Мармалад от сливи без захар - Plum Pate without Sugar



Лятото е сезон богат на плодове и зеленчуци и освен, че се наслаждаваме с пълни шепи на това богатство, приготвяме зимнина. В сравнение с това, което приготвяхме у дома, когато бяхме деца, зимнината, която приготвяме в моето семейство е повече, сушена или замразена, отколкото затворена в буркани. Отдавна не приготвям компоти, сладка - онези, гордостта на нашите баби с цели плодове и мноооого сироп. Забелязали сте, че все повече намалявам захарта, особено бялата рафинирана Когато се налага в зависимост от това, което приготвям използвам различни алтернативи- меласа, кафява тръстикова или кокосова захар, петмез, агаве или кленов сиропи, стевиа, естествената сладост на някои плодове. Всъщност плодовете и зеленчуците ни дават най-бързо усвояемите захари.   Това са простите захари (монозахариди). От плодовете и зеленчуците получаваме най-бързо необходимата глюкоза за работата на клетките ни. Сложните се съдържат основно в бобовите и зърнените храни.
Връщам се бързо към днешния мармалад без захар. Ако сливите, които ползвате са прекалено сладки, може да добавите лимонов сок, към края, когато опитате на вкус. Ако пък е прекалено кисел и ви липсва сладост, може да добавите стевиа. Моите сливи бяха средно сладки, много сочни(затова не съм добавяла вода и дори извадих тази, която се освободи от плодовете) и не съм добавяла нищо допълнително.

Рецепти със сливи, които ще ви харесат:

Мини крамбъл- печени сливи с хрупкави лешникови трохи

Пълнозърнести динкел тарталети " цветя " със сливи и лешници

Мармалад от сливи без захар 

Руло с марамалад от сини сливи и орехи и рецепта за мармалад 

Тарта със сини сливи

Пастички със сини сливи

Биствити с плодове и извара- два варианта на една рецепта

Мармалад от сливи без захар - Plum Pate without Sugar

Съставки:

 сливи
 индрише по желание

Инструкции:

1. Почистете сливите от костилките.
2. Поставете ги в тенджера, сложете капака и включете котлона на умерен огън. От топлината сливите омекват и пускат сок, който покрива плодовете. Добавете листата индрише, ако желаете. Оставете да къкрят докато напълно омекнат. През това време поставете бурканчетата във фурната и включете на 100 С.
3. Отцедете през гевгир течността. Запазете я***. Върнете плодовата маса в тенджерата и пасирайте гладко, за още по-гладка, копринена  текстура прекарайте през цедка или сито.
4. Поставете отново на огъня, може да засилите степента на нагряване. Целта е да се сгъсти и тъй като пасираната смес е гладка, ако не бъркате постоянно започва да пръска и има опасност да загори. Сгъстявате, докато лопатката или лъжицата оставя трайна следа по дъното. Разсипете в горещите бурканчета горещия мармалад, затворете и обърнете с капачките надолу за 15-20 минути. Обърнете, надпишете бурканчетата и съхранявайте на хладно, в мазата например.    

*** Поставете отделената течност в хладилника и сервирайте добре охладена като студена напитка. Може да добавите вода или студен чай.  Разбира се може да се използва и за други неща.    

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни