Веган малинов чийзкейк (без печене)





Този веган малинов чийзкейк е пълен със свеж малинов вкус. Състои се от бисквитена кора без печене, нежен, кремообразен малинов пълнеж на основата на кашу и ароматна домашно приготвена малинова глазура.


Защо ще се влюбите в този малинов чийзкейк

Лесен за приготвяне и не изисква печене.

Кремообразен и гладък пълнеж.

Без яйца и млечни продукти.

Идеалният летен десерт за сезона на горски плодове.

Прекрасен за специални поводи.


Съставките:

Веган бисквитки: Използвайте любимите си бисквити. Може да са безглутенови, без захар или домашно приготвени.

Кокосово олио: То е по-твърдо от кокосовото масло и е без аромат. 

Кашу: Кашуто придава кремообразност и усещане за крема сирене на пълнежа.

Веган кисело мляко, скир : За да се постигне класически вкус на чийзкейк препоръчвам да използвате много гъсто кисело мляко( аз използвах домашно заквасено мляко от кашу). Може да използвате и скир, който е също със закваска. 

Сол и лимонов сок: Допринасят за усещането за чийзкейк.

Пресни малини: Препоръчвам да използвате пресни малини за тази рецепта, тъй като замразените плодове имат по-високо съдържание на вода, което ще повлияе на консистенцията на чийзкейка. Вместо пресни малини( особено, ако не са в сезон и имате само замразени) може да използвате сос от малини, популярен още като малиново кули. При използването на пресни малини ще се усещат малките семчици от плодовете. Ако приготвите сос от тях, чийзкейка ще бъде гладък. И тъй като ще приготвяте сос за поднасянето на чийзкейка, може да приготвите от цялото количество малини( предвидените за чийзкейка и соса) сос, който да разделите между пълнежа и топинга. 

Прах от лиофилизирани малини или червено цвекло: Не е задължително да използвате, но ще придадат по-интензивен розов цвят, а малините- още по-малинов вкус.

Кокосово и какаово  масла: Придават твърдост на чийзкейка и обогатяват вкуса. В чийзкейковете без печене се използва желатин или вегетарианската алтернатива- агар-агар. Тъй като не използвам агар, добавих кокосово и какаово масло. Чийзкейка е стабилен и в същото време се топи в устата.

Кленов сироп: Идеален за леко  подслаждане на пълнежа за чийзкейка. Може да замените с няколко капки стевия.

Кленов сироп: В малко количество се зползва се за подслаждане на малиновата глазура. Тук не замених със стевия. 

Царевично нишесте: Действа като сгъстител за малиновата глазура.

Ванилия: Внася богатство и добавя още един слой вкус към чийзкейка. Използвайте каквато имате, но препоръчвам екстракт или ванилова паста. Можете да използвате  семената от половин шушулка ванилия, ако имате под ръка.

Морска сол: Добавянето на малко сол към кората и пълнежа помага да се балансира сладостта и да се усили вкусът на тортата.

Ще ви харесат и тези рецепти:

Ягодов чийзкейк без печене

Веган чийзкейк тарт с нар

Черешов чийзкейк - без захар и глутен

Чийзкейк с горски плодове- без печене

Мраморен чийзкейк с хрупкава коричка - без печене 

Веган малинов чийзкейк

време за приготвяне: 40 минути

време за охлаждане: 4 часа

общо време: 4 часа  40 минути

порции: 8


Съставки

Кора

140 г веган бисквитки ( ако е необходимо изберете безглутенови)

1/4  ч.л. морска сол

50 г кокосово масло

Пълнеж

200 г  пресни малини 

200  кашу, накиснато (280 г след накисването)

300 г  веган гъсто кисело мляко или скир (аз използвах това)

2 с.л. кленов сироп или стевия на вкус

80 г кокосово олио (без аромат), разтопено

30 г какаово масло, разтопено

1 с.л. пресен сок от лайм или лимон

щипка сол

1 с.л. ванилов екстракт

 малини на прах или  червено цвекло на прах, по избор

Малинова глазура

200 г  пресни малини

2 с.л. кленов сироп

1 ч.л. пресен лимонов сок

1 с.л. царевично нишесте 

100 мл вода

200 г  пресни малини, по желание, за гарнитура

Инструкции

Кора

1. Постелете основата на форма за торта 16-17 см (с подвижна основа) с хартия за печене. Може да използвате и 20 см форма, но ще имате по нисък чийзкейк.

2. Поставете бисквитите и солта в блендер и ги смелете до равномерна смес. Добавете стопеното кокосово масло и разбъркайте отново, докато се смеси равномерно и сместа заприлича на мокър пясък. Натиснете бисквитената смес в основата на формата за торта и я изгладете с  чаша с плоско дъно. Оставете във фризера, докато приготвите плънката.

Пълнеж

3. Изплакнете кашуто с вряла вода. Маслата са стопени, а останалите съставки трябва да бъдат на стайна температура. Това ще улесни постигането на супер гладка текстура на чийзкейка. Добавете всички съставки в блендера. Разбийте за няколко минути, докато сместа стане напълно гладка и кремообразна.

4. Изсипете плънката във формата за торта и я поставете във фризера да стегне за 4 часа (или в хладилника за една нощ, ако предпочитате). След като стегне, извадете от формата за торта, докато е още замразен. 

Малинова глазура

5. Добавете пресните малини, захарта и лимоновия сок в тенджера и оставете да къкри на среден огън за 5 минути. Разбърквайте от време на време, за  да не залепнат по дъното на тенджерата. Прекарайте сместа през сито с фини отвори, за да отстраните семената. Върнете малиновия сос обратно в тенджерата.

6. В малка купа смесете  царевичното нишесте и водата, разбъркайте, за да премахнете всички бучки. Добавете сместа от царевично нишесте към тенджерата с малиновия сос и оставете да къкри при непрекъснато бъркане. Гответе 2-3 минути, докато сместа се сгъсти, отстранете от огъня и оставете настрана да се охлади за 10 минути. Разбърквайте за да не хване коричка.

7. След като се охлади, изсипете около около 2/3 от малиновата глазура върху чийзкейка и с  шпатула загладете внимателно по краищата. Наредете отгоре малини, ако искате. С останалата глазура може да полеете отделните парченца от чийзкейка при сервиране.

Ако сте замразили чийзкейка, оставете го да се размрази в хладилника. 

Чийзкейкът може да бъде замразен без глазурата и малините отгоре. Опаковайте го добре в херметически затваряща се кутия. 


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни