Овесено-орехова торта с кокосово лабне и сини сливи
Торта за закуска? Какво ще кажете? Знам, знам, ако сте от страната на ядящите- нямате нищо против, но ако сте от страната на правещите тортата- мммм - " Айде сега! Чак пък торта! " Рецептата може и да не е за всеки ден, но си заслужава да я приготвите поне веднъж в сезона на сливите. Всъщност си е торта, която като всяка може да сервирате и за десерт, но със сигурност може да поднесете и на закуска. Съставките са такива, които бихте сложили в купата си за закуска.
Дайте шанс на тази рецепта, може би някой лежерен уикенд, в който да се насладите със семейството. ( Все пак, докато има още сливи. ) Можете да приготвите част от нея преден ден или от вечерта и да оставите само приготвянето на сливите и сглобяването за деня, в който ще я поднесете. Основата е от овесени ядки, орехи (заменете със слънчогледови или тиквени семена, ако трябва да е без ядки), малко фурми и малко сушени сини сливи. Получава се изкушаващ вкус с дъвчаща текстура. Моля, не изяждайте основата! ( откъде мислите че се сещам да ви предупредя) Кремът на тортата е от заквасено кокосово мляко, отцедено, за да се получи текстура на лабне и кокосова сметана. Добавих ванилови семенца за разкош. Най- отгоре са сливите, приготвени на тиган с малко кленов сироп. Как ви звучи? Разкошно нали! Гарантирам ви, че всички ще се влюбят в тортата и във вас разбира се!
Рецепти със сливи, които ще ви харесат:
Мини крамбъл- печени сливи с хрупкави лешникови трохи
Пълнозърнести динкел тарталети " цветя " със сливи и лешници
Руло с марамалад от сини сливи и орехи и рецепта за мармалад
Биствити с плодове и извара- два варианта на една рецепта
Овесено-орехова торта с кокосово лабне и сини сливи
Съставки
за основата
160 г овесени ядки без глутен, ако е необходимо
70 г орехи или слънчогледови семки, за да е без ядки
120 г сушени фурми без костилки- това са 6 фурми Меджул
75 г сушени сини сливи без костилки
за крема
150 г кокосова сметана, предварително отделена и на стайна температура, т.е. - мека
семената от 1/2 шушулка ванилия или 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
40 г кленов сироп или мед
300 г отцедено гъсто кокосово мляко или веган скир
2 -3 с.л. меко кокосово олио ( по желание- според гъстотата на отцеденото мляко)
за отгоре
3 ч.л. кленов сироп
10-12 узрели, но твърди сливи, разполовени и обезкостени*
маково семе, за поръсване
* Сложете толкова половинки, колкото биха покрили тортата. Предвидете няколко в повече, ако се окаже, че някоя от половинките е загубила форма. В тази смес може да добавите канела или кардамон- според предпочитанията и е напълно по избор.
Инструкции
1. Покрийте основата на 20 см форма с подвижно дъно с хартия за печене, след това сглобете формата, оставяйки част от хартията навън. Това ще ви позволи лесно да извадите тортата, след като е стегнала.
2. За да направите основата, смелете в блендер, докато станат на трохи и се смесят напълно. Натиснете сместа на дъното на формата. Трябва да достигне около 1 см височина – и я загладете с гърба на лъжица. Поставете в хладилника да стегне, докато правите плънката. Тази стъпка може да се направи от вечерта.
3. В голяма купа с електрически миксер разбийте съставките за крема с помощта на бъркалка. Може и с потапящ се блендер. Пасирайте до гладък крем. Мекото кокосово масло се слага, ако прецените, че изцеденото мляко, което използвате не е достатъчно гъсто. След това извадете основата от хладилника и изсипете сместа. Поставете формата обратно в хладилника, за да стегне тортата. Това също може да се направи от предната вечер.
4. Загрейте кленовия сироп в тиган на средно силен огън, докато заври. Добавете сливите с разреза надолу и оставете да пуснат соковете си около 5 минути, като ги обърнете веднъж, докато омекнат, но запазят формата си. Ако сливите започнат да се разпадат, свалете ги от огъня. В дъното на тигана трябва да се е образувал сироп. Оставете цялата маса настрана да изстине.
5. За да сглобите тортата, извадете я от хладилника. Освободете тортата от формата, след което прехвърлете в чиния за сервиране. и внимателно пренесете с лъжица сливите и сиропа отгоре. Поръсете с маково семе, или ситно счукани орехи, ако желаете преди сервиране.
Ако приготвите тази рецепта, не забравяйте да споделите в Instagram, да ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг) Голяма радост ми носи да виждам вашите снимки и винаги споделям в Stories вашите постове.
Прекрасни почивни дни ви пожелавам!
Коментари
Публикуване на коментар