Руло Павлова с горски плодове - Berry Pavlova Roll
Павлова е лек и ефирен десерт на базата на яйчни белтъци и захар. Има хрупкава коричка и мека, подобна на маршмелоу вътрешност. Пълни се с разбита сметана и различни плодове. Тук и тук съм разказвала за този десерт. Руло Павлова е вариант на този целувчен десерт. Също толкова ефирно и неустоимо, но много по-бързо и лесно за приготвяне. За разлика от оригиналната Павлова, при която меренгът се слага в центъра и се оформя във височина и се пече час, час и нещо и опасности дебнат отвсякъде- дали няма да потъмнее при печенето, дали няма да се напука прекалено, дали ще потече захарен сироп от печивото, заради неподходяща температура. После идва съхранението на опечената Павлова. Влагата във въздуха е най-големият враг на този десерт. Също така се сглобява до час-два преди поднасянето. Съхраняването на остатъците също е рисковано. Всички тези опасности спират много хора да приготвят у дома този прелестен десерт.
Рулото Павлова не крие гореспоменатите рискове. Всеки, дори и с малък опит в кухнята може да си го приготви.
Рулото Павлова се приготвя в пъти по-бързо-в часта с печенето.
Съхранява се лесно и може да престои без проблем един или два дена.
Удобно е за транспортиране. Мда, аз непрекъснато разнасям сладкиши насам-натам.
Ето накратко целия процес. Разбиват се белтъците. Пече се около 15 минути. Обръща се върху хартия. Оставя се да се охлади, докато приготвим пълнежа. Намазва се с крема, добавят се плодовете по повърхността. Навива се на руло, прибира се за 2 часа в хладилника или до момента на поднасянето. Не че не може веднага да се яде, но е много по-вкусно след престоя в хладилника. Повярвайте ми- изравних го от двете страни, веднага след като го навих. После след 2 часа, и го снимах на следващия ден, когато го намазах със запазения крем и украсих с плодовете. Вкусът беше също толкова свеж, колкото и 2 часа след като го бях направила.
Вижте колко лесно се прави в това видео
По-долу се спирам на съставките, като обяснявам защо да използвате точно тях и евентуално с какво да замените. Ако спазите всичко, което съм написала няма начин да не успеете да си приготвите перфектното руло Павлова, независимо от опита си в кухнята.
Яйчни белтъци – това е основната съставка. Трябва да сте сигурни, че няма и парченце жълтък в тях. Може да са събрани белтъци от няколко дена или замразени и размразени в хладилник. За улеснение давам брой белтъци и в грамове.
Захар – пудрата захар работи най-добре, но и фина захар също е подходяща. Важно е за разтварянето и в белтъците при разбиването. Ако захарта е едра и не се разтопи в разбития меренг има вероятност по повърхността на изпечената целувка да избият капчици сироп.
Царевично нишесте – Добавянето на малко царевично нишесте помага да се омекоти вътрешността на меренга и да се постигне тази текстура на маршмелоу. Може да заместите с царевично брашно.
Оцет или лимонов сок – това е стабилизаторът на белтъците.
Пудра захар – използвам около чаена лъжица за наръсване на хартията, върху която обръщам изпечения меренг. Помага да се спре залепването на меренга по хартията за печене. Освен това с 1 или 2 лъжици подслаждам разбитата сметана и маскарпоне.
Горски плодове – Боровинки, касис, ягоди, малини, къпини- всички те добавят приятен тръпчив контраст във вкуса на десерта. Може да се добави киви или праскови, маракуя.
Съдове и бъркалки - Използвайте метална или стъклена купа, добре измита и подсушена. Чистотата и липсата на следи от мазнина са много важни за правилното и успешно разбиване на белтъците. Аз изтривам за всеки случай съда и бъркалките, с които ще работя с оцет.
Подобни рецепти, които ще ви харесат:
Рецепти с белтъци
Храна за ангели-белтъчни кексчета
Малинова торта с белтъчни блатове, малинов крем и бял шоколад - Angel Food Cake with White Raspberries Curd, and White Chocolate
Бадемово-канелени звездички- без глутен
Торта "Ягодов облак" - белтъчни блатове с кокосов крем, ягоди и сакура цветчета
Руло Павлова с горски плодове
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 15 минути
Време за изчакване: 2 часа
Общо време: 2 часа 30 минути
Съставки
За меренга
160 г белтъци или 4 белтъка
210 г супер фина захар или пудра
1 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л. оцет
1 ч.л. олио за тавата
1 ч. л. пудра захар за покриване на хартия за печене
За пълнежа
300 мл сметана
500 мл маскарпоне
2 с.л пудра захар/пудра захар
1 ч. л. ванилова есенция
150 г малини
100 г боровинки
5-6 ягоди
Украса
нарязани ягоди, къпини, касис, боровинки, малини
20 г шоколад- по желание
част от пълнежа
шамфъстъци -нарязани или смлени - по желание
листа мента - по желание
Инструкции
1. Предварително загрейте фурната до 160 C . С помощта на четка или хартиена кърпа леко намаслете тава за печене, след това постелете с хартия за печене и я загладете до краищата. Това се прави за да прилепне добре листа за печене.
2. С помощта на миксер или бъркалки разбийте белтъците на средна пяна, докато получите меки върхове. Започнете бавно да добавяте по 2-3 лъжици наведнъж захарта, след това разбийте на висока степен за 8-10 минути, докато стане лъскава и гладка. В този момент захарта не би трябвало да се усеща в текстурата на тестото. Ако обърнете купата, сместа не трябва да помръдва.
3. Добавете царевично брашно и оцета и разбъркайте на ниска степен, докато се смесят за около 30-40 секунди.
4. Разстелете сместа върху покритата с хартия тава за печене, оставяйки празнина от 2 см от всички страни. Печете 14 минути или докато видите, че започва да покафенява.
5. През това време пригответе друга хартия за печене със същата големина на тавата и наръсете леко с пудра захар. Около 1 ч.л. захар, поръсете със сито за равномерно разпределяне.
6. Извадете белтъчния блат от фурната и обърнете върху напудрената хартия за печене. Внимателно отлепете и отстранете оригиналната хартия за печене и оставете блата да изстине напълно (около половин час).
7. Междувременно разбийте сметаната, маскарпонето и пудрата захар на висока степен до гъста и пухкава смес (около 1-2 минути). Запазете около 2/3 чаша за отгоре. Намажете останалия крем върху основата на блата. Отгоре поставете малини боровинки и нарязани ягоди.
8. С помощта на хартията започнете да сгъвате блата нагоре и напред от вас. Можете да навиете дългия ръб за по-дълго руло или да навиете късия ръб за по-високо, но по-късо руло. След като се навие на руло, оставете с ръба отдолу, покрийте рулото с хартия за печене, след което го завийте с кърпа и оставете в хладилника да стегне за минимум 2-3 часа. Може да го оставите за цяла нощ.
9. Преди поднасяне, разопаковайте от хартията и поставете върху чиния за сервиране. Отгоре поръсете със запазената бита сметана и маскарпоне, боровинки, малини и ягоди. Поръсете с настърган шоколад. Тук е момента да вложите творчество и да украсите според фантазията и наличните продукти, които имате. Може да стопите шоколада и да поставите в малка фунийка от целофан и да шприцовате фини линии. Поръсете с шамфъстък и листенца мента.
Споделете с мен, ако го приготвите. Ще се радвам да го видя.
Споделете в Instagram, като ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг) Голяма радост ми носи да виждам вашите снимки и винаги споделям в Stories вашите постове.
И това ми е любимо, и пак ще се повторя - красота е при теб!
ОтговорИзтриванеМного си мила, Веси! Благодаря ти!
Изтриване