, чувам гласа на баба ми и на децата....Днешният пай е с конфитюр от сини сливи.

Продукти за орехово тесто:

* 225 гр.много студено масло на кубчета по 1 см
*  100  гр. смлени орехи
* 350 гр. пълнозърнесто брашно
* щипка сол
* 80-100 гр.захар, може и без
* от 3 до 5 с.л. студена вода
* 1 яйце-по желание за намазване отгоре + малко захар за поръсване

Продукти за пълнеж от сливи, круши и орехи:

* 300 гр.конфитюр от сини сливи
*  3  круши, обелени и нарязани на малки парчета
*  кората на един портокал
*  25 гр. нишесте
* 100 гр. орехи- счукани на дребно
* 1/2 ч.л. канела


Приготвяне

1. Сложете  орехите, солта, захарта и брашното в блендера и завъртете няколко пъти.Добавете маслото и отново пуснете няколко пулса- да се получи смес, наподобяваща хлебни трохи.Добавете 3 супени лъжици вода и отново завъртете.Извадете от блендера и  замесете тесто.Ако все още се разпада, добавете малко вода.Съберете на топка и завийте със свежо фолио.Охладете 1 час.




2. През това време направете плънката-поставете крушите в тенджерка и заварете на тих огън докато омекнат, ако крушите са сочни няма да има нужда да доливате вода, но ги следете.Вместо вода, може да сложите портокалов сок. Когато са готови, добавете конфитюра от сливи и варете още 5 минути. Разтворете нишестето в  2-3 лъжици вода и го налейте в тенджерката, като разбърквате непрекъснато. Сгъстете за около 2 минути.Добавете кората от портокал, канелата и орехите .Разбъркайте и охладете като от време на време разбърквате.

3. Загрейте фурната на 190 С или 170 С с обдухване. Намажете формичките с масло и ги сложете в хладилника.Разточете тестото, нарежете кръгчета, колкото са вашите формички.Облицовайте ги.Докато точите кръгчета за отгоре, охладете приготвените форми.Може да украсите,като отрежете здездички, както съм направила аз.Може да видите тук друг вид оформяне за отгоре.
Покрийте пайовете и намажете с помоща на четка с разбитото яйце.Поръсете със захар.


Печете в загрятата фурна до златисто -около 15-20 минути.
С плънката може да се импровизира.На нас у дома една от любимите ни е сливовата.
   Да ви е сладко




Направете, ако желаете голям пай.


7 коментара:

  1. Бети, много красиво и празнично!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, чудесно ново вкусно изкушение!
    У дома също много харесваме сладко от сини сливи, а също и аромата на карамфил в него.Моята баба задължително слагаше когато го приготвяше.
    А в добавка на круши и орехи....е това вече е разкош!!!!
    Спорен ден от мен
    Нора

    ОтговорИзтриване
  3. Нораа,вече те очаквам като редовен гост!Ако някой ден не "дойдеш" ще ми липсваш...:-)
    Аз си правя бурканчета, в които съм сложила карамфил- за коледните неща,и изполдах от него.А приготвям и други с листенце индрише-за рулцето на мама...

    Хубав и усмихнат ден и на теб!

    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  4. Бети,усещам,че ще ми разбиеш сърцето с тези всекидневни десерти,просто милост нямаш!
    И кое по-напред да похвали или да си пожелае човек,като са от вкусни по-вкусни и безобразно апетитни!
    Страхотно изглеждат пайчетата,а и много харесвам десерти тип тарталетка!

    Хубав празник,мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси,благодаря ти!Каквото и да си избереш ще ти хареса!Надявам се!

    Хубав празник и на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети, поредната вкусотия! Не знам дали ще издържа до Коледа само на виртуално наслаждение или ще дойда да опъна палатков лагер пред вас :) Определено много ми харесаха пайчетата, а имам всички продукти - ще направя ревизия на запасите и може да спретна и аз едни :) Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване