Кекс с рикота, праскови и лавандула - Peach Lavender Ricotta Cake




Обичам да събирам фамилията с вкусната храна, която приготвям. В повечето случаи дори не се налага да ги викам. Ароматите ги приканват като с магическа пръчка и проверяват какво приготвям. Това обаче крие и рискове от нетърпеливи ръце, които вземат парченца, без да съм приключила със снимките. Не винаги ми се удава да наредя мястото за снимане предварително. ( Хаха, това е една от причините понякога да снимам минималистично) Все пак това е храна, приготвям я не само за снимане и го правя у дома, понякога преди, понякога след работа. Не винаги разполагам с този толкова дефицитен ресурс време, за да подготвям специална сцена. НО винаги може да сте сигурни, че това което споделям тук е одобрено от всички и вкусно. Така се случи и с този сладкиш миналата година. Приготвих го и хората се бяха наредили на масата още преди да го извадя от фурната. Едва изчакаха да изстине, дойдоха гости..вярвам, че си представяте ситуацията, не можех просто да разнасям сладкиша насам -натам за да снимам. Тази година го приготвих отново за утрешната разходка до морето. За жалост на този сладкиш явно му е писано да няма време за снимане.

  При вас как се получават снимките на храна? Споделете, ще ми бъде интересно. Може да науча някакъв трик.

От заглавието е ясно, че кексът е с рикота, а това означава богата сочна текстура, ухае деликатно на лавандула, която  чудесно допълва прасковите, които са на тънки резенчета по повърхността на сладкиша. Това, което не се вижда от заглавието е, че сладкишът е приготвен с пълнозърнесто брашно от лимец. Използвам мляно на каменна мелница на фирма Екосем. Подсладих с кленов сироп. Получи се един много вкусен сладкиш, с който спокойно може да закусите или да си вземете на работа. Може  да се подкрепите по време на пътуване или разходка сред природата.

Ако търсите още вдъхновения с праскови кликнете в ляво от заглавието на думата праскови.


Кекс с рикота, лавандула и праскови

време за приготвяне: 10 минути

време за печене: 45-55 минути

общо време: 55-65 минути


порции: форма с размер 20-22 см


Съставки:

2 праскови, средни до големи, много твърди и нарязани на резени с дебелина 3 мм

240 г  брашно от лимец

1 ч.л. бакпулвер 

 ¼ ч.л  фина морска сол 

120 г масло от пасищни крави- меко, не разтопено 

180 мл кленов сироп

1 с.л. кленов сироп за прасковите или 1 с.л. светла тръстикова захар

2 яйца от свободни кокошки на стайна температура 

1 с.л. ванилова паста (или с екстракт) 

60 мл олио 

180 г рикота от пасищни крави  ( използвам домашна, пълномаслена извара)

1 ч.л. сушени цветчета лавандула


Оборудване:

20-22 см форма с подвижно дъно 

 миксер

2 купи


Инструкции: 

1. Загрейте фурната на 180 С. Напръскайте обилно със спрей за печене или намажете обилно с масло  формата за печене.

2. Нарежете двете праскови на тънки 3 мм парченца и ги поставете върху хартиена кърпа на един слой.

3. В средна купа смесете брашното, бакпулвера и солта с вилица. Може да пресеете също.

4. Разбийте маслото на най-бавна скорост за около 30 секунди. Добавете кленовия сироп и разбийте за не повече от 1 минута, докато маслото и кленовия сироп образуват гъста  паста. Добавете яйцата едно по едно с разбиване след всяко. Добавете ванилията, олиото и рикотата и разбъркайте, докато се смесят. Започнете да добавяте от сухата смес, около половин чаша наведнъж, разбърквайте, колкото да се поеме брашното, но не твърде много време между добавянията. Веднага след като добавите и последната част от брашното, спрете миксера и завършете разбъркването много внимателно с голяма гумена шпатула или дървена лъжица. Разбъркайте, докато не се виждат ивици брашно. Не забравяйте да оберете стените и дъното на купата.

5. Прехвърлете тестото във формата и загладете. Отгоре наредете парченцата праскови възможно най-равномерно, без да ги поставяте едно върху друго . Поръсете или намажете с четка кленовия сироп. Може да замените с 1 лъжица захар, която да поръсите. Прехвърлете тавата във фурната и печете около 45 до 55 минути, докато клечка за зъби излезе чиста, след като сте я пъхнали в центъра на тортата. Областта точно под прасковите може да е малко мокра и лепкава, но това не означава, че тестото е сурово.

6. Изключете фурната и я оставете да изстине няколко минути, преди да извадите формата. Съхранявайте в хладилник в кутия с капак и ще издържи 3-4 дни.

Много вкусен е за закуска с чаша мляко. Подходящ за пикник или разходка сред природата, за закуска в офис или училище. Може да се изпече в по-голяма форма и да се нареже на квадратчета. 

Споделете с мен, ако го приготвите. Ще се радвам да го видя. 

Споделете в Instagram, като ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг)  Голяма радост ми носи да виждам вашите снимки и винаги споделям в Stories вашите постове. 

Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни