Този конфитюр от домати и лук е много вкусен начин да се насладите на реколтата си от чери домати. От думата конфитюр се досещате, че е сладък. Спокойно, не толкова, че хората избягващи захар( под каквато и да е форма) да не могат да го ядат. Баба ми всяко лято приготвяше мармалад от домати, който си беше точно мармалад, подобен на този от плодовете. Обичахме го. Но в този реших да добавя малко пикантни нотки. Много семпли, защото не исках да приготвям чатни. Използвах шалот ( първият, който отглеждам сама) заради по-мекия вкус, добавих малко люспи от люти чушки, лимонов сок и кора от лимон и за засилване на сладкия доматен вкус-кленов сироп.
Няма как да ви убедя колко е вкусен, ако не го пробвате. Много подходящ е за намазване на филийка или сервиране със сирене-от бяло саламумрено до всички останали миризливи сиренца и към печено халуми е страхотно. Аз си хапнах едното бурканче с бадемовото сирене, което приготвих и ще ви покажа в следващата публикуция.
Последвайте ме тук, за да виждате веднага, когато публикувам нова рецепта!
Ще се радвам да приготвите и да ми кажете как ви е харесало. Пишете ми в коментар тук или в Инстаграм. Ще се радвам, ако го приготвите, да ми го покажете в Инстаграм, като ме споменете с @vkusnosbety за да го видя или във Fb. Следвайте ме за да не изпускате рецептите, които споделям.
Конфитюр от домати и лук
Съставки
500 г чери домати
3 с.л. кленов сироп
3 лука шалот, нарязан на кубчета
сок и кора от 1 лимон
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. лют червен пипер на люспи или на вкус
Инструкции
1. Нарежете чери доматите на две и ги поставете в средно голяма купа с кленовия сироп. Разбъркайте, за да покриете доматите и след това ги оставете да престоят на стайна температура за около 1 час.
2. Загрейте голям незалепващ тиган на среден огън. Добавете доматите, плюс всички сокове, които са пуснати, в тигана заедно със ситно нарязания шалот. Покрийте с капак за около 10 минути. Щом всички домати са омекнали, махнете капака и разбърквайте често. Гответе, докато сладкото стане гъсто и лъскаво и доматите са почти напълно омекнали и загубили форма. Разбъркайте останалите съставки и гответе още 1-2 минути. Свалете от котлона.
Приберете сладкото веднага в стерилизирани бурканчета. Ако сервирате веднага-оставете да се охлади.
Поднесете към сирена или с филийки препечен хляб.
Следва рецепта за бадемово сирене с пробиотици.
Коментари
Публикуване на коментар